Zo belangrijk is loopvermogen bij een voetbalwedstrijd

Lysanne
Lysanne Wilkens Zondag, 27 juni 2021
Zo belangrijk is loopvermogen bij een voetbalwedstrijd

Tijdens een voetbalwedstrijd worden heel wat kilometers overbrugd. Hoe belangrijk is loopvermogen voor voetballers? En hoe staat dat ervoor bij het Nederlands Elftal?

Een voetbalwedstrijd van 90 minuten is te vergelijken met een intensieve intervaltraining. Sprinten op topsnelheid – even bijkomen – en wéér vol gas geven. Zonder een goede conditie schop je het als voetballer niet ver.

Hoewel het veld maar zo'n 100 meter lang is, leg je in 90 minuten toch heel wat kilometers af. Een gemiddelde veldspeler loopt zo’n 10 kilometer per wedstrijd. Middenvelders tikken soms wel 15 kilometer aan, en lopen over het algemeen meer dan aanvallers en verdedigers.

Atletisch vermogen

Maar bij voetbal draait het niet alleen om conditie. Juist het atletisch vermogen is belangrijk, weet Errol Esajas, oud-sprinter op de 100 meter en conditietrainer van o.a. Denzel Dumfries. “Bij voetballers draait het om sprintvermogen, uithoudingsvermogen, goede motoriek en snel kunnen reageren.” Dat is dan ook waar Esajas op hamert tijdens de looptrainingen die hij geeft. “De trend is tegenwoordig om heel veel in het krachthonk te zitten, maar volgens mij moet je veelzijdig ontwikkeld raken en moet je veel lopen en bewegen.”

Jong geleerd

Een brede ontwikkeling kan iedere atleet voordeel bieden. Welke tak van sport ook beoefend wordt, looptraining is volgens Esajas altijd een waardevolle toevoeging. “Hoe breder je geschoold bent als atleet, hoe beter. En hoe jonger je die verschillende vaardigheden aanleert, hoe meer profijt je uiteindelijk zal hebben,” stelt Esajas. “Frenkie de Jong is een mooi voorbeeld, dat is net een slangenmens. Hij beweegt van nature heel soepel en kan snel schakelen in tempo.”

Ook Dumfries maakt dit EK indruk met zijn loopvermogen, dat hij onder leiding van Esajas verder ontwikkeld heeft. “Ik denk dat meer spelers uit het Nederlands Elftal daar nog winst kunnen behalen. In Duitsland wordt bijvoorbeeld veel meer getraind op loopvermogen, snelheid en coördinatie. Dat heb je nodig om een complete voetballer te worden.”

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.