Voedingstip: Gaan met die banaan!

Donderdag, 28 januari 2016
Voedingstip: Gaan met die banaan!
De banaan is het derde meest populaire fruit in Nederland. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen. Mogelijk wordt een groot deel van die bananen gegeten voor of na het sporten. De banaan is namelijk een ideaal sportvoedingsmiddel.

Een banaan is redelijk goedkoop, smakelijk, makkelijk mee te nemen en eenvoudig te openen. Bovendien bevat een banaan voor een loper ideale voedingsstoffen als koolhydraten, vitamine B en vitamine C. Daarom is deze fruitsoort heel geschikt om voor, tijdens en na het hardlopen te nuttigen. Niet voor niets worden bananen tijdens veel loopevenementen onderweg uitgedeeld.

Energie

In bananen zitten veel koolhydraten die voor energie zorgen. Na het eten van twee bananen heb je genoeg energie voor een sportieve training van maar liefst negentig minuten. Maar ook na afloop van zo’n inspannende activiteit is het slim om een banaan te eten. Met een banaan kun je de glycogeenvoorraden (de energievoorraden) in je spieren weer goed aanvullen. Een portie banaan van 100 gram bevat 20 gram koolhydraten en levert 95 kilocalorieën energie.

Koolhydraten

Banaan bezit, afhankelijk van de rijpheid, een mengeling van verschillende koolhydraten. Onrijpe bananen zijn zetmeelrijk en bevatten nog niet zo veel suiker en in rijpe bananen is nagenoeg al het zetmeel omgezet in suiker. Dat is duidelijk te proeven. Bovendien geldt: hoe rijper de banaan, hoe sneller de koolhydraten je spieren bereiken en hoe sneller je er dus energie uit kunt halen. Ook niet onbelangrijk: hoe rijper de banaan, hoe minder kans op gasvorming en darmklachten.

Suikers

Bananen bevatten natuurlijke suikers. Hierbij moet je denken aan glucose en fructose. De direct merkbare energie die je krijgt door het eten van een banaan komt door de glucose, dat om deze eigenschap een snelle koolhydraat wordt genoemd. Van fructose merk je niet zo snel effect. Dat komt doordat het eerst in de lever moet worden omgezet naar glucose, dat wel voor die merkbare energieboost zorgt. Fructose levert dan ook een grotere belasting voor je lichaam dan glucose.

Vanwege de verschillende soorten koolhydraten in een banaan is de aanvoer van suiker vanuit de darmen naar het bloed langdurig en gelijkmatig. Daardoor kun je lang en intensief presteren.

Vitaminebom

Bananen zijn, net als andere fruitsoorten, een vitaminebom en dus zeker gezond. Weliswaar bevat de banaan in vergelijking met ander fruit weinig vitamine C, maar er zit wel veel vitamine B6, voedingsvezel, kalium en zetmeel in. Dat zijn ideale ingrediënten voor een hardloper.

Beste momenten

De beste momenten voor je lichaam om een banaan te eten zijn ’s ochtends na het opstaan, zo’n zestig tot dertig minuten voor een intensieve loop en meteen na een intensieve loop.

Blij van banaan

Wist je trouwens dat bananen ook nog eens gelukkig maken? Ze maken een stofje aan in je hersenen dat voor een tevreden gevoel zorgt. Gewoon gaan met die banaan dus!

Bronnen: Sportvoedingsatlas, Voedingscentrum, Sport.nl en Runner’s World

Foto: Shutterstock