Jullie succesvolle businessloop

Esther Vliege
Esther Vliege Dinsdag, 18 oktober 2022
Jullie succesvolle businessloop
© BSR Agency

De kans is groot dat jij wel eens aan een hardloopevenement meedoet. Dan ken jij natuurlijk ook de voordelen hiervan, zoals naar een doel toe trainen, gezelligheid tijdens de race en trots en energie na afloop. Maar kun jij je dan ook voorstellen dat je dit najaar samen met jouw collega’s zo’n event loopt?

Een businessloop is misschien wel de sportiefste vorm van teambuilding, iets dat elke werkgever toejuicht. Maar als loper weet jij dat een professionele voorbereiding essentieel is, wil jullie team zonder blessures en mét motivatie over de finish komen. Voor jouw (HR-) manager of collega is het dan ook interessant om te weten dat de Atletiekunie een programma aanbiedt waarbij gecertificeerde trainers bedrijventeams verantwoord voorbereiden op elke businessloop. En door die gezamenlijke voorbereiding, doen jullie ook nog eens wekelijks aan teambuilding. Hardlooptrainer Arjen Kroder stoomt zulke teams klaar voor grote en kleine loopevenementen. Hans Fermont, partner bij Qonqord, trainde deze zomer samen met collega’s naar de Dam tot Damloop toe. Beide heren delen hun ervaring.

Voordelen van een businessloop

Door mee te doen aan een businessloop komen collega’s en zakenrelaties dichterbij elkaar. Zo neemt door hardlopen de kwaliteit van communicatie toe. Hoe dit kan? Onder andere doordat hardlopen allerlei positieve mentale en fysieke veranderingen in gang zet. In De magie van hardlopen met collega’s lees je precies hoe dit werkt. Een van de belangrijkste conclusies uit dit artikel is: hardlopen maakt fysiek én mentaal gezonder. Andere redenen om aan een business run mee te doen:

  • collega’s leren elkaar op een andere manier kennen
  • “de baas” kan eindelijk eens verslagen worden ;)
  • jullie onderneming is sportief zichtbaar tijdens een groot evenement
  • na afloop, over de finishlijn, zijn jullie als bedrijf samen trots

Samen voorbereiden = blessurepreventie + duurzaam

Wanneer de inschrijving van een businessloop is geregeld, staat de stip op de horizon voor jou en jouw collega’s. Jullie team is enthousiast. Nu staat alleen de voorbereiding een succesvolle deelname nog in de weg. Om verantwoord te kunnen starten en gezond te kunnen finishen, is een goede voorbereiding essentieel. De Atletiekunie biedt een programma aan waarbij een ervaren trainer elke medewerker gedegen voorbereidt. De kans op blessures neemt flink af en het loopplezier neemt toe. Arjen Kroder, hardlooptrainer niveau 3: ‘Je wilt dat de mensen blij over de finish komen en trots zijn op de geleverde prestatie. Ze mogen best moe zijn, maar niet helemaal kapot. En je wilt dat ze gemotiveerd zijn om te blijven hardlopen.’ Diezelfde instelling hanteert de trainer voor de weg ernaartoe. Arjen: ‘De inhoud van het programma heeft als doel: blessurevrij naar een event trainen. We focussen daarom vooral op looptechniek en ondersteunende oefeningen. Naast het feit dat ik ze minder blessuregevoelig wil maken, leer ik de mensen efficiënter lopen zodat ze makkelijker en met meer plezier hun doel halen. We trainen wekelijks samen en daarnaast lopen ze zelf ook nog, ieder op een eigen niveau. Ik bekijk per persoon wat haalbaar is, hoe ziet iemands agenda en leven eruit bijvoorbeeld? Op basis daarvan bepalen we het doel en soms stellen we dit doel gaandeweg bij. Deze zomer begeleidde ik in een korte tijd een groep medewerkers van Intertrust naar de Damloop toe. Een van de deelnemers adviseerde ik het ambitieniveau bij te stellen naar de vijf, in plaats van tien Engelse mijl. Meer zou niet verantwoord zijn. Dat zie ik ook als mijn taak, ze willen tenslotte de dagen erna ook zonder blessures door. Dit najaar starten we met een volledig trainingsprogramma van twintig weken.’

Samen voorbereiden = teamspirit en meer

Hans Fermont van Qonqord: ‘Samen trainen draagt enorm bij aan de teamspirit. Het begint al op het moment dat iedereen in sportkleding om vier uur ‘s middags in het kantoor verzamelt. Dat op zichzelf is al grappig. De sfeer is meteen lekker los en we lopen zo het bos in. Je bent in een andere omgeving, doet samen even iets heel anders en je hebt het over andere dingen. Het is heel gaaf om iets met elkaar te doen wat niets met werk te maken heeft. Sommige mensen zagen vooraf wel tegen de looptrainingen op. Ook de niveaus verschillen flink. Maar de training bestaat vooral uit techniek en oefeningen, gecombineerd met verschillende tempo’s. De hele groep vond het leuk en kon meedoen op z’n eigen niveau. Iedereen leert, maakt stappen en ontwikkelt zich.’

Net als veel ondernemingen streeft ook Qonqord naar vitale en gezonde medewerkers. Hans: ‘Daar past hardlopen heel goed bij. Maar zelfstandig starten met hardlopen is niet voor iedereen weggelegd. Met dit programma kan wel iedereen meedoen. En nu is er ook nog een doel aan gekoppeld, de Damloop in dit geval. Het leukste vind ik om te zien dat iedereen z’n eigen doel stelt en haalt en dat mensen die jaren niet gesport hebben actief en enthousiast worden. Nu de Damloop erop zit, starten we met het volgende traject: de Hilversum Cityrun. Hier trainen we in zes maanden naar toe.’

Jullie businessloop?

Wil jij met jouw collega’s ook verantwoord naar een businessloop toe trainen? De Atletiekunie, de autoriteit in Nederland op het gebied van hardlopen, stoomt jullie team klaar voor elke bedrijvenloop in Nederland. Dus ook voor een lokale wedstrijd in jullie buurt. En ter inspiratie: er komen weer grote bekende hardloopevenementen aan zoals de NN Egmond Halve Marathon op 8 januari 2023, de Groet uit Schoorl Run op 12 februari 2023, de Zandvoort Circuit Run op 26 maart 2023 en de Alkmaar City Run op 17 mei 2023. Staat jouw event er niet tussen of heb jij of heeft jouw (HR-) manager of collega andere vragen, neem dan contact met hardlopen voor bedrijven van de Atletiekunie op, of kijk voor meer informatie op hardlopen.nl voor bedrijven.

Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.