De magie van skyrunning

Bert
Bert Pessink Woensdag, 30 augustus 2023
De magie van skyrunning
© NKBV/Zout fotografie

Als je heel hoog in de bergen een hardloper tegenkomt heb je waarschijnlijk te maken met iemand die aan skyrunning doet, want skyrunning is een discipline binnen het berglopen dat zelfs boven de 2000 meter gaat. Het parcours gaat over gebaande en ongebaande paden. Ooit begonnen om van een bergdorp zo snel mogelijk naar een top te lopen is het nu over de hele wereld een serieuze competitie die natuurlijk ook recreatief beoefend kan worden.

‘Skyrunning is heel populair in de Alpenlanden, maar ook in Spanje, Schotland en Noorwegen. Het bestaat als wedstrijdsport sinds 1995 en het kent drie verschillende wedstrijd disciplines: de Skyrace, de Ultrarace en de Vertical Kilometer. Niet alleen de afstand, maar ook het aantal hoogtemeters en de technische moeilijkheidsgraad bepalen onder welke categorie de race valt. Skyrunning als sport valt onder de Nederlandse Klim-en Bergsport Vereniging en wint de laatste jaren zeker aan populariteit’, aldus Tim van der Linden, accountmanager sport bij de NKBV.

De skyrace is de meest beoefende skyrundiscipline, in 20 tot 49 kilometer moeten minimaal 1300 hoogtemeters worden bedwongen en de hoogte mag boven de 4000 meter uitkomen, de Ultrarace is minimaal 52 kilometer met 3200 hoogtemeters. De Vertical kilometer is de kortste en meest explosieve van de drie, het doel is zo snel mogelijk 1000 hoogtemeters te overwinnen. Hoe steiler, hoe beter. Organisatoren zijn altijd op zoek naar een zo kort mogelijk parcours, de maximale afstand van de Vertical Kilometer is 5 kilometer.

Van der Linden: ‘Wij laaglanders hebben iets met bergen en vinden het heerlijk om daar vakantie te vieren. Vooral de prachtige natuur, de schone lucht en de mogelijkheid de bergen te bedwingen spreekt aan, of het nu wandelend of hardlopend is. Voor skyrunning heb je een goede basisconditie nodig en moet je zeker wennen aan de andere ondergrond waarop je loopt. Maar met een beetje voorbereiding en goed schoeisel kun je er gewoon aan beginnen. Bij het skyrunning gaat het trouwens voor een paar lopers maar om een snelle tijd, het overgrote deel loopt om het voltooien ervan. Genieten van de omgeving en het landschap speelt een grote rol bij deze lopers. De challenges in de bergen zijn vaak goed georganiseerd en hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Wij als NKBV organiseren jaarlijks het NK Skyrunning waarbij we aansluiten bij een bestaand groot evenement. Dit jaar zijn de kampioenschappen van 15 t/m 17 september tijdens de Nassfeld Mountain Skytrails in het Oostenrijkse Nassfeld.’

Huub van Noorden is een topper in het Skyrunning, de Zeeuw doet al meer dan 13 jaar aan deze sport en was ooit een van de pioniers in Nederland. In de afgelopen jaren bracht hij het tot een 9e plaats bij de wereldkampioenschappen Skyrunning. ‘Voor mij is elke skyrun een avontuur in een nieuwe omgeving. Ik zocht ooit een andere uitdaging dan alleen de weg, iets om het moeilijker voor mezelf te maken. Deze vorm van bergsport sprak me aan want je bent midden in een machtige omgeving bezig met klimmen, eten, grenzen verleggen maar ook de risico’s doseren. Een goede skyrunner moet fysiek sterk zijn, stelt veiligheid voorop en loopt op eigen gevoel. Skyrunning als wedstrijdsport is geweldig, maar ik geniet er ook van om bergtripjes te maken. Gewoon een paar dagen door de heerlijke bergen rennen van hut naar hut.’

NKBV/Zout fotografie

Huub van Noorden heeft ook nog een paar tips voor toekomstige skyrunners. ‘Denk na over de vragen: Wat kan ik? Welke kennis kan ik vergaren? Daarna kun je gewoon aan de basis beginnen, een stukje lopen in de bergen. Als dat goed gaat, kun je deelnemen aan georganiseerde skyruns. Je hebt hele massale, maar je zou voor de kleinere wedstrijden kunnen gaan. Die zijn net zo goed georganiseerd en daar kun je nog meer genieten van het hardlopen hoog in de bergen.

Informatie over skyrunning en het NK Skyrunning in Oostenrijk is te vinden op de website van NKBV.

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.