De mooiste hardloopplekken in Utrecht

Zaterdag, 9 september 2017
De mooiste hardloopplekken in Utrecht
Nederland kent veel mooie plekken om te hardlopen. In deze rubriek geven we je daarom samen met een lokale expert nieuwe hardloopinspiratie. Want wat is er nu leuker dan nieuwe hardlooprondjes ontdekken? We beginnen in Utrecht met Bert Eskes van loopgroep Athletic Point.

Bert Eskes is eigenaar van loopgroep Athletic Point uit Leidsche Rijn De Meern. Hij geeft bijna iedere dag training. Naast de trainingen waar zijn leden veelal een intervaltraining krijgen voorgeschoteld, geeft hij ook het advies om minimaal een of twee duurloopje te doen. Deze duurlopen verschillen van 30 minuten tot zelfs 3 uur voor het trainen richting een marathon.

't Lint

Nederland is een dichtbevolkt gebied. Dat is zeker in Leidsche Rijn het geval, zegt Eskes. "Bij het ontwerp van Leidsche Rijn is daar rekening mee gehouden met een geasfalteerde strook die in en door het Maximapark is aangelegd: 't Lint. Deze strook is ongeveer 10 km lang en wordt ook veel gebruikt voor hardloopevenementen. Je kunt op deze strook ongestoord lekker lopen zonder dat je een auto tegen komt."

Langer dan 30 minuten

Uit ervaring weet Eskes dat je op zo'n rondje ook snel uitgekeken kan zijn. "Daarom loop ik vaak een andere route om van het hardlopen te blijven genieten. Als je langer dan 30 minuten loopt kun je al snel in gebieden komen waar de natuur prachtig is." Eskes denkt bijvoorbeeld aan Haarzuilens en door naar Kockengen. Of ga eens naar Montfoort en Nieuwegein of Maarssen en Breukelen. "Dat is prima te doen vanuit huis, als je in Utrecht woont."

Top 5

"Als je even een half uurtje in de auto gaat zitten dan wordt het nog leuker. Dan heb je keuzes te over", zegt Eskes. Hij heeft een top 5 gemaakt van prachtige loopgebieden rond Utrecht.

1. Landgoed Beerschoten

Op dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug kun je een aangegeven route van 12 km lopen. Deze ronde is geheel onverhard.

2. Amelisweerd en Rhijnauwen

Hier heb je verschillende uitdagingen en mooie paden langs de Kromme Rijn, Fort Rhijnauwen en het kasteeltje.

3. Het Doornse Gat

Dit is in de buurt van Doorn. Het is een bosrijk gebied met een geweldige zandheuvel voor pittige trainingen.

4. Soesterduinen

In dit prachtige duingebied in Soest heb je alle mogelijkheden van onverhard door het zand tot verhard lopen over de paden.

5. Maarssenveense Plassengebied

Rond de plas kun je een rondje van 5 km doen zonder verkeer. Je kunt ook rondom het plassengebied eindeloos door de polders blijven lopen.

Inspiratie

Nieuwe routes ontdekken is volgens Eskes niet alleen leuk, het is ook belangrijk om beter te worden. "Door het wisselen van je looproutes blijf je geïnspireerd en train je ook afwisselend door de verschillende ondergronden. Ik gebruik ook altijd als credo: genieten en mooie kilometers draaien."

Meer info over de loopgroep van Bert Eskes bij Athletic Point.

Hardlooproutes