"Met Project 2uur59 hebben we elkaar als team sterker gemaakt"

Maandag, 6 februari 2017
"Met Project 2uur59 hebben we elkaar als team sterker gemaakt"
In een jaar tijd voorbereiden op een marathon onder de drie uur: dat was de uitdaging die Jacco Heijblok uit Heemskerk zich in 2015 stelde. Rond dat idee bouwde hij met een aantal vrienden een team: Project 2.59. Samen werkten ze aan hun gezamenlijk doel om de marathon van Amsterdam in 2016 onder de drie uur te lopen. "De marathon van Amsterdam was een groot feest voor ons."

Het idee voor Project 2 uur 59 ontstond tijdens de Marathon van Amsterdam 2015. "Het was die bewuste 2:11:08 marathon van Michel Butter. Ik stond in het Vondelpark en dacht: ik moet eigenlijk aan de andere kant van het hek staan. Dat wil ik weer", vertelt Jacco Heijkblok. "Tot 2010 was ik fanatiek met hardlopen bezig, maar door een druk gezinsleven kwam dat toch op een lager pitje te staan." Een dag na de marathon van Amsterdam belde hij zijn hardloopmaatje Johan Artmanni op om een stuk te gaan hardlopen. "Toen hebben we tegen elkaar uitgesproken: we willen weer een marathon gaan lopen. Dan trekken we daar een jaar voor uit."

Stapje voor stapje

Heijblok had ook gelijk een flinke ambitie: hij had 2:58 uur op de marathon staan en wilde kijken of hij weer binnen de drie uur kon lopen. "Ik had wel het idee dat mijn spieren nog wel wisten wat ze drie jaar ervoor gedaan hadden. Ik dacht ook: als ik afval en als ik geleidelijk begin dan moet dat lukken." Dat paste ook bij zijn hardloopmaatje. "Johan is de meest talentvolle van ons, maar heel erg blessuregevoelig. Hij zei: 'als ik mezelf stapje voor stapje kan opwerken dan heb ik misschien kans dat ik blessurevrij blijf'. Ik had hetzelfde idee: als ik stapje voor stapje werk dan kan ik eerst mijn gewicht op orde krijgen en dan langzaam aan mijn conditie werken."

Samen lopen

Met dat plan gingen ze naar hun club AV DEM in Beverwijk en voor ze het wisten waren ze met acht lopers die onder de drie uur wilde gaan lopen op de marathon. "Dat motiveert enorm. Je lange duurlopen doe je dan niet meer in je eentje, maar met een man of acht. Ook op de baan hadden we veel aan elkaar. Johan en ik komen meer vanuit snelheid en andere jongens meer vanuit duur. Op de baan hebben zij meer steun aan ons, en bij de duurlopen komen zij meer op stoom. Dus zo maakten we elkaar ook echt sterker."

Het hele team Project 2 uur 59 bij elkaar.

Begeleidingsteam

Rond de acht lopers werd ook een begeleidingsteam gevormd. Bert Vink, trainer bij AV DEM, maakte trainingsschema’s, Sanne Bakker was als fysiotherapeut beschikbaar en Martin Heijblok, de vader van Jacco, stond als sportmasseur klaar voor de mannen. Voor het materiaal legde topatleet Ronald Schroër vanuit zijn winkel in Alkmaar contact met ASICS. "Hij heeft ons ook met tips en tricks geholpen over voeding en training. Hij heeft ook een keer anderhalf uur met ons meegelopen. Dan spuit hij echt anderhalf uur kennis en kunde over ons. Dat is echt fantastisch. Dat zo'n topatleet je aan je project verbindt, daar zijn we wel apetrots op."

Vijf keer onder de 3 uur

Uiteindelijk leidde die goede begeleiding ertoe dat het team optimaal was voorbereid voor de marathon van Amsterdam 2016. "Amsterdam was voor ons één groot feest. Je kan jezelf een doel stellen en daar naar toe werken, maar je kan dan ook wakker worden dat je toch niet helemaal fit bent of dat het stormt of regent. In de auto hadden we al het gevoel: dit wordt onze dag. Het resulteerde in vijf tijden onder de 3 uur. Het project was daarmee super geslaagd."

Als team sterker

Heijblok denkt dat die goede tijden ook het resultaat waren van de unieke opzet van Project 2 uur 59. "Wij zijn van hardloopmaatjes vrienden geworden. We zijn begonnen als hardloopmaatjes, kenden elkaar alleen van de club. Dat hele jaar zijn we echt vrienden van elkaar geworden. Dat heeft het doen slagen. We gunden elkaar ook iets en we maakten gebruik van elkaars kwaliteiten. Dat maakte ons als team sterker."

Omgaan met tegenslagen

Ze hebben als team daarom ook veel bij geleerd over de voorbereiding op een marathon. Heijblok heeft daarom ook wel tips voor andere lopers: "Iedereen krijgt in zijn traject met tegenslagen te maken. Het gaat daarbij niet om hoe vaak je valt in je voorbereiding, maar het gaat erom hoe vaak je weer op staat en weer doorgaat. Als je dat voor ogen houdt dan is hardlopen echt een gave sport! Accepteer ook in de voorbereiding dat het een keer minder gaat. Het gaat om het grote stuk aan het einde van de rit. Daar moet je er staan."

Loperscollectief

Het Project 2uur59 was bedoeld voor een jaar, maar door het enthousiasme gaan ze toch gewoon door. "Wij hebben thuis afgesproken dat we dit jaar geen marathon doen, maar we vinden het lopen zo leuk dat we nieuwe doelen hebben gesteld. We gaan het NK 10 km in Schoorl meedoen en het NK halve marathon in Nijmegen. We blijven dus ook gewoon doorgaan. We willen van dit project een loperscollectief maken."

Meer info: Project 2uur59.n

Marathon