Wat is een gezond eetpatroon en hoe houd ik het vol?

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Maandag, 20 juni 2022
Wat is een gezond eetpatroon en hoe houd ik het vol?

Een gezond eetpatroon helpt jou als hardloper om het maximale uit je trainingen te halen. Maar wat is een gezond eetpatroon en hoe houd je het vol? Samen met The Athlete's FoodCoach geven wij je handige tips.

Groente en fruit als ideale basis

Wat is nou precies een gezond eetpatroon? Dat is voor iedere sporter verschillend. Het hangt af van welke sport je beoefent, het type training en een aantal persoonlijke factoren, zoals leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Maar de basis van een gezond eetpatroon is voor iedereen hetzelfde. Nuttig dagelijks minimaal 250 gram groente, twee stuks fruit, neem elke dag een handje noten, ga zoveel mogelijk voor volkoren en drink water, thee of koffie, zonder toevoegingen.

Daarnaast is het belangrijk dat je probeert te variëren. Elke dag 250 gram aan verschillende groenten zorgt bijvoorbeeld voor veel meer verschillende vitamines en mineralen dan elke dag 250 gram aan komkommer. Dus: eet alle kleuren van de regenboog aan groente of fruit als je gezond bezig wil zijn!

Hoe houd je gezond eten vol?

Als je eenmaal bent begonnen met gezond eten, is het de kunst om je gezonde eetpatroon vol te houden. Je vergroot jouw kansen door het zo simpel en realistisch mogelijk te houden én je eetgedrag aan te sluiten bij jouw dagelijkse leven.

Vijf handige tips op een rij.

 1. Kies een positief en concreet doel;
  Stel een positief doel voor jezelf. Het is beter om tegen jezelf te zeggen ‘ik eet twee stuks fruit per dag’ in plaats van ‘ik ga niet meer snoepen’. Daarnaast geldt: hoe concreter je doel, hoe duidelijker het is welk gedrag je moet vertonen om je doel te halen.

 2. Wordt bewust van je eigen gedrag;
  Kijk voordat je begint met je nieuwe gedrag kritisch naar hoe het er nu voor staat? Hoe vaak eet je groente en fruit? Of drink je suikerhoudende dranken? Als je goed weet wat beter kan, helpt dit je om concrete doelen voor verbetering op te stellen.

 3. Wees realistisch;
  Het is belangrijk om realistische doelen te stellen richting een gezond eetpatroon en daar stap voor stap naartoe te werken. At je tot voor kort nooit fruit? Dan is het een heel grote stap om ineens twee stuks fruit per dag te pakken. Begin eens met een half stuk per dag en bouw dit later uit naar één stuk per dag.

 4. Gun jezelf de tijd;
  Je verandert je eetpatroon niet van de ene op de andere dag. Soms heb je er dagen tussen zitten dat het je niet lukt om je aan je voornemens te houden. Waarom lukte het niet en wat kun je eraan doen om het de volgende keer wel te laten lukken?

 5. Doe het samen.
  Mensen die samen aan de slag gaan met een voornemen hebben minder kans om terug te vallen dan mensen die het in hun eentje doen. Zoek dus een maatje die samen met jou gezonder wil gaan eten of een luisterend oor wil bieden.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.