Hardlooproutes in... de Utrechtse Heuvelrug

Esther Vliege
Esther Vliege Woensdag, 10 april 2019
Hardlooproutes in... de Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug is een begrip en walhalla voor lopers: een natuurgebied van bos, heide en stuifzanden. Met een lengte van circa 50 km en totale oppervlakte van ongeveer 23 000 hectare, varieer je hier eindeloos. En met meerdere toppen boven de 50 meter, dé plek voor heuveltraining. Kortom; hier loop je ook zonder uitgestippelde route prachtig. Vertrek jij wel graag met een plan of wil je inspiratie? Andrea van Lieshout (39) deelt een aantal pareltjes, afwisselend in lengte en omgeving, in deze eindeloze ‘speeltuin voor lopers’.

Voor Andrea van Lieshout is hardlopen een ondersteunende training voor haar Spartan Races. Spartan is de grootste obstacle race van de wereld.

‘In 2000 begon ik met hardlopen bij Aart Stigter via Start to Run. Na jaren trainen bij zijn club, heb ik zelf de trainersopleiding gevolgd. Ik ben nog altijd lid, maar momenteel train ik alleen zodat ik mijn loopjes beter kan combineren met mijn krachttrainingen. Ook mijn schema’s maak ik zelf. Op maandag doe ik een herstelloop, na de zware krachttraining in het weekend. Op woensdag een lange duurloop, soms ga ik samen met een sportmaatje. En op vrijdag, vóór mijn krachtprogramma, werk ik nog een tempoloopje af. Ik woon in Woudenberg, direct tegen de Utrechtse Heuvelrug aan. Hier loop ik al bijna twintig jaar maar ik ben er nog lang niet uitgekeken.’

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een zandrug in het landschap van Utrecht en Noord-Holland. De groene ruggengraat van de Heuvelrug strekt zich uit van het Gooimeer tot de Grebbeberg. Het hoogste punt is de Amerongse Berg met 69,2 meter. Na de Veluwe is dit het grootste bosgebied van Nederland. Maar dat het zoveel meer is dan bos alleen, lees je in de routes hieronder.

Top 5 looproutes in de Utrechtse Heuvelrug van Andrea

1. Landgoed Den Treek-Henschoten

Dit gebied, boven het Henschotermeer, is ingekaderd tussen vier grote wegen. Daardoor zwerf je er rond, zonder echt te verdwalen. Je maakt er lussen en rondjes en plakt deze makkelijk aan elkaar. Als ik geen idee heb waar ik heen wil maar wel kilometers wil maken in bos, kies ik vaak voor dit landgoed. Het is er heel gevarieerd, zoals typerend voor de hele Utrechtse Heuvelrug: bos, heide, vergezichten en ik pak er vaak lekker wat zandduinen mee. Deze wissel je weer af met vlakke fietspaden. Perfecte plek voor duurlopen. Om hier te komen vanaf mijn huis, ben ik twee kilometer onderweg en daarna ga ik hier heerlijk flierefluiten. En ik heb echt pech wanneer ik er geen reeën tegen kom, zeker als ik aan het einde van de dag ga. Let op: na zonsondergang is het bos niet toegankelijk. Parkeren kan gratis op parkeerplaats Treekerpunt aan de Treekerweg.

2. Henschotermeer

Een rondje om het Henschotermeer, precies 2,5 kilometer, is inclusief de aanloop en terug naar mijn huis zo’n acht kilometer. Het ligt ten zuidwesten van Woudenberg, de weg er naar toe is heel landelijk, veel boerenpaden. Het Henschotermeer is een recreatiegebied, op mooie dagen – zeker in de zomer – is het hier afgeladen. Doordeweeks en buiten het hoogseizoen om loop je hier rustig en mooi. Aan de ene kant van het pad zie je het strandje dat rondom het meer loopt, aan je andere kant bebost gebied. Je kunt op het verharde pad lopen, maar ik ploeter meestal lekker door het zand heen. Er is ook een klein eilandje met een pittige klimmetje. Leuke korte heuveltraining. Voordeel is dat er voorzieningen zijn zoals een toilet, een restaurantje en in het hoogseizoen een ijskraam voor verkoeling. Goed om te weten: nu is het nog gratis toegankelijk. Binnenkort betaal je entree om binnen te komen, jammer maar wel de moeite waard. Je kunt ook een seizoenpas kopen. Parkeren is hier betaald.

3. Zanderij Maarn

De Maarnse zandafgraving is een voormalige zandafgraving van de NS, nu is het natuurgebied toegankelijk voor mensen. Ik loop er vanuit huis naar toe wanneer ik voor een lange duurloop ga. Anders pak ik de auto, parkeren is er makkelijk (parkeerplaats ‘Groene entree Zanderij Maarn’ aan de Bergweg), en vertrek vanuit daar. Via een wandelpad ga je de diepe kuil in. Er zijn twee in/opgangen: de trap staat bekend als steile en lange klim. Leuke heuveltraining. Binnen in de afgraving is de natuur nog in ontwikkeling. Aan de noordzijde is de begroeiing nog vrij laag met veel kreupelhout langs de oever van het meer. Aan de zuidkant, de bergzijde, groeien bomen tegen de steile wand op. Hier zie en hoor ik kikkers, salamanders en zelfs wel eens een ringslang.

4. Het Leersumse Veld

Een waterrijk natuurgebied. Bij de vele plassen in dit gebied zijn ook veel vogels; een favoriete plek ook voor vogelaars. Maar naast water is dit ook een uitgebreid wandelgebied. Bij de boswachterij kun je makkelijk gratis parkeren, en vandaar kies je uit de diverse routes. Bijvoorbeeld een lus naar het zuiden, naar Amerongen en de Amerongense Berg. Daar loop je weer meer in de bossen, en dan via plassen weer terug. Dat is zo’n zestien kilometer.

5. Grebbelinie, klompenpaden

Op de grens van de Gelderse vallei en de Utrechtse Heuvelrug vind je veel klompenpaden. Landeigenaren hebben er hun land opengesteld, hier loop je tussen en soms letterlijk in de weilanden. Trailschoenen zijn dan ook aan te raden, want het is er erg hobbelig en pas op voor de koeienvlaaien. Je zoekt er zelf je weg door kleine bordjes te volgen. Zelf check ik vaak ook met de klompenpaden-App of ik nog in de juiste richting loop. Met deze app kun je ook allerlei klompenpaden aan elkaar knopen en bij bezienswaardigheden beluister of bekijk je informatie over de omgeving. Het is een beetje avontuurlijk lopen en soms spanend. Zo moest ik een keer door een weiland met jonge stieren, dat was een goede sprinttraining. Ook stond ik eens tot halverwege m’n kuiten in een moeras.

Andrea volg je via haar eigen blog

Hardlooproutes
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.