'Als ik me niet fijn voel, pak ik mijn hardloopschoenen en ga ik lopen'

2020 05 15 WKOF Foto Pascalle Stijger
Pascalle Stijger Woensdag, 5 augustus 2020
'Als ik me niet fijn voel, pak ik mijn hardloopschoenen en ga ik lopen'
Joke kreeg in 2016 de diagnose chronische lymfatische leukemie, een specifieke vorm van bloedkanker. Ze was altijd al sportief, maar na de diagnose besefte ze pas echt hoe belangrijk een goede conditie is. Hardlopen werd voor haar een uitlaatklep. Inmiddels begeleidt ze zelf mensen met kanker bij Mindful Run.

De diagnose kanker

“Het jaar voordat ik de diagnose kanker kreeg was ik niet fit. Ik was vaak verkouden, dan had ik weer een griepje, dan weer niet lekker en zo ging het maar door. Ook was ik druk met werk, ik bleef maar doordenderen. Ik deed altijd aan zumba, wandelen en hardlopen, maar het sporten ging in die tijd ook minder goed. Toen ik naar de huisarts ging, kwam ik eigenlijk voor iets anders, maar ik vertelde wel over mijn klachten.“

“In eerste instantie dachten ze aan de ziekte van pfeiffer, maar al snel daarna kreeg ik de diagnose chronische lymfatische leukemie. Er vielen toen wel een hoop dingen op zijn plaats. Ik denk dat ik het jaar ervoor echt constant over mijn grenzen ben gegaan.”

Een zo goed mogelijke conditie

“Na mijn diagnose ben ik mezelf af gaan vragen wat ik kon doen om in een zo goed mogelijke conditie te komen. Want als ik aan de behandeling moet beginnen, dan kan ik beter in een goede conditie zijn dan in een slechte. Vanaf dat moment ben ik weer gaan sporten. Ik heb het wandelen en hardlopen opgepakt en ben aan yoga gaan doen.

Met name het wandelen en hardlopen bracht mij heel veel. Omdat je je conditie opbouwt en vooral ook omdat je buiten bent. Buiten zijn geeft zoveel extra, gewoon in de natuur, je hoofd leeg maken.“

Mindful Run

“Naast dat ik meer ben gaan sporten en meer rust nam, ben ik gezonder gaan eten en heb ik andere keuzes op het gebied van werk gemaakt. Hierdoor voelde ik veel meer positieve energie. Daarbij is hardlopen ook heel belangrijk voor mij. Omdat ik dit zo sterk voelde, ben ik Mindful Run instructeur geworden.”

“Mindful Run is een 5-weekse cursus waarbij je hardloopt, maar waarbij ook veel aandacht wordt besteed aan je gevoel. Goed luisteren naar je lichaam en letten op je ademhaling. Ook bespreken we thema's als loslaten, vertrouwen, en doen we mindfulness en yoga oefeningen. Je bent dus op een speelse manier met je lijf en geest bezig, waardoor je goed leert om hard te lopen zonder druk.”

Hardlopen met kanker

“Ik begeleid hierbij ook mensen die kanker hebben (gehad). Het liefste zou ik ook mensen begeleiden die net de diagnose hebben gehad maar nog niet gestart zijn met de behandeling. Juist in die periode is het namelijk heel belangrijk om je conditie te verbeteren. Helaas is hier vaak geen tijd voor. Mensen gaan na hun diagnose meteen in de mallemolen van onderzoeken en beginnen soms direct met chemotherapie of bestraling.”

“Ook voor mensen die nog nooit eerder hebben hardgelopen kan Mindful Run tijdens of na de behandeling voor kanker helpen. Belangrijk is wel dat ze het leuk vinden, anders hou je het niet vol. De combinatie van mindfulness en hardlopen geeft mensen zoveel rust. Dat vind ik het mooie aan wat ik doe.”

Inspanning en ontspanning

“Ik voel mezelf nu zoveel beter dan 4,5 jaar geleden toen ik de diagnose kreeg. En als ik me gestrest voel, dan trek ik mijn hardloopschoenen aan en ik ga lopen. Dat doet hardlopen ook; het is inspanning en ontspanning. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren, maar jezelf tegelijkertijd ook uit te dagen. Anders kom je er namelijk ook niet, je moet wel doorgaan. Door de inspanning krijg je ontspanning en ga je je beter voelen. Je slaapt beter en piekert minder. Dus zeker voor mensen met kanker: het heeft invloed op het totale plaatje.”

“Niet iedereen kan natuurlijk hardlopen. Maar ga iets doen aan beweging, ga naar buiten en ga wandelen. Met name de combinatie van bewegen en buiten zijn doet wonderen!”

Pascalle Stijger
Geschreven door

Pascalle Stijger

Pascalle Stijger is werkzaam bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF). Het WKOF is al 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. De droom en ambitie van het WKOF is een wereld zonder kanker. Steun het WKOF door zelf ook in actie te komen als hardloper.