FAQ Running Coach App
Je bent met de Running Coach app aan het trainen en loopt wellicht tegen een vraag aan. Hieronder de meest gestelde vragen over de hardloopschema's én hoe je omgaat met pijntjes en blessures! Train slim, kom verder.
Sla de training gewoon over en ga door met het schema. Probeer niet alles in te halen. Mis je meer dan 1 training, dan adviseren we je wel terug te gaan in het schema (afhankelijk van hoeveel trainingen je hebt gemist). De Running Coach zal jou hier zelf ook over informeren als je meer dan 1 week aan trainingen hebt gemist.
Realistische doelen zijn gebaseerd op je huidige conditie. Kun je bijvoorbeeld 3 km zonder moeite lopen? Dan is een 5 km over 2 maanden haalbaar.
We adviseren beginners 2 tot 3 dagen per week te trainen en meer ervaren lopers (naar langere afstanden) 3 tot 4 dagen per week.
Symptomen zijn vermoeidheid, spierpijn die niet weggaat, of slechtere prestaties. Rust in zulke gevallen meer uit.
Houd de "boven-de-nek-regel" aan: loop rustig bij symptomen zoals een loopneus en hoofdpijn, maar rust bij koorts of pijn in je borst.
Stop direct als de pijn scherp is. Voor milde ongemakken: rust, ijs en lichte rek- of hersteltraining. Bij twijfel, overleg met je huisarts, trainer of fysiotherapeut wat je het beste kunt doen.
Ze verbeteren je prestaties en verminderen het risico op blessures door je spieren op te warmen en te ontspannen. Bekijk goede warming-up oefeningen onder het kopje ‘oefeningen’ in de app.
Focus op een rechte houding, ontspannen schouders, een lichte voorwaartse helling en een soepele, korte pas. Lees hier meer over looptechniek!
Adem diep in via je neus en mond, en volg een ritme (bijvoorbeeld 3 stappen inademen, 2 stappen uitademen).
In onze trainingsschema’s gebruiken we de volgende zones:
- Z1 (zeer rustig tempo): dat is makkelijk. Zeer lichte inspanning en praten is onafgebroken mogelijk.
- Z2 (rustig tempo): dat is matig. Ademhaling versnelt iets en inspanning wordt iets lastiger.
- Z3 (vlot tempo): dat is moeilijk. Verstevigde ademhaling en praten kan alleen nog in korte zinnen.
- Z4 (pittig tempo): dat is zeer moeilijk. Geen behoefte aan praten. 5-10km tempo.
- Z5 (maximaal tempo): dat is maximaal. Praten niet meer mogelijk en buiten adem. Enkele minuten volhouden.
- W: wandelen
- P: pauze
- T5: lopen op je 5 kilometer tempo
- T10: lopen op je 10 kilometer tempo
- T15: lopen op je 15 kilometer tempo
- T21: lopen op je halve marathon tempo
- T42: lopen op je marathon tempo
- Zone 1 (zeer rustig): 50-60% van maximale hartslag
Training in zone 1 voelt als een rustig , ontspannen tempo met ritmische ademhaling. - Zone 2 (rustig): 60-70% van maximale hartslag
In zone 2 wordt getraind in een comfortabel tempo, waarbij je dieper ademt, maar toch een gesprek kunt voeren. - Zone 3 (matig): 70-80% van maximale hartslag
In zone 3 wordt getraind in een gematigd tempo, waarbij het moeilijker is om een gesprek te voeren. - Zone 4 (snel): 80-90% van maximale hartslag
In zone 4 beweeg je op een snel, bijna oncomfortabel tempo met een zware ademhaling. - Zone 5 (maximaal): 90-100% van maximale hartslag
Als je zone 5 hebt bereikt, heb je meestal een sprinttempo dat moeilijk lang vol te houden is.
Plan je runs als vaste afspraken. Kies kortere, intensievere sessies als je weinig tijd hebt.
Stop met trainen, raadpleeg een fysiotherapeut, en focus op alternatieve trainingen zoals zwemmen of fietsen. Zet je schema in de app op pauze en hervat het schema weer, zodra je groen licht hebt van je fysiotherapeut/arts.
Voor een rustige duurloop: 60-70% van je maximale hartslag.
Kijk naar je tempo, hartslag, en hoe je je voelt tijdens runs. Gebruik je app om alles bij te houden.
Cruciaal! Spieren herstellen en worden sterker tijdens rustdagen.
Wat lekker! Je kunt je hardloopschoenen meenemen en op vakantie een rondje lopen. Wil je liever je training pauzeren? Dat kan ook! Klik op 'schema aanpassen' en pauzeer het schema.
Ja, we hebben zeker een koppeling met Strava. Navigeer naar Meer > Voorkeuren en daar kun je de koppeling aanzetten. Na het volbrengen van iedere training heb je de keuze om deze training door te zetten naar Strava, zodat jouw Strava-community jouw run ook ziet!
Nee, helaas nog niet. Maar dit staat wel op de planning om te gaan bouwen!