Cadeautips voor hardlopers

Marloes Berghege Vrijdag, 29 november 2019
Cadeautips voor hardlopers
De feestdagen komen eraan en dat betekent dat de jacht op cadeaus weer is geopend. Maar wat geef je nou aan een hardloper? Wij zijn erin gedoken en hebben een aantal leuke cadeautips voor iedere hardloper gevonden.

Boeken voor hardlopers

In de categorie altijd goed: een boek. En er is nog meer goed nieuws: er worden ieder jaar wel weer een aantal nieuwe boeken aan hardlopen gewijd. Hieronder staan een aantal van onze favorieten op een rij, van gouwe ouwe (nou ja, zo oud zijn ze echt niet) tot nieuwe boeken die net zijn uitgekomen.

Alles wat je wilt weten over hardlopen – Mariska van Sprundel
Voor de hardloper die geïnteresseerd is in de wetenschap achter de sport. Mariska van Sprundel is wetenschapsjournalist en onderzoekt in dit boek de populaire opvattingen over hardlopen. Kan je bijvoorbeeld verslaafd raken aan hardlopen en hoe zit het met koolhydraten eten voor een hardloopwedstrijd?

Altijd verder – Dolf Jansen
Altijd verder gaat over de pijn van het tempo, het branden van de longen, het schroeien der spieren, het snijden van de wind, het kraken van de voeten, het piepen van de liezen. En wat er verder allemaal zo vreselijk lekker is aan hardlopen.

Atleet zonder grenzen – André van Kats
Het verhaal van Abdi Nageeye, de koning op de lange afstand in Nederland. In het boek lees je hoe Abdi op jonge leeftijd in Nederland terecht kwam en hoe hij zijn liefde voor het hardlopen ontdekte. Het is een verhaal over een zoektocht naar een betere toekomst van een atleet zonder grenzen, die vastberaden zijn eigen weg kiest. Het gaat over de gevaren onderweg, de dunne lijn tussen slagen en falen en de route naar vrijheid, in zowel de marathon als het leven zelf. Op en top inspirerend en met een voorwoord van Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder en Olympisch kampioen op de marathon.

De Tien, de halve en de hele – Rob Veer
De tien, de halve en de hele is de weerslag van de jarenlange ervaring van hardlooptrainer Rob Veer in de begeleiding van zowel lopers op topniveau als prestatiegerichte amateurs. Trainingsmethodes, hartslagmeter, rust, voeding, adem, techniek: alle onderdelen van het lopen komen aan bod.

Nooit meer bananen – Job Pennekamp
Tijdens zijn eerste marathon stort Job Pennekamp na ruim 39 kilometer in. Hij eindigt in het ziekenhuis. Vier jaar later probeert hij het nog een keer. In nooit meer bananen beschrijft hij kilometer voor kilometer zijn tweede poging en blikt hij terug op zijn mislukte eerste poging. Wat ging er mis? En hoe heeft hij zich nu wel succesvol kunnen voorbereiden?

Hardloopaccessoires

Doen alle lampjes het nog? Is het paar hardloophandschoenen nog compleet? Je hoeft niet altijd iets origineels te bedenken om een hardloper heel blij te maken. Accessoires zijn altijd fijn. Wij hebben een aantal opties onder elkaar gezet.

Verlichting
Reflectiehesjes, lampjes aan je armen en aan je schoenen: er zijn allerlei manieren om bij hardlopen in het donker goed zichtbaar te zijn. Hartstikke belangrijk voor de veiligheid natuurlijk. Geen idee welke goed zijn? Wij kunnen de verlichting van GATO aanraden.

Oortjes
Muziek en hardlopen gaan prima samen. Maar wat wel eens in de weg wil zitten zijn de kabels tussen je telefoon en de oordopjes. Dus weg met die kabels. En dat kan met de Rolfstone Nova.

Sporthorloge
Een sporthorloge is een handige gadget om je trainingen op een leuke manier bij te houden en jezelf te verbeteren. De Garmin Forerunner is heel erg fijn, maar ook best wel een uitgave. Alleen voor hardlopers die heel lief zijn geweest dus.

Gadgets
Een buff, flipbelt, camelbag, drinkbelt, beany, sleeves, hardloopsokken, hardloophandschoenen: genoeg gadgets waar een hardloper blij mee is. Ben je zelf geen hardloper, dan is dit ook je moment om de blits te maken. Want natuurlijk weet jij wat een camelbag is. Duh.

Sportvoeding
Hardlopers vinden het altijd leuk om iets nieuws uit te proberen. Dus wat dacht je van een ‘variety pack’ van de sportvoeding van SIS met allemaal verschillende smaken? Paar energierepen erbij en jouw hardloper kan er de komende tijd weer even tegenaan.

Hardloopkleding

Een hardloper heeft nooit, maar dan ook nooit, genoeg hardloopkleding. Wat suggesties zijn: een nieuw shirt, een regenjasje, een thermoshirt voor de koude dagen, een fijne broek mét vakje voor sleutel en telefoon (zeer belangrijk) of een cadeaubon, zodat de hardloper zelf wat kan uitzoeken.

Kookboeken voor hardlopers

Dat hardlopers van lekker eten houden is zeker waar, maar als hardloper wil je dat ook wel gezond doen. Met het sportkookboek Goud op je bord deel 2 kun je aan de slag gaan met de gezonde recepten van topsporters als Churandy Martina, Epke Zonderland en Marit Bouwmeester. Superhandig: bij elk recept staat ook de voedingswaarde vermeld. Andere sportkookboeken die leuk zijn om te geven: Eet als een atleet, Dafne Likes of Goud op je bord deel 1.

Sportymaps

Jouw hardloper is vast ontzettend trots op al zijn prestaties. Hoe leuk als jij ervoor zorgt dat die aan de muur komen te hangen en dat het er ook nog leuk uitziet! Dat is precies wat Sportymaps doet. Posters maken van parcoursen met de mogelijkheid om die te personaliseren met een naam en finishtijd. Houd wel rekening met levertijd.

Fotografie: Duy vu Dinh

Locatie: People's Place Gym

Marloes Berghege
Geschreven door

Marloes Berghege

Marloes Berghege is freelance schrijver voor onder andere hardlopen.nl, &C, VIVA en is bezig met haar eerste feelgoodroman. Naast schrijven, loopt ze graag hard. In oktober 2018 is Marloes moeder geworden van Kiki. Momenteel werkt ze aan een hardloop comeback op de lange afstanden en hoopt ze volgend jaar weer aan de start van een marathon te staan.