5 redenen waarom jij ook een crossloop kunt doen

Dinsdag, 28 november 2017
5 redenen waarom jij ook een crossloop kunt doen
Wil jij wel eens iets anders dan een wedstrijd op keihard asfalt? Dan is een crossloop zeker iets voor jou. Tijdens de herfst en de winter staan allerlei crosslopen op de hardloopkalender. Nog niet overtuigd waarom je lekker door de modder moet gaan crossen? Wij geven je vijf redenen om het wel te doen!

1. Goede basis

De herfst en winter is bij uitstek de periode dat je aan je een sterke basis voor het komende voorjaar kunt werken. Een lange duurloop waarbij je laat leiden door de heuvels of een crosswedstrijd zijn ideaal om te werken aan je uithoudingsvermogen, kracht en je paslengte.

2. Andere spieren

Bij het crossen gebruik je spieren die je op de weg niet zo snel zal aanspreken. Je benen worden hier sterker van, maar ook lager bij de grond in je enkels word je sterker. Door de oneffen ondergrond zul je constant moeten corrigeren met je enkels. Daarmee train je ook je gevoel voor balans en stabiliteit.

3. Lekker in de natuur

Wat is er nu leuker dan hardlopen in de natuur? Tijdens een cross loop je dwars door bossen, velden, duinen en heuvels. Je komt over kronkelende bospaden en singletracks, zompige weilanden en je moet ploegen door mul zand. Je hebt ook echt de tijd om af en toe even om je heen te kijken en te genieten van de natuur.

4. Voor iedereen

Of je nu jong, oud, snel of langzaam bent: iedereen kan crossen. Toplopers als Michel Butter gebruiken het om belastbaarder te worden, maar voor jou geldt ook dat het een goede en vooral leuke afwisseling is op je andere trainingen. Even een andere prikkel!

5. Leuke evenementen

Op de Hardloopkalender staan kleine en grote crosswedstrijden. De kleinere crossjes kenmerken zich door een ongedwongen sfeer waarbij tijd minder belangrijk is. Bij de vier wedstrijden uit het Nationaal Crosscircuit kun jij ook meedoen. De Abdijcross heeft op 19 januari zelfs een speciale avondcross voor vrouwen, waarbij de mooist verlichte deelneemster een prijs wint.

Bekijk alle crossen in de hardloopkalender.

Foto: Shutterstock