Looptrainer Arnold Vonk houdt de ‘leukste loopjes’ bij

Woensdag, 29 mei 2019
Looptrainer Arnold Vonk houdt de ‘leukste loopjes’ bij
Bijna wekelijks heeft Arnold een loopevenement op de agenda. Onlangs heeft hij de Berlijn Marathon in een PR voltooid (3’13”) en deed hij mee aan de pittige Berenloop op Terschelling. Lopen op de Waddeneilanden, dat is echt Arnold’s favoriet. Maar ook dichterbij in Meijendel, het Haagse Bos, langs de Vliet of in het Leidschendammerhout is het mooi lopen.

7 jaar is Arnold als hij voor het eerst kennismaakt met atletiek. Kleine Arnold heeft veel energie. Atletiek blijkt dan ook een schot in de roos. Tot zijn 18e slaat hij geen training over en doet hij heel gedisciplineerd aan alle onderdelen mee. Hij doet mee aan de Nederlandse kampioenschappen 9-kamp, waar hij duidelijk meer heeft met de looponderdelen. Dan gaat hij studeren in Rotterdam en blijft Arnold wel lopen, maar niet bij een vereniging.

Eigenlijk pas sinds 2013 begint hij - op 43 jarige leeftijd - weer met lopen bij een atletiekvereniging. En omdat hij inmiddels in Voorburg woont, wordt dit AV Sparta. Vanwege zijn ervaring wordt hij gevraagd als jeugdtrainer baanatletiek. Hij traint de groep van 10/11/12 jarigen die zich nog niet gespecialiseerd heeft op alle onderdelen. 1,5 jaar later lonkt het lopen en gaat hij ook looptraining geven aan senioren (30-70 jaar). En sinds 1 jaar traint hij de Mila-groep, ofwel de midden-lange afstandsgroep. Dit is een gespecialiseerde groep van 14-18 jarigen. Destijds was deze op sterven na dood maar inmiddels bestaat de Mila-groep uit 22 deelnemers. Deze jeugd motiveert hij om mee te doen aan wedstrijden. Om zo meer zelfvertrouwen te krijgen en meer te trainen.

Arnold is erg actief op AV Sparta. Op maandag, woensdag en zaterdag is hij er in ieder geval te vinden. Maandag traint hij eerst de Mila-groep en dan loopgroep 3, woensdag doet hij zijn eigen baantraining in groep 1 en zaterdag loopt hij met de kinderen vaak zo’n 5 kilometer in Meijendel. Daarnaast is hij bezig clubkampioenschappen voor de weg en de cross (veldloop) te introduceren en te organiseren, is hij bij diverse lopen medeorganisator en ‘speaker’ (Molenloop en Light in the Night KIds Run) en schroomt niet om informatieavonden te verzorgen voor zijn clubgenoten zoals laatst één samen met een diëtiste, die ook lid is van Sparta. Ze geven advies over voeding en drinken voor hardlopers, bijvoorbeeld voor én tijdens een marathon. En, alsof hij nog tijd over heeft, blijft Arnold op zoek naar de leukste loopjes in de omgeving en doet hij daarvan verslag op zijn blog.

Toch heeft Arnold ook nog een privéleven, al staat dat niet ver van het lopen af! Hij heeft zijn huidige vriendin leren kennen via het social netwerk ‘Ik loop hard’. In plaats van een loop-date wordt een kroeg-date gemaakt. Nu 2 jaar verder lopen ze regelmatig samen loopevents.

‘En... ben niet bang om letterlijk nieuwe wegen in te slaan’

‘Wees niet bang om nieuwe wegen in te slaan’ zo luidt Arnold’s devies. Zowel letterlijk als figuurlijk. ‘Als je nog niet loopt, begin er dan mee!’ Lopen heeft hem veel gebracht. Niet alleen het competitieve element, ook het lopen om lichamelijk en geestelijk fit te blijven is één van de redenen om altijd te blijven hardlopen. Tijdens zijn studententijd loopt Arnold minder en merkt dat hij minder energiek is. Het lopen heeft hij echt nodig. Zonder hardlopen zou hij bij wijze van spreken tegen de muren oplopen. ‘En... ben niet bang om letterlijk nieuwe wegen in te slaan’, benadrukt Arnold nogmaals. ‘Loop je vaak hetzelfde rondje, neem dan een keer de trein en loop terug, doe aan een loopje mee, of ga met een groep mee en laat je verrassen’.

Hij waarschuwt overigens ook voor nieuwe wegen. Want het is natuurlijk wel handig als je goed voorbereid bent. Zo loopt Arnold een keer, verder dan hij aanvankelijk van plan is, naar het strand vanwege de mooie zonsondergang. Maar terug naar huis door Meijendel gaat zijn hoofdlamp uit en blijkt zijn telefoon leeg. Resultaat: ronddolen te midden van de inmiddels niet meer zo prettige natuurgeluiden in het píkkedonker!

Den Haag RENT

Dit interview is afkomstig uit het stadsloopboek Den Haag RENT. De afgelopen jaren maakte Maaike Marechal een stadsloopboekenserie. In 2013 verscheen Den Bosch RENT (samen met Sandra Rozemeijer). Vervolgens maakte Maaike nog boeken over Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, waarvan het (voorlopig) laatste boek, Den Haag RENT, eind vorig jaar verscheen. De opzet van alle 5 boekjes is gelijk. Ze tellen allemaal 25 routes in én om de stad en variëren in lengte van zo’n zes tot tien kilometer. De rondjes worden gelardeerd met kaartjes en foto’s. Daarnaast staan er interviews in met bekende lopers zoals Dolf Janssen en Nelli Cooman, die zorgen voor nog extra hardloopmotivatie. Want dat is waar het in de boekjes omdraait: over de lol in het lopen. Met haar boekjes wil Maaike mensen inspireren om van de bank af te komen en te genieten. Trek de loopschoenen aan en ontdek hoeveel moois er in je naaste omgeving te vinden is.

Wil je een boekje zelf in huis hebben of iemand cadeau geven, kijk dan op routemakers.nl.

Geschreven door Maaike Marechal
Foto’s gemaakt door Imageworkplace
Uit Den Haag RENT, een uitgave van Routemakers

Motivatie