Running Blind bij AV '40

Bert
Bert Pessink Zaterdag, 11 mei 2019
Running Blind bij AV '40
Running Blind is een sport voor blinde en slechtziende mensen die onder deskundige begeleiding van een buddy kunnen hardlopen. Steeds meer atletiekverenigingen nemen deze sport op in hun trainingsaanbod. AV’40 uit Delft is er één van. Initiatiefneemster en trainster Sawitri Ratchasing vertelt waarom.

“Begin vorig jaar kwam er tijdens de training een slechtziende jongeman van 23 jaar naar de training. Hij is student aan de TU-Delft en was met navigatie en een blindenstok zeven kilometer naar de atletiekbaan komen lopen. Hij vroeg aan mij of het mogelijk was dat we hem konden begeleiden naar zijn deelname aan de Dam tot Damloop. Op dat moment konden we hem niet helpen, want ik wilde hem op een verantwoorde manier trainen. Zijn komst greep me wel aan. Ik ben mij gaan verdiepen in de mogelijkheden en kwam zo op de site van Stichting Running Blind. Die heb ik helemaal doorgespit en toen aan ons bestuur gevraagd of we dit in ons trainingsprogramma konden opnemen. Ik ben namelijk van mening dat je als vereniging met een regionale functie alle mensen die aankloppen om te sporten ook zoveel mogelijk moet laten sporten.”

De deelnemers aan Running Blind bij AV’40 doen mee met de reguliere trainingen. De trainingen worden drie keer per week gehouden door de trainers van de wegatletiek. Bij de start van het project hadden enkele lopers en trainers de buddy een cursus gevolgd van Stichting Running Blind. Het op maat begeleiden van blinde en slechtziende lopers vereist namelijk ervaring. Zo geeft de buddy continue de veilige weg aan en legt bij de warming up de oefeningen uit die de trainer voordoet. De buddy weet exact waar je op moet letten, ook als er bospaden worden opgezocht. Natuurlijk wordt er bij de visueel gehandicapte atleten gelet op loopscholing en loophouding. Hiervoor kunnen ze een loopanalyse laten maken.

“We zijn als AV’40 echt heel positief, we hebben momenteel 9 buddy’s die twee enthousiaste atleten bij Running Blind begeleiden. We wisselen om beurten als buddy. Ik ben blij dat we als trainers en buddy’s de skills nu onder de knie hebben. De lopers doen goed mee, dagen de andere lopers tijdens de training ook uit en maken dezelfde grappen onder het lopen. Ze vinden het leuk om in de groep mee te draaien. Bovendien is de samenwerking met Stichting Running Blind prima. Ze hebben de buddy training gratis mogelijk gemaakt en leveren veel informatie. Ik kan het elke vereniging aanraden om met Running Blind te starten”, aldus Sawitri Ratchasing.

www.av40.nl
www.runningblind.nl

Loopgroep Motivatie
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.