Hardlopen in het buitenland: de Comrades Marathon

Maandag, 31 juli 2017
Hardlopen in het buitenland: de Comrades Marathon
Hardlopen kun je op allerlei bijzondere plekken in de wereld. In de rubriek ‘Hardlopen in het buitenland’ beschrijven we ervaringen tijdens evenementen of reizen van hardlopers. In deze aflevering vertelt Martin Nieuwerf over twee bijzondere ultra-marathons die hij in Zuid-Afrika liep: de Two Oceans Marathon en de Comrades Marathon. "De Comrades kun je, qua beleving en impact, vergelijken met de Elfstedentocht."

Het hardlopen heeft het leven van Martin Nieuwerf (60) uit Den Helder veranderd. "Het brengt mij op plekken waar ik anders nooit zou komen. Door het hardlopen heb ik in Washington, New York en in Reijkjavic gelopen. En nu dus ook in Zuid-Afrika. Drie jaar geleden had ik dat toch niet gedacht, zeker de afstanden die ik nu heb gelopen." De Two Oceans Marathon is een ultramarathon van 56 km in Kaapstad en de Comrades Marathon is nog een stap zwaarder met 87 km.

In het achterhoofd

Nieuwerf hoorde voor eerst van de Two Oceans Marathon bij een halve marathon in Weesp. "Daar sprak ik iemand die de Two Oceans had gelopen. Ik dacht: 56 kilometer, dat is niet aan mij besteed. Maar het klonk wel leuk." Daarna kwam hij nog meer mensen tegen die het bijzondere hardloopevenement in Zuid-Afrika hadden gelopen. Het bleef op die manier in zijn achterhoofd hangen. "Op een gegeven moment kwam ik zover dat ik zo gemakkelijk 45 km liep, dat ik dacht: die 56 km is dan nog maar een klein stukje verder."

Land in rep en roer

Via een gespecialiseerd reisbureau van twee Nederlandse hardlopers (hardlopeninzuidafrika.nl) boekte hij zijn reis naar de Two Oceans Marathon. Gelijk werd hij nog op een andere marathon in Zuid-Afrika geattendeerd: de Comrades Marathon. "Die staat het hoogst aangeschreven in Zuid-Afrika. Je kunt het vergelijken met de Elfstedentocht bij ons. Het land is in rep en roer. Of je probeert een plek langs de kant te krijgen of je hebt het geluk dat je mee kunt doen. Of je zit voor de buis, want het wordt ruim 12 uur lang live uitgezonden. Dat ging toen ook wel kriebelen. Ik dacht: ik kan altijd nog uitstappen."

Trainen in de duinen

Om zich goed voor te bereiden op het vele klimwerk liep hij vanuit Den Helder veel door de duinen. "Dan liep ik vanuit huis het duingebied in naar Sint Maartenszee en weer terug en dan had ik een marathon gelopen. Dat was puur voor het stijgen en dalen te oefenen, je loopt dan constant een intervaltraining." Nieuwerf reisde twee keer af naar Zuid-Afrika, want tussen de Two Oceans Marathon en de Comrades Marathon zaten nog zes weken. Het zwaartepunt lag voor hem op die laatste. Die marathon was ook loodzwaar, vertelt hij. "Die afstand van 87 km kun je niet bevatten als je dat niet eerder hebt gedaan. De eerste 40 km is ook alleen maar stijgen. Daarna gaat het meer op en neer."

Martin Nieuwerf over de finish van Comrades Marathon.

Run-Walk-Run

Na 38 kilometer waren zijn benen al helemaal verzuurd. "Daar sta je dan. Ik wilde wel rond de 10 uur finishen. Gewoon niet in paniek raken, dacht ik. Je accepteert op een gegeven moment ook de pijn." Daar paste hij ook zijn strategie op aan door meer te gaan wandelen. "Dat noemen ze daar Run-Walk-Run: heuvelop wordt er door veel gewoon gewandeld. Als je dan op de top bent ga je weer in tempo naar beneden. Daardoor had ik ook meer tijd om met medelopers te praten en dan vergeet je ook weer even de pijn en vermoeidheid."

Samen op een zware reis

Hij finishte uiteindelijk in 11:03:33 uur, nog ruim binnen de tijdslimiet van 12 uur. "Ik heb veel gehad aan die training. De omvang was ik ook niet bang voor. Ik kwam daardoor ook nog fris over de finish. Niet met de tong over de schoenen." Nieuwerf vond alles aan de Comrades Marathon een bijzondere ervaring. "Je probeert je grenzen te verleggen, want je weet niet hoe het is om 87 km te lopen. De beleving van de sport in Zuid-Afrika is ook meer samen: je begint samen aan een zware reis. Je probeert elkaar ook te helpen. Het is vooral de uitdaging om te kijken of je het onder de zware omstandigheden redt."

Volgend jaar weer

Dit jaar ging de Comrades Marathon van Durban naar Pietermaritzburg, de zogenaamde uprun. Volgend jaar is de route andersom. "Als je twee jaar achter elkaar meedoet, krijg je de 'back 2 back-medaille'. Dan heb je hem compleet. Dat is natuurlijk ultiem. Ik heb dat ook al geboekt voor volgend jaar. Ik kijk nog even of ik ook weer de Two Oceans ga lopen." De uitdaging van die dubbel heeft hij ook al op zak. "Dat zijn er niet veel die dat gedaan hebben. Er waren vier Nederlanders die ze allebei liepen."

Ultrarun