Zo maak je van jouw marathon een succes

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 24 maart 2021
Zo maak je van jouw marathon een succes

Het lopen van een marathon is een uitdaging van jewelste. Dat blijkt wel uit de drie vergeefse pogingen van Mariska van Sprundel, die met ‘Missie Marathon’ het tij wilde keren. Onder begeleiding van experts gaat ze op zoek naar de succesformule van de marathon. Vier belangrijke lessen op een rijtje.

Drie inschrijvingen verder, maar nog géén marathonmedaille om aan haar collectie toe te voegen. Steeds hetzelfde verhaal: geblesseerd. Niet eens gestart. Nog steeds vastberaden om ooit de marathon te volbrengen, besluit Mariska in 2019 een ultieme vierde poging te doen. Onder begeleiding van een trainer, fysiotherapeut, sportdiëtist en sportpsycholoog – die haar proces in de gaten houden en bijsturen waar nodig – bereidt ze zich voor op de Frankfurt Marathon.

Of haar experiment om te trainen voor de 42,195 kilometer zonder geblesseerd te raken geslaagd is? Dat lees je in ‘Missie Marathon’. In dit boek deelt Mariska haar ervaringen, overpeinzingen en geleerde lessen tijdens de maanden in aanloop naar de marathon.

Smeer de kilometers uit

In voorbereiding op een marathon is het van belang om je kilometeromvang uit te breiden. Zo raakt je lichaam gewend aan de hardloopbelasting. Hoewel veel lopers denken dat zij een rustdag moeten plannen na iedere training, is dat niet altijd de meest geslaagde trainingsaanpak. Twee à drie keer per week heel ver of hard lopen, vraag namelijk veel meer van je lichaam dan iedere dag een klein stukje lopen. Door de kilometers te verspreiden over de week, kun je je lichaam gelijkmatiger belasten en vermindert te kans op blessures.

Eet naar verbruik

Meer trainen betekent een groter energieverbruik. Als je meerdere keren per week intensief traint, moet je dus ook zorgen dat je meer energie inneemt. Koolhydraten leveren je de nodige brandstof, eiwit helpen je spieren na een training herstellen, en onverzadigde vetten zijn van belang om vitamines en mineralen in het lichaam op te nemen. Om tekorten te voorkomen, kun je gewoon wat meer opscheppen; waarschijnlijk heb je als fanatieke hardloper sowieso meer trek dan de gemiddelde persoon.

Luister naar je lichaam

Voel je een pijntje opspelen? Probeer in te schatten of je nog verantwoord door kunt lopen, of je training beter af kunt breken. Schakel een fysiotherapeut in om de klachten te beoordelen. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe eerder je de pijn een halt toe kunt roepen. Neem ondertussen gas terug in je trainingen en pas de tempo's en afstand aan tot het weer beter gaat.

Vertrouw in het proces

Een marathonvoorbereiding verloopt (bijna) nooit vlekkeloos. De kans is groot dat je te maken krijgt met blessures, twijfels en andere obstakels. Stressen helpt niet, een positieve mindset wel. Richt je energie op dat waar je invloed op hebt: hoe je voor jezelf zorgt, hoe je denkt en welke keuzes je maakt. Vertrouw in het proces, en maak daar het beste van.

Wil je zelf voor een (halve) marathon gaan trainen? In het boek ‘Missie Marathon’ vind je meer informatie en tips van Mariska en haar begeleidingsteam, waarmee je de kans op blessures verkleint, zodat je met plezier jouw trainingsrondjes blijft lopen.


Marathon
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.