Dimitri Overbeeke: 'Eigenwijze Running Rebel'

Vrijdag, 1 februari 2019
Dimitri Overbeeke: 'Eigenwijze Running Rebel'
Als wij Dimitri op de foto zetten, vertelt hij dat hij wel een heel bijzondere aanleiding en motivatie heeft gehad om te gaan starten met lopen. Bovendien blijkt hij een echte social runner: een uitstekende interviewkandidaat dus!

Dimitri is werkzaam als chef-kok en richt zich met name op bedrijven die (her)starten. Van het intekenen van de keuken en het contact met de leveranciers tot het neerzetten/aansturen van het keukenteam en het bepalen van de hygiënecode. De werkdagen zijn lang. Meestal start Dimitri om 12 uur en werkt hij tot in de late uurtjes door. De dag begint hij met het opstaan en naar school brengen van zijn twee kinderen. Daarna is er vaak even tijd om te gaan hardlopen, wat hij vrijwel altijd alleen doet. Maar Dimitri is absoluut geen solistische renner.

Het is oktober 2011. Dimitri is ziek; hij heeft longontsteking, bijholte- en voorhoofdsholteontsteking. Wat volgt is de ene na de andere antibioticakuur. Na een maand heeft hij nog steeds veel pijn, de vermoeidheid is groot, hij slaapt veel en werkt uiteraard ook niet. Bij de kno-arts krijgt Dimitri te horen dat hij geopereerd moet worden. Dit om de holtes groter te maken, zodat bacteriën er makkelijker uit kunnen.

Dimitri, een licht eigenwijze persoonlijkheid, wantrouwt het idee van een operatie maar plant deze wel in. Na wat zelfonderzoek te hebben gedaan, gaat hij naar een alternatieve arts voor een second opinion onder het mom van: ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Al snel komt deze arts er achter dat er indertijd geen sputumtest is afgenomen (speekseltest die bacteriën kan bepalen) waardoor er ook niet gericht medicijnen waren voorgeschreven. Nadat alsnog de uitslag hiervan bekend is, maakt de arts een plan van aanpak.

Op dat moment besluit Dimitri om ook naar de sportschool te gaan. Hij fitnesst, spint, roeit en loopt hard op de loopband. Dat hardlopen binnen bevalt niet en hij gaat dit buiten doen waar tevens de Rotterdamse buitenlucht natuurlijk een positief effect heeft. Alles met het doel om een operatie te voorkomen. En het lukt. Hij wordt steeds fitter en vraagt in overleg met deze arts na vier weken uitstel van operatie aan. En van dat uitstel komt uiteindelijk afstel.

April 2012. Dimitri loopt zijn eerste 5 kilometer run, wat motiverend uitpakt en hij gaat doelen stellen. Na zijn eerste 10 kilometer in 2012 besluit hij om in 2013 drie halve marathons te lopen. Na de derde succesvolle halve marathon, de halve van Texel, is de beer los en schrijft Dimitri zich in voor de Marathon van Rotterdam. Zo is het in april 2014, precies twee jaar nadat hij met lopen is begonnen, dat hij euforisch de eindstreep van zijn eerste marathon passeert. ‘Ik heb wel een traantje laten lopen hoor, toen ik die streep op de Coolsingel verpletterde’, vertelt Dimitri.

Tijdens zijn road naar de Marathon 2014 is hij ook begeleider van het eerste uur bij de Rotterdam Running Crew. Daar leert hij Rafaël kennen, één van de grondleggers van de RRC. De gezamenlijke behoefte van Dimitri en Rafaël aan een hechte groep renners, waar het meer gaat om de persoon en diens individuele kwaliteiten, Rotterdamse passie en hardlopen zet ze aan het denken. Deze fantastische ingrediënten leiden tot het ontstaan van de Running Rebels Rotterdam in de zomer van 2015.

‘De ambitie is een groep van 30-50 lopers te formeren. Een groep, niet te groot maar wel substantieel genoeg dat er subgroepjes en initiatieven kunnen ontstaan’, vertelt hij. ‘Het niveau doet er niet toe. Wij lopen met elkaar en organiseren ‘open’ events waar iedereen aan mee kan doen, zoals de Pre-Bruggenloop: twee weken voor de Bruggenloop lopen wij de-zelfde route in tegengestelde richting en niet overdag maar ’s avonds met de verlichte skyline. Ook gaan we een samenwerking aan met events die door een andere partij worden georganiseerd, zoals de Trappenloop van de Euromast.’ Dimitri legt uit dat de Running Rebels Rotterdam een besloten groep is. ‘Als er een nieuw lid bijkomt heeft deze renner al een paar keer meegelopen, sfeer geproefd en is de klik van twee kanten aanwezig.’

Dimitri voelt zich nog steeds hartstikke fit. ‘Het lopen heeft voor mij bevestigd dat je je eigen kunnen niet moet onderschatten. Door overtuigd te zijn van je eigen mogelijkheden kan je veel meer bereiken dan je van te voren voor ogen hebt.’ En die link heeft hij ook naar zijn werk gemaakt: ‘Ik zeg ook altijd in de keuken: ‘just do it’ .’Vroeger’, vertelt hij verder, ‘werkte ik heel veel en hard en dacht geen tijd of energie te hebben om te sporten. Maar dat is een mindset. Zet die knop om, want ik heb juist gemerkt dat je er juist energieker van wordt.’

Als ik tot slot om een tip vraag, dan zegt hij overtuigd: ‘Besef dat hardlopen een sociaal ding is. Als je begint met lopen, vindt dan niet zelf het wiel opnieuw uit, maar stel vragen. Zo voorkom je blessures, kom je aan handige trainingsschema’s en ontdek je dat hardloopevents hartstikke tof zijn!’

Geschreven door Maaike Marechal
Foto’s gemaakt door Imageworkplace
Uit Rotterdam RENT, een uitgave van Routemakers

Motivatie