Hoe vochttekort je prestatie beïnvloedt

Lysanne
Lysanne Wilkens Vrijdag, 3 september 2021
Hoe vochttekort je prestatie beïnvloedt

Van hardlopen ga je zweten. Dat is goed, want daardoor kan je lichaam afkoelen. Maar dat betekent ook dat je dit verloren vocht weer aan moet vullen, want als je te weinig drinkt tijdens het hardlopen heeft dat gevolgen voor je prestatie.

Tijdens het hardlopen stijgt je lichaamstemperatuur. Zweten is een van de belangrijkste koelmechanismen om te voorkomen dat je lichaam oververhit raakt. Hoeveel zweet je verliest, hangt samen met de intensiteit van je training, de weersomstandigheden en je lichaamsbouw.

Door te zweten verlies je niet alleen vocht, maar ook mineralen zoals natrium en kalium. Vul je dit niet op tijd aan, dan ontstaat er een vochttekort. Een vochtverlies van twee procent van het lichaamsgewicht (vergeleken met het lichaamsgewicht voorafgaand aan een training of wedstrijd) kan al gevolgen hebben voor je prestaties.

Wat gebeurt er als je te weinig drinkt?

Bij een vochttekort stroomt relatief veel bloed richting de huid waardoor er minder beschikbaar is voor de spieren. Ook kan het lichaam zich minder goed koelen, waardoor je lichaamstemperatuur oploopt en meerdere lichaamsprocessen niet meer optimaal functioneren. Bovendien neemt je coördinatie af en neemt het gevoel van uitputting toe. Allerlei gevolgen die je ervan weerhouden een goede prestatie neer te zetten!

Hoe voorkom je een vochttekort?

Zorg dat je voldoende hebt gedronken voordat je gaat lopen. Ben je langer dan een uur onderweg? Drink dan ook regelmatig kleine hoeveelheden tijdens het hardlopen. Kies voor een isotone sportdrank, zodat je ook de verloren mineralen aanvult.

Het is lastig om precies te berekenen hoeveel je moet drinken. Hoe snel vochtverlies voor een verminderde prestatie zorgt, verschilt tenslotte per persoon. Door jezelf voor én na een training te wegen, kun je bepalen hoeveel vocht je ongeveer hebt verloren. Houd daarbij rekening met de weersomstandigheden en de intensiteit van je training. Hoe vaker je dit doet, hoe meer inzicht het geeft. Ook de kleur van je urine is een goede indicator om te bepalen of je genoeg hebt gedronken. Donkere urine is vaak een teken van uitdroging.

Met name bij langere inspanningen zoals een (halve) marathon, is het belangrijk om tussendoor te drinken. Maak van tevoren een drinkplan, zodat je weet wanneer en hoeveel je moet drinken om goed gehydrateerd te blijven. Je dorstgevoel is niet altijd te vertrouwen en kan verstoord worden door stress, de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

Drinken Halve marathon Marathon
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.