Fact Check: 'Een PR lopen met warm weer is niet mogelijk'

Woensdag, 14 augustus 2019
Fact Check: 'Een PR lopen met warm weer is niet mogelijk'
Over hardlopen kan je heel wat informatie vinden, maar niet alle informatie is juist. Hardlopen.nl checkt de feiten voor je bij experts. Vandaag een hitte gerelateerde stelling. Want als het op een hete dag al lastig is om überhaupt iets te doen, hoe kan je dan wel een pr lopen? Niet dus, denken wij. Of is dat onzin? Wij legden aan sportarts Mirjam Steunebrink de volgende hardloop stelling voor: een persoonlijk record lopen in een wedstrijd is met warm weer niet mogelijk. Feit of fabel?

Mirjam: “Het menselijk lichaam poogt haar kerntemperatuur onder alle omstandigheden rondom 37ºC te houden. De kerntemperatuur aan het einde van een wedstrijd kan bij normale buitentemperaturen al oplopen tot 40ºC. Dit wordt uiteraard sneller bereikt in een warme omgeving. Ieder mens heeft een eigen maximale ‘kritische’ kerntemperatuur (doorgaans tussen de 38 en de 40 ºC), waarna het lichaam overgaat tot de volgende maatregelen:

  • Het verminderen van inspanning, waardoor de lichaamstemperatuur minder snel stijgt. Dit heeft uiteraard een direct negatief effect op de prestatie.
  • Een toename van de huiddoorbloeding zodat warmte wordt afgegeven aan de omgeving. Hierdoor neemt de spierdoorbloeding af, wat leidt tot een afname van de zuurstofvoorziening van de spieren en dus prestatieverlies.
  • Toename van de zweetproductie. Hierdoor treedt er uitdroging op en wederom prestatieverlies (1-2% vochtverlies geeft 4-8% daling prestatievermogen).

Het is dus zeker een feit dat hitte voor prestatieverlies kan zorgen. Maar dit is geen hard feit. Het werkt niet voor iedereen hetzelfde. Goed getrainden kunnen de overgang van koel naar warm bijvoorbeeld beter aan dan minder goed getrainden, acclimatisatie (duurt 7 – 14 dagen) aan warm weer en voldoende vochtinname (isotoon!) voor en tijdens de inspanning, kunnen ook helpen om oververhitting en prestatieverlies tegen te gaan. En de een kan simpelweg beter tegen warm weer dan de ander. Het is een feit, maar met een maar.”