Marathon Man Jaap van den Berg liep een marathon in alle Europese landen

Bert Pessink Woensdag, 13 maart 2019
Marathon Man Jaap van den Berg liep een marathon in alle Europese landen
Jaap van den Berg liep zijn eerste marathon in Amsterdam in 1983 op 23-jarige leeftijd. Nu hij bijna 61 is heeft hij in alle Europese landen een marathon gelopen. Van Albanië tot Wales en van Andorra tot zijn laatste nog ontbrekende Europese marathon, die van Vaticaanstad.

Van den Berg begon zijn sportieve carrière als voetballer bij SV Soest. In de hardloopwedstrijdjes die hij met zijn team regelmatig in de Soester duinen liep klopte hij ze steevast. Zo ontstond zijn liefde voor hardlopen en werd hij lid van AV Peijnenburg in Soest. “In 1977 liep ik de Panboscross al mee. In 1978 de Halve Marathon van Egmond, daar wil ik trouwens in 2028 weer aan de start staan, 50 jaar na 1978. In 1986 was ik derde bij het NK hele triatlon in Almere. De hoeveelheid marathons die ik sinds 1983 heb gelopen over heel de wereld zijn eigenlijk vanzelf gegaan door mijn liefde voor reizen, natuur en hardlopen. Ik heb al overal ter wereld gelopen, maar de marathons in Europa zijn lekker dichtbij. Je hebt geen last van een jetlag en binnen 4 vlieguren kun je overal komen.”

Ook Mea, de vrouw van Jaap, loopt hard en samen doen ze de trainingen. Inmiddels heeft zij ook al in bijna 50 landen een marathon of halve marathon op haar palmares staan. “We kijken in het buitenland graag om ons heen en maken er ook een kleine vakantie van. Onze stelregel is: hoe verder weg de marathon, hoe langer onze vakantie.”

Top 5 favoriete marathons

De tijd dat Jaap de marathon voor een snelle tijd liep is al lang voorbij. Ooit liep hij marathons in 2,5 uur. Als hij loopt maakt hij nu graag een praatje met zijn medelopers. Gevraagd naar zijn meest favoriete marathons in Europa antwoord hij: “Er staan er vijf in mijn geheugen gegrift:

1: De Stonehenge Marathon

Wat mij betreft de mooiste van Europa met prachtige landschappen, door weilanden, over hekken, een finish bij de wereldberoemde stenen van Stonehenge en bovendien een geweldige organisatie.

2: Andorra

Mijn zwaarste marathon met 2800 hoogtemeters, pittig en schitterend. Hier liep ik mijn langzaamste tijd ooit.

3: Airborne Freedom Trail

Rondom Arnhem. Mooi om in het gedachtengoed van de bevrijders te lopen.

4: Monschau Marathon

Een prima organisatie en een prachtig parcours door de Eifel rondom het mooie stadje Monschau.

5: De Stadsmarathon van Belfast in Ierland

De marathon met veel geschiedenis gaat door de hele stad waarbij de hekken opengaan tussen de protestantse en katholieke wijken.

Van den Berg: “Ik hoop hier nog lang mee door te gaan, we hebben plannen genoeg en als het echt niet meer gaat gaan we gewoon wandelen. Onze volgende buitenlandse marathon is die van Japan of Panama. Voor Mea is dat haar vijftigste land en voor mij mijn tachtigste.”

Motivatie Marathon
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.