De mentale lessen van drievoudig Nederlands Kampioen Benjamin de Haan!

Zaterdag, 4 augustus 2018
De mentale lessen van drievoudig Nederlands Kampioen Benjamin de Haan!
Van maandag 6 augustus tot en met zondag 12 augustus vinden de Europese Kampioenschappen Atletiek plaats. 45 topatleten reizen af naar Berlijn om Nederland te vertegenwoordigen. Maar liefst 10 hardlopers zullen het oranje tricot aantrekken en deelnemen aan één van de vele looponderdelen, van de 800 meter tot aan de marathon.

Daags voor start van dit prestigieuze evenement organiseerde de Atletiekunie een persconferentie op Hotel- en Congrescentrum Papendal. De laatste kans voor de pers om nog éénmaal Neerlands trots het hemd van het lijf te vragen. Namens hardlopen.nl was Dennis Licht - zelf meervoudig Nederlands Kampioen hardlopen – als reporter ter plaatse om een aantal van deze hardloopkanjers te onderwerpen aan een aantal vragen. Lees, leer en laat je inspireren door de beste hardlopers uit ons land.

In deel 1 van deze vierluik aan interviews spraken we met de in Amerika opgegroeide Nederlandse hardloper Benjamin de Haan over hoe hij zich mentaal voorbereid op wedstrijden en wat we daaruit kunnen leren.

Je komt me altijd heel relax over, ben jij ook wel eens zenuwachtig voor een wedstrijd?

“Nee eigenlijk niet. Ik voel wel de adrenaline door mijn lijf gieren van de spanning van de wedstrijd, maar echt zenuwachtig ben ik eigenlijk nooit. Ik vind wedstrijden heel erg leuk. Hardlopen is eigenlijk een simpele sport, zo hard mogelijk lopen. Meer is het niet”.

Wat doe jij wel dan, als je plots toch wat spanning voelt voor een wedstrijd?

“Zoals met alles als je toch wat te veel spanning ervaart, ik probeer dan buiten mezelf te kijken. Met mezelf praten alsof ik iemand anders ben. Ik geef me dan hetzelfde advies wat ik ook aan een ander zou geven die veel spanning voelt. Maar eigenlijk is het allemaal niet zo spannend, je bent gewoon aan het hardlopen. Je bent niet met iets heel moeilijks bezig”.

Als ik je zo hoor, doe jij dus ook aan positieve zelfspraak (peptalk)?

“Ja dat heb ik vijf jaar geleden echt geleerd in Amerika op school. De coach op school vertelde dat we elke dag een week voor een toernooi onszelf moesten toespreken in de spiegel. Dat lijkt heel gek en misschien zelfs een beetje arrogant om te zeggen dat je heel hard gaat lopen, en het een heel mooi toernooi kan worden. Op een gegeven moment voelt het alsof iemand anders tegen je spreekt waardoor je er ook echt in gaat geloven. En als je erin gelooft is het waar, toch?” Zegt Ben met een grote glimlach!

Je hoeft het niet te delen, maar wat zeg je dan tegen jezelf?

“Kreten als, ‘je gaat hard lopen’, ‘je gaat winnen’. Vooral de kreet ‘ik ga hard lopen…’ Dat doe ik bewust, want ik maak echt een verschil tussen ‘snel lopen’ en hard lopen’. Ik zal het even uitleggen wat ik daarom mee bedoel: heel ‘snel lopen’ dat is afhankelijk hoe ik geslapen heb, hoe je hormoonhuishouding is op de dag van de wedstrijd, hoe ik geslapen heb, hoe ik afgelopen jaar, maanden of week heb getraind. Op de dag van de wedstrijd heb ik daar geen controle meer over, maar ik kan wel controleren hoe ik ‘hard lopen’ kan. En dat is makkelijk! Je kan er voor kiezen om hard te lopen of langzaam te lopen. Net zoals in training. Tuurlijk kan dat ook wel eens moeilijk zijn, maar ik heb er dan controle over. Het mooie van deze simpele gedachte is als ik niet in vorm ben, dat ook aan het leren ben om echt hard te lopen. Op het moment dat ik wel in vorm ben, weet ik precies wat ik moet doen om echt hard te lopen”.

