Jaap en Mea reizen hardlopend de wereld rond

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Woensdag, 8 juni 2022
Jaap en Mea reizen hardlopend de wereld rond
© Mea & Jaap in Mongolië

De hardloop-bucketlist van Jaap van den Berg (64) uit Soest is zo goed als afgevinkt: hij liep marathons in 80 verschillende landen. Bij zijn vrouw Mea Kriek (72) staat de teller op 50 landen. De Spitsbergen Marathon vorig weekend was voorlopig het laatste internationale avontuur.

Het reislustige koppel is net terug uit Spitsbergen, één van de zwaardere marathons waar Jaap en Mea in hun omvangrijke hardloopcarrière aan hebben deelgenomen. “De omstandigheden waren pittig, het regende veel en er stond een harde wind,” blikt Jaap terug. “Maar we hebben mazzel gehad met de temperatuur, het was slechts -7 graden. Twee jaar geleden was dat -17, is mij verteld.”

Van alle locaties waar Jaap en Mea liepen, was Spitsbergen de koudste. “En ik ben een koukleum, dus dat maakte deze marathon een echte uitdaging. Maar de bergmarathons in Andorra en de Alpen waren minstens zo zwaar. Net als de marathon op de Seychellen, in de tropische warmte. Het was daar zo heet, drukkend en vochtig - ik was al zeiknat voordat ik begon met lopen.”

Moeizaam begin

Zijn eerste marathon liep Jaap in 1983. “Dat was de Marathon van Amsterdam. ‘Dit doe ik nooit meer!’, riep ik toen mijn maag zich na de finish omkeerde. Maar een jaar later liep ik in Wenen een clubrecord van 2.33:36, dat smaakte naar meer.” Die tijd heeft Jaap daarna niet meer verbeterd, maar hij kwam nog wel een paar keer in de buurt. “In New York liep ik lange tijd op schema onder de 2.30 uur, maar na 40 kilometer was ik helemaal op. Ik finishte als derde Nederlander in 2.37 uur, een prestatie waar ik nog steeds trots op ben. Ik loop graag voor een snelle tijd, maar moet accepteren dat ik niet meer zo snel ben als vroeger. Tegenwoordig gaat het vooral om finishen. In Spitsbergen had ik daar 4.57 uur voor nodig.”

Wit Rusland Wit Rusland
Suriname Suriname
Australie Australië
Vaticaanstad Vaticaanstad
Two Oceans marathon zuid afrika j 029 Zuid-Afrika
Spitsbergen Spitsbergen
Egypte Egypte

Reislustig

Voor Jaap staat de teller inmiddels op 128 marathons, verdeeld over 80 verschillende landen. Mea heeft vijf marathons volbracht, maar loopt meestal kortere afstanden. De afgelopen jaren reisden Jaap en Mea gemiddeld 4 à 5 keer per jaar naar het buitenland voor een hardloopevenement. Ze liepen in China en Argentinië, Jordanië en Suriname, Egypte, Jamaica, Thailand en Cuba – om er een paar te noemen. Jaap was in 2019 de eerste Nederlander die in alle 55 Europese landen een marathon liep. Via Marathon Globetrotterskon hij zelfs officiële marathons lopen in landen die géén eigen marathonwedstrijd organiseren – Vaticaanstad, Gibraltar en San Marino bijvoorbeeld.

Jaap: “Hoe verder we gingen, hoe langer de vakantie die we eraan plakten. Je hebt hardlopers die in één weekend op en neer gaan, maar dat doen we eigenlijk niet. We plannen genoeg tijd om het land te ontdekken en de cultuur te ervaren.” In Spitsbergen zijn Jaap en Mea slechts 4 dagen geweest, maar ook daar is alle tijd uiterst zorgvuldig benut. “We hebben een natuurwandeling gemaakt, planten en vogels gespot, een boottocht langs rotsen gemaakt en met een 4-wheel drive door de wildernis gereden. Tijd om uit te rusten was er niet,” lacht Mea.

Rustiger aan

De enige marathon die bij Jaap nog op zijn bucketlist staat, is Antarctica. “Het lijkt me zo bijzonder om op de Zuidpool een marathon te lopen. En dan heb ik écht alle continenten gehad. Maar het is ongelooflijk duur, dus helaas niet realistisch.” Mea heeft een andere droom: “Ik wil nog heel graag naar Japan, vooral vanwege de cultuur. Maar we hebben eigenlijk besloten om het hierbij te laten en Nederland verder te ontdekken. We worden ouder en willen het graag wat rustiger aan doen.”

Toch ontbreekt het niet aan ambitie. “Ik blijf nog jaren hardlopen,” besluit Jaap. “Dit jaar nog de Twentemarathon, volgend jaar de Amsterdam Marathon… En als die afstand niet meer lukt dan ga ik over op de halve. Daarna de 10 kilometer, de 5 kilometer en uiteindelijk moet dat misschien met rollator.”

Marathon Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.