Hardloopfilms voor een avondje op de bank

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 18 maart 2020
Hardloopfilms voor een avondje op de bank
Een avondje zonder hardloopschoenen, met de voeten op de bank? En zin in motivatie, inspiratie of gewoon even kijken naar je favoriete sport? Er zijn hardloopfilms genoeg. Hieronder een selectie van hardloopfilms, documentaires en klassiekers.

Gun Runners

Keniaanse lopers staan bekend als atleten van wereldklasse. Voor velen is hardlopen een manier om roem en rijkdom te vergaren. De twee lopers die in deze documentaire worden gevolgd, Julius Arile en Robert Matanda, zijn voormalige krijgers die hun wapens inruilden voor hardloopschoenen in de hoop op een betere toekomst.

Karl Meltzer: made to be broken

De Amerikaanse ultraloper Karl Meltzer dwingt zijn lichaam tot het uiterste in een ultieme poging om in recordtijd de befaamde Appalachian Trail af te leggen. Lukt het hem om binnen 46 dagen, 8 uur en 6 minuten de 3523 kilometer lange trail te volbrengen?

Bekijk hier de trailer.
Bekijk de film via Vimeo

The Barkley Marathons: The race that eats its young

The Barkley Marathons is een van de meest krankzinnige wedstrijden ter wereld. Het doel is om binnen een tijdsbestek van 60 uur een uitdagend parcours van 160 kilometer (met een totaal hoogteverschil van 18.300 meter) te volbrengen. In 25 jaar tijd haalden maar achttien mensen de finish.

Bekijk hier de trailer.
Momenteel niet beschikbaar op Netflix.

The Human Race

Een inspirerende documentaire over zes hardlopers in voorbereiding op de wedstrijd van hun leven. Persoonlijke verhalen die laten zien dat je nooit te oud bent om te beginnen met hardlopen.

Bekijk hier de trailer.
Bekijk de documentaire via Vimeo

De mooiste marathon

Topatleet Michel Butter wordt in 2016 gevolgd in zijn jacht op de Olympische marathonlimiet voor de Zomerspelen van Rio de Janeiro. Ook al kennen we de afloop al is dit evengoed een mooie documentaire over de marathonvoorbereiding van een topatleet.

Bekijk de documentaire via NPO.

100 Meters

Het volbrengen van een Ironman-triatlon is een immense uitdaging. Zeker voor Ramon, die is verteld dat hij vanwege multiple sclerose niet meer dan 100 meter zal kunnen hardlopen. In 100 meters, een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal, gaat Ramon opzoek naar zijn grenzen in een poging 3,8 km te zwemmen, 180 km te fietsen en 42 km hard te lopen.

Bekijk de film via Netflix.

De Marathon

Een Nederlandse film over de Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico die gebroederlijk samenwerken in de garage van Gerard. De zaken gaan niet al te best en het viertal komt op het lumineuze idee zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van Rotterdam om op die manier de garage van de ondergang te redden.

Meer films over hardlopen:

 • Running Brave: film uit 1983 over Billy Mills, die opgroeide als indiaan en in 1964 tegen alle verwachting in olympisch kampioen op de 10.000 werd.
 • Forrest Gump: Forrest Gump, een man met een laag IQ, begint met hardlopen en stopt niet meer. Al lopend maakt hij historische momenten van dichtbij mee zonder dat door te hebben. Run Forest Run.
 • The Unknown Runner: een film over het debuut van Geoffrey Kamworor op de Berlijn Marathon in 2012. Bekijk hier de trailer.
 • Out There - A Journey to the Barkley Marathons. Bekijk de documentaire hier.
 • Chariots of Fire: een Britse sportfilm uit 1981. De film is gebaseerd op een echt gebeurd verhaal van Britse atleten die zich voorbereiden op de Olympische Spelen van 1924.
 • Children of Heaven: een Iraans familiedrama uit 1997. Het gaat over een broer en zus en hun avonturen over een verloren paar schoenen. Wanneer hij ze niet kan vinden probeert hij een ​​nieuw paar te 'winnen' door mee te doen aan een lokale race van 4 km.
 • Icarus: Regisseur Bryan Fogel begon nietsvermoedend aan een documentaire over doping en stuitte op een van de grootste schandalen uit de sportgeschiedenis. Het leverde de fascinerende film Icarus op.
 • Unbroken: een waargebeurd verhaal over de Olympische atleet Louis Zamperini tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • Saint Ralph: een tiener die traint voor de Boston Marathon van 1954 in de hoop dat een overwinning het wonder zal zijn dat zijn moeder nodig heeft om uit een coma te ontwaken.
 • Breaking 2: 26 Seconden kwam olympisch marathonkampioen Eliud Kipchoge (Ken) uiteindelijk te kort om als eerste mens onder de 2 uur te duiken op de marathon (in 2017). National Geographic maakte een documentaire van het bijzondere project.
 • Run Free - The True Story of Caballo Blanco. Te bekijken via Vimeo.
 • Marathon Man: Marathon Man’ is een klassieker geworden, vooral dankzij de beruchte tandartsscène, waarin de sadistische Szell het gebit van de arme Babe (een slimme en vredelievende hardloper en student) bewerkt als die geen bevredigend antwoord weet te geven op de vraag: “Is it safe?”

Mis jij een film/documentaire in het lijstje? Laat het ons weten!

Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.