Een blik op de trainingsweek van hardloopkanjer Susan Krumins

Dinsdag, 7 augustus 2018
Een blik op de trainingsweek van hardloopkanjer Susan Krumins
Van maandag 6 augustus tot en met zondag 12 augustus vinden de Europese Kampioenschappen Atletiek plaats. 44 topatleten reizen af naar Berlijn om Nederland te vertegenwoordigen. Maar liefst 10 hardlopers zullen het oranje tricot aantrekken en deelnemen aan één van de vele looponderdelen, van de 800 meter tot aan de marathon.

Daags voor start van dit evenement organiseerde de Atletiekunie een persconferentie op Hotel- en Congrescentrum Papendal. De laatste kans voor de pers om nog éénmaal Neerlands trots het hemd van het lijf te vragen. Namens hardlopen.nl was Dennis Licht - zelf meervoudig Nederlands Kampioen hardlopen – als reporter ter plaatse om een aantal van deze hardloopkanjers te onderwerpen aan een aantal vragen. Lees en leer van de beste hardlopers uit ons land.

In het derde deel van dit vierluik aan interviews spraken we met hardloopkanjer Susan Krumins (Kuijken) over haar trainingsweek, waarom ze zoveel alternatief traint en waarom rusten zo belangrijk is.

Hoe ziet jouw trainingsweek er op dit moment uit?

Ik ben op dit moment op trainingsstage in het Zwitserse Sankt Moritz. Dat ligt op ongeveer 1800 meter boven zeeniveau. Het ligt er een beetje aan in welke periode ik zit of op welke plek ik ben, maar op dinsdags heb ik een baantraining, op vrijdags een ‘treshold-training’ (dat is een duurloop op een hoog tempo in bepaalde hartslagzone) en op zondag een lange duurloop met een ‘pick-up’ (progressieve tempoblok) in het laatste half uur. Tussendoor heb ik iedere dag een duurloopje en iedere middag ElliptiGO, behalve zondag. Aanvullend doen ik dan nog 2 3 keer in de week krachttraining.

Ik ren dus maximaal een keer per dag en twee keer per week heb ik een ‘quality workout’ (kwaliteitstraining) gepland. Liever zou ik er drie per week doen, maar dat is te belastend voor mijn achillespees. Ondanks dat, waardeer ik het enorm wanneer ik mag hardlopen. Wanneer je in zwembad aan aquajoggen bent, waardeer je die ene run per dag des te meer.

Lukt het allemaal zoals je wenst qua training?

Er valt altijd meer te wensen. Natuurlijk zou ik meer willen hardlopen dan één keer per dag, maar in combinatie met de alternatieve trainingen ben ik in controle over mijn pees. Nic (haar coach) en ik wisten dat het krappe planning zou worden om weer op niveau te komen dit jaar, maar eigenlijk staan we er hartstikke goed voor. Net als vorig jaar in voorbereiding op het WK Atletiek in Londen heb ik nu ook pas weer twee weken voor het toernooi op mijn spikes kunnen lopen. Ik heb er wat dat betreft alle vertrouwen in, want vorig jaar ging het ook ontzettend goed. Gisteren heb ik nog een hele goede baantraining kunnen doen. Ook daarin had ik al graag wat meer snelheid willen doen, maar daar waar ik nu sta, dat train ik. We gaan geen stappen overslaan.

Heb je ook wel eens een rustdag?

Daar is geen tijd voor! Dat komt wel in 2019. Door mijn voetblessure heb ik heel lang alleen maar alternatief getraind om weer op dit niveau te komen, waardoor ik daar ook geen behoefte aan heb. Bovendien, het voordeel van de alternatieve trainingen is dat ik voldoende van mijn looptrainingen herstel. Zo train ik regelmatig op de ElliptiGO en dat is veel minder belastend. Na Berlijn ga ik dus nog zeker door met wedstrijden lopen. Maar eerst focus op het EK, waar ik op de 10.000 meter en de 5000 meter zal starten.

