De laatste week van de marathon: wat eet Andrea Deelstra?

Vrijdag, 10 augustus 2018
De laatste week van de marathon: wat eet Andrea Deelstra?
Van maandag 6 augustus tot en met zondag 12 augustus vinden de Europese Kampioenschappen Atletiek plaats. 44 topatleten reizen af naar Berlijn om Nederland te vertegenwoordigen. Maar liefst 10 hardlopers zullen het oranje tricot aantrekken en deelnemen aan één van de vele looponderdelen, van de 800 meter tot aan de marathon.

Daags voor start van dit evenement organiseerde de Atletiekunie een persconferentie op Hotel- en Congrescentrum Papendal. De laatste kans voor de pers om nog éénmaal Neerlands trots het hemd van het lijf te vragen. Namens hardlopen.nl was Dennis Licht - zelf meervoudig Nederlands Kampioen hardlopen – als reporter ter plaatse om een aantal van deze hardloopkanjers te onderwerpen aan een aantal vragen. Lees, leer en laat je inspireren door de beste hardlopers uit ons land.

In het laatste deel van dit vierluik aan interviews spraken we met marathontopper Andrea Deelstra over haar laatste week in voorbereiding op het EK Marathon in Berlijn met betrekking tot voeding.

Andrea, hoe bereid jij je voor in de laatste week met betrekking tot voeding?

Dat is eigenlijk voor mij een heel simpel verhaal. Ik doe namelijk niet veel anders dan wat ik normaal doe. Ik ben namelijk van mening dat je gewoon je eigen ding moet blijven doen. Niet opeens veranderen wat je normaal eet.

Dus geen stapelen van koolhydraten?

Wat er gebeurt in de laatste week voor de marathon is dat je veel minder gaat trainen. Omdat je bijna niet meer traint, ben je namelijk al automatisch aan het stapelen. Wat ik zelf doe is in de laatste week, 5 dagen voor de marathon, is een training waarbij ik spreekwoordelijk de tank nog even goed goed leeg maak.

Hoe bedoel je dat? Leg eens uit?

Ik doe dan nog een vrij lange training van ongeveer anderhalf uur á één-uur-en-driekwartier met daarin tempoblokken en korte tempowisselingen zodat ik mijn energievoorraad nog eens goed aanspreek. Vanaf die training zou je eventueel goed kunnen stapelen van koolhydraten, maar omdat ik dan bijna niet meer train en normaal eet ben ik dus al aan het stapelen. Wat ik wel doe is eens een extra glaasje sinaasappelsap of tijdens elk tussendoortje een klein dingetje meer dan normaal, een extra boterham bijvoorbeeld. Dan gaat het ‘stapelen’ vanzelf.

Je moet sowieso goed drinken, maar de laatste dag voor de wedstrijd maak ik nog eens wat extra sportdrank met elektrolyten aan en die neem ik eind van de middag of in de avond.

En de dag van de wedstrijd in de ochtend? In Berlijn moet je namelijk al vroeg starten, namelijk…

Ik sta 4 uur van te voren op en ontbijt 3,5 uur van te voren. Er zijn veel atleten die dan minder vezels nemen bijvoorbeeld, maar mijn lijf is gebaat bij regelmaat. Zodra ik iets anders doe, is mijn lichaam snel van slag. Zo bak ik mijn eigen brood in Nederland, neem ik deze mee, maar ik neem ook havermout, gemengde notenpasta, appelstroop, rozijnen en pure chocopasta mee. Verder neem ik ook mee, mijn eigen sportdranken, en ja zelfs mijn eigen kookplaatje, pannetje en paar pakken sojamelk en sojayoghurt. Ook als ik naar de andere kant van de wereld reis neem ik dit allemaal mee.

Dus het eten wat je in het hotel aangeboden krijgt, dat eet je niet?

Gedeeltes daarvan kan ik eten. Dat heeft te maken met mijn intoleranties en verschillende allergieën. Zo ben ik intolerant voor gluten, melkeiwit en eieren. En dan heb ik nog hele rits aan allergieën en overgevoeligheden, eigenlijk teveel om op te noemen. Voornamelijk met het avondeten moet ik daar rekening mee houden in een hotel, maar met het ontbijt en lunch kan ik zoveel mogelijk mijn eigen dingen eten.

En wat neem je tijdens de marathon?

Ik neem sportdrank van SiS. In de eerste drie drankposten neem ik een meer koolhydraatrijke drank, vanaf de vierde drankpost ga ik het verdunnen of ga ik over naar een elektrolytendrank. En ik drink ongeveer 200 tot 250 ml per bidon. Halverwege neem ik een gelletje in plaats van of samen met mijn sportdrank. Dat is dan wel een elektrolyten-gel of een met cafeïne voor die extra boost. Verder hoop ik in Berlijn op wat extra waterposten omdat het warm kan worden. De exacte sterkte van mijn sportdranken hangt van het weer af. Heel warm is minder koolhydraten.

Voor veel lopers is de finish van een marathon een vrijbrief om aan het bier en friet te gaan. Of denk jij eerst aan je herstel?

Ten eerste heb ik mezelf er alleen maar mee als ik zoiets zou nemen, dan kan ik gelijk naar het toilet of krijg ik een allergische reactie. Ik zie het dus niet als vrijbrief, maar ik neem zeker wel dingen die ik normaalgesproken niet zou nemen. Dat heb ik dan ook wel verdiend. Je moet dan ook alles even los kunnen laten. Bovendien plan ik na de marathon altijd minimaal drie weken totale (loop)rust, dus genoeg tijd voor herstel. Direct na de wedstrijd vul ik wel nog even mijn energievoorraad aan en neem ik een herstelshake. Anders krijg ik een hongerklop na de wedstrijd, dat is mij al eens overkomen toen ik de limiet liep voor de Olympische Spelen van Rio tijdens de stadsmarathon van Berlijn.

Dus jij zag de man de hamer pas na de wedstrijd?

Ja grappig he, ik had slechts een banaan, herstelshake en een cola na de wedstrijd genomen. Pas twee uur na de wedstrijd kreeg ik een hongerklop, notabene in de gang van het hotel. Ik kon niet eens meer naar de lunchzaal lopen.

Eten