De club van…..Michel Butter

Maandag, 2 januari 2017
De club van…..Michel Butter
Hardlopen is leuk, ontspannend en uitdagend. Steeds meer Nederlanders pakken dan ook de handschoen, of in dit geval de hardloopschoen, op en zetten hun beste beentje voor. Nog leuker en uitdagender wordt het als je van dichtbij ervaart hoe hardlopen als topsport is. Zo trainen de jonge talenten bij Team Distance Runners (TDR) regelmatig met Michel Butter. “Super inspirerend”, weet Edwin de Vries, atleet bij TDR. “Van zoveel ervaring kun je enorm veel leren.”

Stichting Team Distance Runners (TDR) is geen gewone atletiekvereniging, vertelt Edwin de Vries, atleet bij TDR. “TDR heeft als hardloopteam de meeste NK-medailles van Nederland. De stichting biedt specifieke opleidingsmogelijkheden voor talenten van (andere) verenigingen. Voor de jeugd zijn er scholenprojecten in Castricum en Alkmaar. Aan de hand van testen worden talenten geselecteerd om mee te trainen onder leiding van een goede trainer. Tijdens die trainingen wordt bekeken wie zich zou kunnen doorontwikkelen. Het scholenproject vormde bijvoorbeeld de start voor atlete Lisanne de Witte, die op de Olympische Spelen in Rio zesde werd op de 4x400 meter.”

Leren van Michel Butter

Langs andere weg word ook talenten van atletiekverenigingen gevraagd om bij TDR te komen trainen. Michel Butter werd zo op zijn veertiende benaderd door Guido Hartensveld en traint sindsdien bij TDR. Edwin kan uit eigen ervaring vertellen hoe het is om deel uit te maken van dezelfde vereniging als Michel Butter. “Hij is natuurlijk de snelste van Nederland. We trainen dezelfde afstanden, volgend jaar loop ik ook een marathon. Voor mij is het supergaaf om met hem te trainen. Hij heeft zoveel ervaring, daar kan ik enorm veel van leren. Hij is ook toegankelijk, een hele normale jongen. Het is super inspirerend dat hij zijn verhalen met ons deelt; van de marathons in Boston en Amsterdam tot aan het EK Cross. Fulltime atleet kunnen zijn zoals hij, dat is voor veel andere atleten een droom.”

Bewondering

Mensen die bij TDR trainen, of bij AV Castricum - waarvan TDR de atletiekbaan huurt - hebben aardig wat kans om hun favoriete atleet tegen het lijf te lopen. Zo zijn er drie groepstrainingen per week en trainen de meesten tien tot twaalf keer per week. Mensen uit de buurt van Castricum spreken bovendien vaak onderling af, bij het Atletenhuis. “Dan merk je dat atleten bewondering hebben voor wat Michel Butter presteert”, vertelt Edwin. “Zo hadden we een tijdje geleden samen training. Er liep toen een jeugdatleet bij ons op de atletiekbaan die vroeg ‘Ben jij Michel Butter?’. Toen hij daarop ja antwoordde was de reactie tegen zijn vriend ‘wow, zie je dat, dat is echt Michel Butter!’. Het leeft enorm, iedereen weet dat hij er traint.”

Ambassadeur

Michel Butter is een goede ambassadeur voor TDR, vindt Edwin. “Zijn prestaties hebben toch een bepaalde uitstraling en geven de vereniging status. Veel mensen volgen hem, zelfs zonder dat ze zelf lopen. Hij doet wat terug voor de club door bij diverse gelegenheden aanwezig te zijn, zoals bij huldigingen, of als hij gevraagd wordt een startschot te geven. Zo zet hij zich nu ook weer in voor onze crowdfunding actie voor het sportieve programma van TDR. Je kunt een bedrag doneren en in ruil daarvoor ontvang je bijvoorbeeld een t-shirt of een persoonlijk trainingsschema. Maar je kunt ook een training meemaken met onder andere Michel Butter.”

Beste leeromgeving

Voor Michel Butter is het trainen bij TDR andersom ook heel waardevol. “TDR is voor mij de beste leeromgeving die ik mij als atleet en mens kan wensen”, zo kunnen we lezen op de site van TDR. “Mede dankzij een kritische topsportomgeving draagt TDR namelijk niet alleen bij aan de sportieve progressie, maar wordt ook het persoonlijk vlak krachtig ontwikkeld. Daarnaast vind ik het een fantastisch gegeven dat we binnen TDR zoveel gepassioneerde en gemotiveerde atleten hebben.”

Samen trainen

Die indruk heeft Edwin ook van Michel Butter. “Hij zegt zelf inderdaad dat de kracht van TDR hem zit in het zoveel mogelijk samen trainen. TDR pakt alles ook heel professioneel aan, werkt met de beste producten en zorgt ook voor mentale training. Die aanpak sluit aan bij wat topatleten nodig hebben. Iemand als Michel Butter kan ook op andere plekken gaan trainen, in Nederland en daarbuiten. Maar hij vindt dit een prettige plek, heeft een goede band met de coach en zijn trainingsmaatjes. Wat voor hem geldt, moet voor iedere loper gelden: je moet plezier houden in je sport. Het maakt niet uit of je Michel Butter bent, zo lang je er voldoening uit kunt halen en lekker bezig bent, blijf je gewoon doorgaan.”

Foto: Twitter / @TDR_tweet

Clubs