Hardlooproutes in… Alphen aan den Rijn

Esther Vliege
Esther Vliege Vrijdag, 25 januari 2019
Hardlooproutes in… Alphen aan den Rijn
Elke zaterdagochtend een nieuwe hardlooproute rond de 15 kilometer. Veelal in het landelijke groen. Met opties voor lange en korte lussen. Dirk Koster zorgt hier, samen met wisselend andere leden van AAV 36, nu al acht jaar voor. Wie de route maakt, deelt deze altijd vooraf met de hele vereniging. Want iedereen kan meelopen in z’n eigen tempo, elk half uur halen de voorste de achterste even op.

Alphen aan den Rijn is een vrij stedelijk gebied maar ligt midden in het Groene Hart van Zuid Holland. Dirk woont er al dertig jaar. ‘Heel soms maken we een loop door alle parken van Alphen. Maar veel liever gaan we “echt naar buiten”. Ik zie steeds meer paadjes in het boerenland ontstaan. De gemeente stimuleert de boeren om hun land open te stellen voor wandelaars, en hier kunnen hardlopers uiteraard ook terecht. We lopen dus veel tussen de weilanden door.’

‘Vast recept dat blijft’

Zo’n 12 jaar geleden begon Dirk eerst zelf met hardlopen. “Maar dat schoot niet op” naar eigen zeggen. En nu traint hij al weer 12 jaar bij Groep 3 van AAV 36. ‘In deze groep is het initiatief spontaan ontstaan: een aantal ging zaterdagochtend samen lopen, en dan zorgde er steeds iemand voor een route. Zo gaat het nu nog steeds, volgens een inmiddels vast recept: we starten ‘s morgens om half negen bij de vereniging. En door middel van lussen en afslagen zijn er variaties in afstanden van circa 10, 14 en 18 kilometer. We hebben een Google pagina voor onze leden gemaakt waar alle drie de routes steeds zijn aangegeven op een kaart. Vooraf kun je dus kiezen welke ronde je loopt. Het is een leuk initiatief, het is zo gegroeid en het blijft in stand.’

De top-5 in en rond Alphen aan den Rijn van Dirk Koster

Tussen de koeien, door bos en een vogelgebied, langs molens & dijkjes

1. Richting Zuid

Vanaf de atletiekvereniging moeten we eerst het centrum door om daarna het Weteringpad te kiezen. En dan loop je opeens tussen de grazende koeien. Daarna verlaten we Alphen aan den Rijn aan de zuidkant en lopen naar het Spookverlaat. Dit is een rustige weg waaraan parallel allerlei watertjes en stukken bos liggen. Het hardlooppad gaat hier ook door een stuk bos. Daarna lopen we via de Kruiskade naar een bos- en vogelgebied met water eromheen. Via boerenpaadjes, het Papenpad, helemaal binnendoor Boskoop. Tot slot lopen we dan ook nog langs Klein Giethoorn, een prachtige plek met veel water, groen en diverse molens en dijkjes. Via het Rietveldse pad terug naar de baan in Alphen.

Bekijk route

Langs plassen, Ooievaarsnesten en boerenerven

2. Richting Noord

We gaan richting de noordkant van Alphen naar de Zegerplas en lopen door een nieuw natuurgebied over het Ooievaarspad waar je uiteraard ooievaarsnesten kunt zien. Dan loop je over het Windepad, dit is weer letterlijk tussen de boerenerven door, richting ter Aar. En dan retour naar Alpen ad Rijn langs de wetskanaalweg heb je een mooi rondje van zo’n 13 kilometer gedaan.

Bekijk route

Langs de Gouwe, polderdorpjes en over boerenweggetjes

3. Langs de Oude Rijn

Het beginpunt is weer onze baan van AAV 36 in Alphen aan den Rijn. Vanaf daar gaan we binnendoor langs de Gouwe en polderdorpjes richting Zwammerdam. Je loopt dan bijna constant in een boerenlandschap. We lopen daarna langs de Oude Rijn, langs het water is altijd leuk, de richting op van Boskoop. Deze ronde is op z’n langst wel 20 kilometer, maar je kunt vaak eerder een bocht nemen en een stuk afsnijden.

Bekijk route

4. Door metershoge maisvelden

In het najaar, als het niet te nat is, is er in Hazerswoude door de maisvelden een heel leuke route. We gaan weer richting het Spookverlaat en langs windmolens. Tot je uitkomt bij Hazerswoude Rijndijk. Daar ga je een smal polderweggetje in en dan richting de maisvelden. Er is een pad dwars door deze velden heen aangelegd. Heel bijzonder om door het soms metershoge mais te lopen. Je weet dat er een weg is, maar je gaat helemaal in het landschap van maiskolven.

Bekijk route

5. Lopen langs de Wijde Aa

Wanneer je richting de molenaarsbrug loopt kom je langs de Heimanswetering, langs een toeristische vaarweg. Dan afbuigen naar het noorden richting Woubrugge en daarna door naar het water, de Wijde Aa. De terugweg is mooi langs de Ofwegense Wetering door een eeuwenoud boerenlandschap.

Bekijk route

Tip!

De heren van AAV 36 delen al hun routes ook op afstandmeten.nl.

Hardlooproutes
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege interviewt bekende en onbekende sporters over atletiek en over hardlopen in het bijzonder. Als freelance sport-multimedia publisher creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.