Hoe Frank Baltus een ultraloper werd

Vrijdag, 21 juni 2019
Hoe Frank Baltus een ultraloper werd
Maandagavond half negen. Ik ontmoet Frank voor zijn huis vlakbij het Westerpark. Aangezien het donker is, heeft hij een reflecterend hesje aan. We lopen richting het Westerpark. In de zomer is het hier erg druk maar in de winter is het park alleen van de hardlopers! Hier traint Frank sinds een jaar of tien met Loopgroep Westerpark.

Frank loopt graag met een rugzak. Zeker in de weekenden wanneer hij naar de AWL (Amsterdamse Waterleiding Duinen) gaat om daar aan trailrunning te doen. ‘Ik neem dan een trui, twee liter vocht, een half brood en een boek mee. Dat geeft me een heerlijk onafhankelijk gevoel. Laatst heb ik 168 herten geteld in drie uur, dan is je dag helemaal compleet.’

Frank loopt twee tot zes keer per week hard

Op dinsdag- en donderdagavond met Loopgroep Westerpark onder leiding van trainster Joke Hoed en op woensdagochtend van zes tot half acht dwars door de stad ‘voordat de grootste vijand van de stad: de auto, zijn intrede doet.’ En in het weekend gaat hij het liefst trailrunnen met zijn vriendin of met andere loopmaatjes.

Loopgroep Westerpark heeft de website loopje.nl waarop je een berichtje kan plaatsen. Heb je zin om te lopen, zet je een berichtje op de site en gegarandeerd heb je je loopmaatjes geregeld.

De laatste jaren loopt Frank zo’n 2500 kilometer per jaar. Sinds zeven jaar houdt hij hiervan een logboek bij. Hij heeft inmiddels 14 marathons gelopen en drie ‘ultra’s’: dit zijn lopen van meer dan een marathonafstand per dag: in zijn geval 55 kilometer. ‘Toen ik begon liep ik redelijk gemakkelijk, zonder al teveel trainingen, halve marathons. Toen mijn loopmaatjes, met wie ik tegelijkertijd was begonnen met lopen, gingen trainen voor een hele marathon, was dit voor mij een stimulans dit ook te doen. Vanaf dat moment ging ik serieuzer aan de slag en liep een hele marathon. En toen die goed ging, smaakte dat weer naar meer….’

Met hardlopen is Frank in eerste instantie begonnen om af te vallen. Daarnaast rookte hij veel en heeft het lopen hem, na de zoveelste keer stoppen, geholpen om echt van zijn rookverslaving af te komen. Na een paar jaar alleen te hebben getraind sloot hij zich zo’n tien jaar geleden aan bij Loopgroep Westerpark, een groep die toen net een paar jaar bestond. Deze loopgroep biedt twee trainingen per week aan en daarnaast een website waarop iedereen allerlei ideeën en initiatieven kan lanceren. Van samen lopen in de duinen tot samen een marathon lopen in het buitenland. Zo zijn de hardlooptrainingen ondertussen hardloopvakanties geworden.

Mooiste loopervaring

‘Mijn mooiste loopervaring is met zeven lopers tijdens onze zelf georganiseerde bergvierdaagse in de Zwitsers-Italiaanse Alpen. We liepen toen vier dagen, elke dag 30 kilometer, met afnemende luxe. De eerste en laatste nacht sliepen we in de slaaptrein, de tweede nacht in een hotel, de derde nacht in een bemande berghut en de vierde nacht in een onbemande berg-hut. Deze afbouw van luxe ging samen op met onze gewenning aan het simpele bergleven. Ieder had zijn eigen rugzakje mee voor die vier dagen met wat ondergoed, een flinterdun handdoekje, water voor overdag en dat was het. Een minder leuke ervaring deed ik op op Tenerife. Ik nam een iets te grote stap van kei naar kei. Mijn been moest het vergelden. Water om de open wond schoon te maken was er niet meer. Met een bandana bond ik de wond af. Het duurde nog uren voordat we bij een ziekenhuis waren. In de Middeleeuwen was ik mijn been kwijt geweest.‘

Frank is in het dagelijks leven sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Hij helpt volwassenen in de Bijlmer hun leven weer op de rit te krijgen en hun eigen weg te vinden. Een paar jaar geleden heeft hij aan patiënten hardlooptrainingen gegeven vanuit het Olympisch Stadion. Hij merkte dat hardlooptraining voor mensen met stemmings- of gedragsproblemen heel effectief is, als ze hiervoor open staan.

Zelf heeft hij deze ervaring ook: ‘als ik nu terugkijk naar 10 jaar geleden ben ik er alleen maar beter van geworden: fitter, gezonder én positiever. Daarnaast heb ik een stel leuke vrienden gekregen in de buurt, die ik zonder het hardlopen nooit had leren kennen. Daarom overweeg ik om ooit running therapeut te worden, zodat ik mijn hobby en beroep kan combineren!’

Amsterdam RENT

Dit interview is afkomstig uit het stadsloopboek Amsterdam RENT. De afgelopen jaren maakte Maaike Marechal een stadsloopboekenserie. In 2013 verscheen Den Bosch RENT (samen met Sandra Rozemeijer). Vervolgens maakte Maaike nog boeken over Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, waarvan het (voorlopig) laatste boek, Den Haag RENT, eind vorig jaar verscheen. De opzet van alle 5 boekjes is gelijk. Ze tellen allemaal 25 routes in én om de stad en variëren in lengte van zo’n zes tot tien kilometer. De rondjes worden gelardeerd met kaartjes en foto’s. Daarnaast staan er interviews in met bekende lopers zoals Dolf Janssen en Nelli Cooman, die zorgen voor nog extra hardloopmotivatie. Want dat is waar het in de boekjes omdraait: over de lol in het lopen. Met haar boekjes wil Maaike mensen inspireren om van de bank af te komen en te genieten. Trek de loopschoenen aan en ontdek hoeveel moois er in je naaste omgeving te vinden is.

Wil je een boekje zelf in huis hebben of iemand cadeau geven, kijk dan op routemakers.nl.

Geschreven door Maaike Marechal
Foto’s gemaakt door Imageworkplace
Uit Amsterdam RENT, een uitgave van Routemakers

Ultrarun