Lieke Klaver over fysiek en mentaal pieken én ‘n huwelijk tussendoor

Maandag, 27 juni 2022
Lieke Klaver over fysiek en mentaal pieken én ‘n huwelijk tussendoor

Lieke Klaver (23) is een bekende Nederlandse topatlete, gespecialiseerd in de 200 en 400 meter. Deze zomer deelt ze in vier columns grappige, zware of gewoon leuke momenten, gedachtes en tips. Ze neemt je mee in haar privéleven en in haar voorbereidingen naar het WK en EK.

‘Het mag nu langzaamaan gebeuren’

Het is begonnen. België, Tsjechië, de FBK Games, Zwitserland, Parijs. Amerika en Duitsland volgen snel. Het is wedstrijdseizoen. Mijn ouders volgen soms nauwelijks meer waar ik uithang. En zelf zeg ik wel eens voor de grap: “vervoer me maar, ik zie wel waar ik beland”. Maar serieus: als ze bij de douane vragen waar ik naar toe ga, sta ik soms met een mond vol tanden. En na een race is het altijd snel terugvliegen om op Papendal de trainingen weer op te pakken. Maar het is waar ik voor lééf. De sport. Zoals ik op mijn Insta heb staan “Married to the game”. Het is veel, maar ik word steeds fitter en voel me goed. Wanneer ik fysiek piek, piek ik mentaal. Ik merk dat ik al een beetje in mijn zone kom, in m’n tunnelvisie. Dat gevoel wil je niet al in mei, maar nu mag het langzaamaan gebeuren. Ik zie ook aders op plekken waar ik die eerst niet zag. Ik eet niets minder maar toch wordt m’n lijf leaner. Alsof m’n lichaam me hoort en weet dat dit het moment is.

‘Een jurkje met sneakers in Parijs’

Maar ik maak nog even één uitzondering. Mijn beste vriendin trouwt in Parijs. De stad waar ik, op het moment van schrijven, gisteren voor de Diamond League nog was. Vandaag en morgen trainen op Papendal en woensdag dan terugvliegen voor haar huwelijk. Ik wíl hier tijd voor maken en vind het bijzonder dat ik vrij heb gekregen. Ik heb al een jurkje voor het feest maar doe er denk ik wel Adidas sneakers onder hoor. Ik kan er even uitstappen, want ik weet hoe makkelijk ik terug die tunnel in ga. Twee dagen later start het NK al en daar ga ik voor goud.

‘Effectief en chill’

Voor atleten betekent de zomer extra hard werken. Terwijl de rest van Nederland het terecht wat rustiger aan doet. Zeker wanneer het dan een hete zomer wordt, snap ik dat je niet altijd zin hebt om te lopen. Voor die momenten heb ik een lekkere sporttip, want ook ik herken dat gevoel. Op vakantie doe ik geregeld een uurtje power yoga of pilates. Heel effectief en chill. Je blijft echt lang in posities, ik denk dan: hier kom ik nooit meer uit haha. Maar het voelt zo goed en krachtig, en tegelijk laat je onnodige spanning los. Ik volg gewoon een lesje via YouTube en gebruik er zo’n elastieken bandje bij voor om m’n knieën of enkels, goed voor biloefeningen ;) Lekker in de zon, muziekje erbij en ondertussen een beetje bruin worden. Na afloop voel je dan zó dat je iets gedaan hebt. Als ik nog een zomerse tip mag geven, hoe cliché het ook is: drink water. De hele dag door. Bijvoorbeeld uit zo’n mooie recycle fles van Join The Pipe. We deden eens zo’n zweettest om te zien hoeveel mineralen je loslaat. Ze dachten dat mijn uitkomst niet klopte: de waardes waren zo hoog, ik laat blijkbaar alles los. Ik drink dus zeker voor m’n herstel maar - heel meisjesachtig - ook voor m’n huid, zeker in de zomer. Geniet van een relaxte, lekkere en toch sportieve zomer!

Hier lees je de eerste column van Lieke terug over gemak en mooie koffietjes.

Op 25 juli (de dag ná het WK) verschijnt de 3e column van Lieke in deze reeks van vier. Hierin neemt ze je mee in haar allerlaatste voorbereidingen op en overpeinzingen over het WK en EK deze zomer.

Motivatie