Moet je heel hard trainen of juist heel erg lui zijn om een goede hardloper te worden zoals jij?

Natuurlijk moet je hard trainen om op dit niveau te kunnen hardlopen, maar rust is ook onderdeel van de training. Zeker nu er geen tijd te verliezen is ga ik ook niet, zoals veel atleten hier in Sankt Moritz doen, even de hoogste berg op met de skilift en ook daal ik niet af naar Italië voor een bakje koffie. Ik heb daar ook geen moeite mee. Ik weet waar ik het voor doe.

Wellicht heb je mijn laatste post op Instagram gezien, sinds mijn voetblessure heb ik een stappenteller op mijn telefoon geïnstalleerd. Tijdens mijn revalidatie mocht ik namelijk niet teveel lopen. Nu motiveert het mij zelfs wanneer ik buiten de trainingen om, minder dan 1500 stappen zet. Lui zijn is voor mij goed, omdat ik dan maximaal inzet op herstel. Net als goed eten en voldoende slapen.

Als je zoveel ‘alternatief’ traint, dan zul je ook wel veel slapen of niet?

Ik slaap ongeveer 10 uur per nacht en overdag na de eerste training ook nog circa 2 uur. Ik slaap dus 50% van de dag. Mensen denken wel eens dat ik verder niet zoveel doe, dan twee trainingen per dag, maar herstellen is ook een onderdeel van het programma. Naast 12 uur slapen, train ik ongeveer 4 uur per dag, tel daarbij op de tijd waarin je goed moet eten en dit moet voorbereiden, gevolgd door meestal dagelijkse medische zorg, zoals sportmassage en fysiotherapie en mijn eigen persoonlijke oefeningen. Dan blijft er weinig vrijetijd over. Mijn dag is er wat dat betreft er helemaal op ingericht om maximaal te herstellen van mijn trainingen.

Je loopt zo enorm snel op de 5000m en 1 0.000m, ga je ooit de overstap maken naar de marathon?

Dan moet ik eerst de halve marathon goed leren lopen en niet al halverwege stuk zitten zoals in Venlo afgelopen jaar gebeurde, die wil ik eerst onder de knie krijgen. Maar de 10km op de weg en de 10.000 meter op de baan is ook heel erg goed te combineren met een halve, dus dat blijf ik voorlopig nog wel doen.


Je hebt praktisch al de hele wereld gezien, en ook overal al gelopen, zijn er nog wensen over?

Ik heb op veel plekken in de wereld gelopen inderdaad. Sommige plekken in de wereld is geen straf om er naar terug te keren, zoals Flagstaff in Arizona of zoals nu hier in Sankt Moritz, maar er is zeker nog wel wat te wensen over. Het liefst wil ik nog een keer naar Japan, en dan daar ook een wedstrijd lopen. De Japanse cultuur en de lieve mensen spreken mij enorm aan. Hardlopen is heel groot in Japan en dat zou ik graag een keer willen ervaren.

Als je op vakantie gaat, ben je dan ook echt op vakantie en blijven jouw hardloopschoenen dan ook thuis, of krijgen ze een plekje in je koffer?

In het verleden liet ik ze wel thuis, dan kon ook geen kwaad. Ik mistte het dan ook niet en kon gerust een aantal weken niet hardlopen. Maar nu neem ik ze wel mee, want ik moet wel blijven hardlopen voor mijn achillespees. Ik moet ze blijven belasten anders heb ik mezelf er alleen maar mee. Tijdens de vakantie train ik dan niet op een schema ofzo, maar dan ga ik een half uurtje rennen wanneer ik er zin in heb. Dit jaar gaan Andrew (partner van Susan) en ik niet echt op vakantie. We nemen een korte break van 5 dagen en dan neem ik mijn schoenen denk ik niet mee.