Doe je ook aan visualiseren van je wedstrijden?

“Ik ken het fenomeen, maar ik gebruik het niet. Als ik teveel ga nadenken over mijn wedstrijden, blijft het maar bij een droom. Dat vind ik niet productief! Dan ga ik veel te veel nadenken over welke tijden ik op de klok wil zien. Dat is heel gevaarlijk, want in de wedstrijden ga je meestal langzamere tijden zien en denk ik dat je je slechter gaat voelen dan verwacht. Ik denk dat er zeker visualisatie methodes zijn die heel goed kunnen werken, maar ik probeer mezelf altijd in te beelden dat ik kapot ga zijn halverwege de wedstrijd van een 5000 meter, maar meestal voel ik me minder kapot dan ik verwacht. Vroeger droomde ik altijd wel over mijn droomtijden, maar dat viel uiteindelijk altijd maar tegen, waardoor het juist niet lukte in de wedstrijden”.

Ben je ook wel eens moe en dat je echt geen zin hebt om te trainen?

“Ja natuurlijk. Elk seizoen is er wel een moment dat dit naar voren komt. Ik ben dol op hardlopen, maar elke dag is echt niet leuk. Dat geef ik toe. Daarom helpt het mij veel om met een groep te trainen. Als mijn trainingsmaatjes ook heel vroeg in de ochtend gaan trainen, is dat voor mij ook een stok achter de deur om te gaan. Daarom ben ik ook heel erg blij dat ik nu bij Loopland Gelderland in Arnhem onder leiding van Honoré Hoedt train. Vroeger trainde ik namelijk heel veel alleen”.

Hoe houd jij jezelf gemotiveerd om elke dag maar weer te gaan hardlopen?

“Ik wil gewoon ‘snel’ lopen op wedstrijden. Ik zou ook niet in de spiegel kunnen kijken als ik er niet alles aan heb gedaan”.

Heb je altijd een doel voor ogen nodig om te presteren?

“Ik stel niet echt doelen. Zeker niet in een training, dat ik een bepaald tempo moet lopen ofzo tijdens een duurloop of intervaltraining… Wel lang termijn doelen, die mij gemotiveerd houden. Maar als ik geen wedstrijd had zou ik zeker niet elke dag gaan hardlopen”.

Is er wel passie voor het hardlopen dan? Dat je op latere leeftijd nog wel een stukkie gaat hardlopen?

“Zeker wel, maar dan zou ik het veel gezonder aanpakken. In plaats van 140 tot 160 kilometer in de week hardlopen, misschien 5 keer in de week hardlopen”.

Hoe ga jij om met slechte wedstrijden? Wat in jouw ogen een slechte prestatie is?

“Ik heb zelden een slechte wedstrijden gelopen, maar ik heb wel eens meegemaakt dat ik niet alles eruit had gehaald tijdens een wedstrijd. Daar hield ik zo’n slecht gevoel aan over, daar denk ik wel eens over tijdens een wedstrijd, zo van.. dat gevoel nooit meer. Je gaat nu zo hard mogelijk lopen, zeg ik dan tegen mijzelf”.

Je zet dus een negatieve gedachte om in een positieve?

“Dat kun je wel zeggen. Maar goed, als je fysiek EN mentaal goed voorbereid bent loop je altijd een goede wedstrijd, misschien niet altijd een persoonlijk record, maar je haalt dan wel het maximale voor jezelf eruit”.

Benjamin de Haan gaan we twee keer in actie zien tijdens de EK Atletiek in Berlijn. Dinsdag 7 augustus gaat hij om 20.00 uur van start in de finale 10.000 meter. Zaterdag 11 augustus zien we hem terug in het stadion in de finale 5.000 meter wat om 20.55 uur begint. Volg de EK Atletiek via de kanalen van de Atletiekunie.