Lieke Klaver over gemak en mooie koffietjes

In samenwerking met SPAR
Maandag, 30 mei 2022
Lieke Klaver over gemak en mooie koffietjes

Lieke Klaver (23) is een bekende Nederlandse topatlete, gespecialiseerd in de 200 en 400 meter. Deze zomer deelt ze vier keer grappige, zware of gewoon leuke momenten, gedachtes en tips. Ze neemt je mee in haar privéleven en in haar voorbereidingen naar het WK en EK.

Strakke planning

Een vrije dag. Die heb ik maar heel weinig. Maar morgen toevallig wel. En dat geeft gek genoeg even onrust. Ik heb het gevoel dat ik die zeldzame uren juist strak moet plannen. Maar ik wil vooral gewoon lekker thuis zijn. En dat is ook precies wat ik ga doen. Nou ja, ná de fotoshoot voor SPAR met Ramsey Angela. Zin in. Maar ik heb ‘m wel gewaarschuwd: we gaan het efficiënt doen hoor, haha.

Afgelopen periode was druk en ik was veel weg. Ben net terug van drie weken trainingsstage in Zuid-Afrika. Het schooljaar van m’n studie Sportkunde afgerond. Tussendoor nog even verhuisd. Want ja, ik heb nu m’n eigen appartement in Arnhem! Ik vind het heerlijk, niks meer te hoeven delen. Nou ja, natuurlijk nog wel met mijn vriend Terrence.

In drukke tijden geloof ik in gemak. Zoals een koelkast vol goed eten. Maar voor mij betekent het niet dingen uit handen geven, want ik heb geleerd om alles zelf te doen. Al heb ik wel het geluk dat Terrence vaak kookt. Laatst las ik in een artikel dat jongeren door alle bestel-apps nog meer in hun eigen tunnelvisie komen. Boodschappen, schoonmaken: die gewone dagelijkse dingen doe ik zelf. Wel zo efficiënt mogelijk, dat is ook een vorm van gemak. Net als routine. Zo eet ik al vijf jaar lang élke ochtend hetzelfde ontbijtje: havermout gemaakt met water en een banaan er doorheen, en dan wat druiven er bovenop. En ik vind het nog steeds lekker ook. Voor m’n koffie maak ik, als m’n agenda het toelaat, wel extra tijd. We hebben sinds kort een nieuw koffiezetapparaat en ik probeer wat uit met latte art. In het begin was het hartje in m’n cappuccino gewoon ’n hompje schuim met een paar deukjes erin, maar het lukt steeds beter. Heel leuk om te doen.

Atletenbubbel

Bewust plannen en alles zo efficiënt mogelijk doen dus. Dat helpt. Ook in de drukke sportzomer met een EK én een WK. Dat heb ik moeten leren hoor. Er waren weken dat ik heel gestrest was. Mijn coach en manager kwamen met een idee: de ene week mag drukker, de andere week zeg ik “Nee” tegen alle extra’s. Voor mij werkt het. Wat me ook helpt, is even uit de atletenbubbel te stappen. Ik woon en train in Arnhem. Laatst was ik weer even in Amsterdam, dan merk ik hoe erg ik in m’n eigen wereldje zit. Al loop je maar even door de stad. Zie je andere mensen. Dat is zo goed. Wij atleten denken soms dat het echt allemaal om de sport draait. Ik wilde bouwkunde studeren, maar dat kon ik niet combineren met m’n sport. Nu heb ik geen tijd om in allerlei boeken te duiken en vind het dan juist zo chill om naar een kunsttentoonstelling of museum te gaan. Even opgaan in een andere wereld.

Maar ik blijf natuurlijk een sprinter, dus als ik je ook één tip mag geven om sneller te lopen: luister naar het ritme van je voeten. Dat kan op de baan, maar net zo goed wanneer je door de straten of natuur loopt. Raak je de grond goed? Zit je goed in je flow? Ik heb geleerd om goed naar m’n lichaam te luisteren, daarom geniet ik morgen van m’n vrije dag.

Op 27 juni verschijnt de 2e column van Lieke in deze reeks van vier. Hierin deelt ze onder andere meer over de laatste weken in aanloop naar het WK in Oregon, Amerika (15 juli – 24 juli).

Logo SPAR
In samenwerking met

SPAR

SPAR is de winkel voor de verse, dagelijkse boodschappen. Bestel je boodschappen en laat ze bezorgen of haal ze op in de winkel.