Doe eens iets anders: ga crosstrainen!

Maandag, 13 februari 2017
Doe eens iets anders: ga crosstrainen!
Om je training niet saai te laten worden is het goed om veel afwisseling aan te brengen. Dat kan liggen in verschillende intensiteiten die je traint, maar ook alternatieve trainingsvormen als krachtraining, zwemmen en fietsen. Hardlopen.nl-expert Rob Veer legt de voor- en nadelen van dit crosstrainen uit.

Het is voor elke hardloper goed om aanvullende kracht- en beweeglijkheidsoefeningen te doen. Dat kan een setje oefeningen zijn die je twee tot drie keer per week thuis doet, bijvoorbeeld in de vorm van een warming-up voor je looptraining. Rob Veer: "Ook als je alleen hardloopt is het goed om de training te variëren, met rustige duurloopjes maar ook intervaltrainingen en tempolopen erin. Dat verhoogt het rendement van je inspanningen en zorgt dat het leuk en uitdagend blijft."

Betere belastbaarheid

Crosstraining is goed voor je omdat het zorgt voor een veelzijdige belasting, legt Rob Veer uit. "Alternatieve trainingsvormen maken je veelzijdiger en kunnen bijdragen aan verbetering van het algemeen uithoudingsvermogen en de belastbaarheid." Bij blessures kan crosstraining ook helpen bij je herstel, zegt Veer. "Het biedt de mogelijkheid om actief te blijven zonder de beschadigde structuren te provoceren. Onderzoek wijst uit dat het prestatievermogen van sporters die dan actief blijven minder snel achteruitgaat dan dat van sporters die volledig rust houden."

Wat voor vorm?

Wat voor alternatieve trainingsvorm je kiest, is afhankelijk van je doel. "Is een snelle tijd op een bepaalde hardloopafstand je doel, dan kun je verder het best zoveel mogelijk hardlopen." Loop je meer hard voor je gezondheid en fitheid dan is crosstraining een goede afwisseling van de vrij eenzijdige hardloopbelasting, volgens Veer. "Zo lijkt het er op dat enkele fietstrainingen de hardloopprestatie ten goede kunnen komen, maar dat anderzijds hardlooptrainingen een wielrenner niet beter maken. De keuze hangt ook af van wat je ermee wilt bereiken; zo heeft krachttraining een ander effect dan Yoga of zwemmen."

Nadelen

Een nadeel van crosstraining is dat je van alle verschillende sportieve activiteiten ook meer vermoeidheid creëert. Rob Veer: "Soms is het beter om rust te houden dan om nog maar eens een keer een training te doen die op zich wel leuk en nuttig kan zijn, maar desondanks zorgt voor teveel vermoeidheid. Crosstrainen is per definitie aspecifiek, en zet dus in het algemeen minder zoden aan de dijk dan een specifieke belasting. Anders gezegd: wil je een betere hardloper worden, dan moet je vooral hardlopen."

Foto: Shutterstock

Krachttraining