De helft van de nieuwe lopers bij evenementen bestaat uit tieners en twintigers. Dat blijkt uit loopsportonderzoek van het Mulier Instituut uit 2013. De loopsport is duidelijk aan het verjongen, en jongeren kiezen het liefst voor een wat langere uitdaging. Waar afstanden van 1 of 2 kilometer bij loopevenementen vaak een teleurstellend aantal deelnemers van boven de 10 jaar trekken, doen de langere afstanden het veel beter.
Samen een doel bereiken
Het lijkt erop dat jonge lopers het voltooien van 5 kilometer een grotere uitdaging vinden dan voluit gaan op een veel kortere afstand. Gerard Nijboer, bij de Atletiekunie betrokken bij (o.a.) een leefstijlproject voor jongeren, ziet dat meetbaarheid met jezelf en met leeftijdgenoten voor hen nog niet echt belangrijk is. Samen een doel bereiken, bijvoorbeeld met je ouders of met je vrienden, is goed genoeg.
Fitter
Maar is het ook verantwoord om op jonge leeftijd al langere afstanden te lopen? Onderzoek heeft aangetoond dat de hart-longcapaciteit van kinderen voor hun puberteit van nature geen belemmering vormt om aan hardlopen en andere duursporten te doen. Je natuurlijke fitheid neemt zelfs toe als je op jonge leeftijd aan aerobe duurtraining doet, zolang je dat onder goede begeleiding en dus verantwoord doet.
Puberteit
Tijdens de puberteit neemt die natuurlijke fitheid onder invloed van fysieke veranderingsprocessen snel af, vooral als ze niet wordt onderhouden. Ook loop je in deze periode een verhoogd risico op klachten aan je gewrichten en pezen, zeker als je lichaam flink groeit. Doe je elke dag eenzijdige duurlopen, train je ook door als je moe bent en/of doe je wekelijks mee aan een wedstrijd, dan kun je overbelasting in de hand werken. Minder hardlopen of tijdelijk stoppen kan dan nodig zijn.
Meedoen belangrijker dan winnen
Wil je tijdens een loopevenement meedoen aan een langere afstand? Dat kan goed als je daar rustig naartoe traint, bij voorkeur onder leiding van een door de Atletiekunie gecertificeerde (jeugd)looptrainer. Die zorgt ervoor dat je op een leuke en gevarieerde manier traint. Concentreer je ook tijdens het evenement vooral op plezier maken samen met de andere hardlopers en niet op het lopen van een zo snel mogelijke tijd. Dat laatste komt later wel.
Lees hier de volledige column Blik op de weg van Gerard Nijboer
Foto: Shutterstock