Jill Holterman beantwoordt jouw marathonvragen

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 27 september 2023
Jill Holterman beantwoordt jouw marathonvragen
© Fotograaf: Keng Pereira

Loop jij binnenkort een marathon? Dan wil je natuurlijk voorbereid aan de start staan! Topatlete Jill Holterman is in voorbereiding op de TCS Amsterdam Marathon en deelt haar marathongeheimen.

Begin september gaf Jill Holterman een marathon clinic in Amsterdam voor een aantal Hardlopen.nl-volgers die in voorbereiding zijn op de halve of hele marathon. In een Q&A kregen zij de kans om Holterman het hemd van het lijf te vragen. Die kennis willen we jullie niet onthouden!

Wat maakt de marathon een mooie afstand?
“Het is gaaf om te zien wat je kunt bereiken door ergens heel hard voor te werken. Een marathonvoorbereiding vraagt veel van je. De ontlading bij de finish is daardoor magisch. Al loopt het natuurlijk niet altijd af zoals je hoopt – juist dat maakt het zo bijzonder als het wél lukt. Het lopen van een marathon is echt een overwinning op jezelf.”


De marathon vraagt om een serieuze voorbereiding. Hoe blijf je gemotiveerd?
“Er zijn genoeg dagen dat ik geen zin heb om te trainen. De gedachte dat ik hard wil lopen tijdens de marathon motiveert mij om toch mijn trainingen te doen. Op de dag van de wedstrijd wil ik zo goed mogelijk voorbereid zijn en het maximale uit mezelf kunnen halen. Maar mijn trainingsschema is niet heilig, ik wijk er ook weleens vanaf. Als ik moe ben, push ik mezelf daar niet doorheen. Het is een kwestie van balans vinden tussen wanneer iets écht niet gaat en je jezelf gewoon een schop onder de kont moet geven. Wees daarin eerlijk tegen jezelf.”

Wat zijn belangrijke trainingen in jouw marathonvoorbereiding?
“Een van de sessies die ik meerdere keren in de voorbereiding doe, is een tempoloop waarbij ik vijf keer 5 kilometer op marathonintensiteit loop. Dat doe ik voor het laatst zo’n drie weken voor de marathon. Aan de hand van die laatste sessie kan ik een inschatting maken van mijn marathontempo. Een andere training die onmisbaar is in mijn voorbereiding is een duurloop van 40 kilometer, op een rustig tempo. Die training is vooral belangrijk om mij het vertrouwen te geven dat ik de afstand in mijn benen heb. Ik zou deze duurloop tot maximaal 3 uur beperken, ook al doe je langer over de marathon. Deze training doe ik twee weken van tevoren, zodat ik genoeg tijd heb om daarvan te herstellen.”

Een pacingstrategie is een belangrijk onderdeel om je krachten op de marathon juist te verdelen. Hoe ga jij om met jouw wedstrijdplan?
“Aan de hand van mijn laatste zware marathontrainingen maak ik een inschatting van het tempo dat ik kan lopen onder goede omstandigheden. Wordt het heel warm of slecht weer, dan pas ik mijn wedstrijdtempo daarop aan. Ook onderweg is het belangrijk om flexibel te zijn en te kunnen schakelen. Heb je het zwaar, breng je tempo dan omlaag. Je wil jezelf niet in de eerste helft al opblazen. Merk je dat je aan het eind nog energie over hebt, dan kun je juist versnellen.”


E
en marathon is mentaal uitdagend. Hoe ga je om met tegenslagen?
“Het is belangrijk om jezelf voor te bereiden op mogelijke tegenslagen. Voor mij is dat bijvoorbeeld het missen van een bidon bij een drankpost. Daarom zorg ik dat ik altijd een reserve energiegel meeneem in mijn sportbeha. Ook kun je kramp krijgen tijdens het lopen. Dan moet je je tempo misschien even laten zakken, zodat je daarna weer harder kunt. Als iets tegenzit, is het vooral belangrijk om rustig te blijven en ontspanning te vinden. Het helpt om van tevoren te bedenken welke scenario’s zich kunnen voordoen en hoe je daarmee omgaat. Wat mij goed helpt, is het visualiseren van de wedstrijd.”

Hoe blijf je doorzetten als het zwaarder wordt?
“Ook ik denk weleens ‘wat zou het lekker zijn om nu te stoppen’. Maar als ik dan denk aan de trainingen die ik op trainingskamp in Zwitserland heb afgewerkt, waar ik helemaal kapot ben gegaan, realiseer ik me dat het zonde is om op te geven. Als je de marathon loopt, ben je al zo ver gekomen. De marathon is eigenlijk het moment om jezelf te belonen voor al het harde werk dat je hebt verzet – door nog een keer het uiterste van jezelf te vragen, haha.”

Sneller worden Wedstrijd Wegevenement Marathon Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.