Hardlopen met een visuele beperking: “Je moet jezelf durven overgeven”

In samenwerking met Nationale-Nederlanden
Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 1 april 2020
Hardlopen met een visuele beperking: “Je moet jezelf durven overgeven”
Roy van der Meijden (44) is volledig blind. Dat houdt hem niet tegen in zijn sportieve ambities. Dankzij Stichting Running Blind vond hij vier jaar geleden het plezier in sporten weer terug.

Op 21-jarige leeftijd werd er bij Roy een hersentumor ontdekt. Hoewel deze succesvol verwijderd kon worden, was zijn zicht zodanig aangetast dat hij voortaan blind door het leven zou gaan. Waar sporten eerder een groot onderdeel van zijn leven uitmaakte, veranderde dat toen hij in drie weken tijd zijn zicht verloor. “De sporten die ik altijd deed - tennis, volleybal en wielrennen - kon ik ineens niet meer doen. Lange tijd deed ik niet aan sport, tot ik mezelf een paar jaar geleden aansloot bij een wandelclub”, vertelt Roy. “Daar hoorde ik over Stichting Running Blind. Het leek mij heel leuk om te gaan hardlopen.”

Opstartproblemen

De eerste keer dat Roy ging hardlopen was niet direct een succes. Al had dat niets met zijn blindheid te maken. “Ik had de verkeerde schoenen aangetrokken”, herinnert Roy zich. “Bergschoenen. Ik had niets anders. Na drie trainingen op bergschoenen kreeg ik een oud paar hardloopschoenen van iemand aangeboden. Drie maten te groot, maar het kon ermee door.”

In juni 2016 sloot Roy zich aan bij Running Blind regio Den Bosch. Samen met andere visueel beperkte lopers traint hij nu twee keer in de week bij atletiekvereniging Prins Hendrik in Vught. “Ik loop altijd samen met een buddy, waar ik via een loopkoord aan verbonden ben. Die begeleidt mij tijdens het lopen. Een vaste buddy heb ik niet, dat wisselt per training”, laat Roy weten. “Vaak word je aan iemand gekoppeld met een vergelijkbaar tempo, maar je hoeft echt niet hetzelfde niveau te hebben om samen te kunnen lopen. De buddy past zich in principe aan mijn tempo aan.”

Blind vertrouwen

Tijdens het hardlopen krijgt Roy veel prikkels te verwerken. “Ik moet luisteren naar de aanwijzingen van mijn buddy, opletten waar ik loop en rekening houden met mensen voor, naast en achter me. De focus die ik daarvoor nodig heb, kost me veel energie”, legt Roy uit. Het is daarom van groot belang dat de buddy die hem begeleidt alleen noodzakelijke informatie doorgeeft. “Niet elke oneffenheid hoeft gecommuniceerd te worden. Waar ik wel voor gewaarschuwd wil worden, zijn stoepranden, drempels, gladde putdeksels of tegemoetkomend verkeer. Overbodige informatie werkt verwarrend.” Dat Roy een groot deel van zijn leven heeft kunnen zien werkt hierbij in zijn voordeel. “Ik weet heel goed hoe de wereld eruitziet, dus de dingen die mij verteld worden, kan ik visualiseren.”

Goede communicatie tussen Roy en zijn buddy is essentieel, maar misschien nog wel belangrijker is vertrouwen in elkaar. “Je moet jezelf durven overgeven. Dat is voor mij niet lastig, want ik ben gewend om mezelf makkelijk over te geven aan een ander. Ik weet dat ik niet anders meer kan.”

Fijne omgeving

Running Blind maakt het voor Roy en andere visueel beperkte lopers mogelijk om in een veilige omgeving te kunnen sporten. “Hardlopen is voor mij een uitlaatklep en zorgt voor ontspanning”, vertelt Roy. “Ik vind het belangrijk om in een groep te trainen waar ik mezelf thuis voel, zoals Running Blind Den Bosch. We gaan heel respectvol met elkaar om. Wanneer je bijvoorbeeld aan een wedstrijd hebt deelgenomen, krijg je de training daarna van iedereen een applaus.”

Roy traint voor de 5 en 10 kilometer en neemt regelmatig deel aan wedstrijden. Via een app van Running Blind zoekt hij dan een buddy die hem tijdens zo”n evenement kan begeleiden. “Zodra ik iemand heb gevonden, bellen we elkaar op om te overleggen hoe laat en waar we elkaar treffen. Vanaf het moment dat we elkaar ontmoeten tot het moment dat we uit elkaar gaan, word ik door mijn buddy begeleid”, vertelt Roy. “De sfeer onder de lopers en in het publiek vind ik fantastisch bij evenementen. Veel lopers verwachten niet dat we als Running Blind-lopers zo goed mee kunnen draaien. Ik krijg veel bewondering en word vaak aangemoedigd, ook door de vrijwilligers langs het parcours. Soms krijg ik zelfs een schouderklopje van iemand. Geweldig vind ik dat!”

Nationale-Nederlanden - als supporter van alle hardlopers - ondersteunt ook de Stichting Running Blind. Door deze steun nemen alle Running Blind-lopers gratis deel aan de door NN gesponsorde evenementen. Eigenlijk stond Roy komend weekend met zijn Running Blind teamgenoten aan de start van de estafette bij de NN Rotterdam Marathon. Door het coronavirus gaat Roy in het najaar voor de herkansing.

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo Nationale-Nederlanden
In samenwerking met

Nationale-Nederlanden

Wij zijn supporter van alle hardlopers. Van de beginner tot de beste van de wereld.
Kom ook in beweging. Onze support heb je.