Hoe verhoog je jouw energieniveau met voeding?

Brenda1
Brenda Frunt Vrijdag, 1 juli 2022
Hoe verhoog je jouw energieniveau met voeding?

Voor een stevige hardlooptraining heb je energie nodig. Je eetpatroon speelt daarbij een belangrijke rol. Wil jij weten hoe je voeding kunt inzetten om je energieniveau te verhogen? Voedingscoaches Brenda Frunt en Marieke de Groot van de Voedingsacademie delen handige tips.

Heb je energie nodig? Als je de meeste reclames mag geloven, kun je dan het beste een energie- of chocoladereep nemen. En inderdaad, zo’n reep geeft flink wat energie. Voor eventjes dan, want snel daarna ervaar je juist een energiedip en snakt je lichaam naar méér suikers.

Hoe zou het zijn als je niet ‘eventjes’ veel energie hebt, maar de hele ochtend of middag? Wat daarbij helpt is een stabiele bloedsuikerspiegel.

Alle suikers laten je bloedsuikerspiegel stijgen, maar niet allemaal op dezelfde manier.

Brenda Frunt

Snel opgebrand met snelle suikers

Suikers vallen onder de noemer ‘koolhydraten’. Om je een beeld te geven van koolhydraten: je vindt ze vooral in aardappels, rijst, pasta, brood, zoet beleg, ontbijtkoek, tussendoorrepen, snoep, koek, frisdranken en groente en fruit. Je lichaam breekt deze koolhydraten af tot kleine deeltjes glucose. Een ander woord dat je vaak hoort om glucose aan te duiden is ‘suiker’. Strikt genomen zijn suiker en glucose niet hetzelfde, maar men gebruikt deze woorden vaak door elkaar.

Producten zoals frisdrank, ontbijtkoek, zoet beleg en snoep bevatten niet alleen relatief veel suiker, maar ook nog eens een snelle vorm van suiker. Je lichaam heeft weinig werk om deze snelle suikers af te breken tot glucose, want ze zijn al bijna glucose. De suikers uit bijvoorbeeld een witte boterham met jam kunnen dus vrij rap via je darmwand naar je bloedbaan. Zo stijgt je bloedsuikerspiegel vlot en heb jij snel energie. Voor eventjes. Vergelijk snelle suikers maar met papier dat je in brand zet. Dat geeft snelle maar kortdurende energie.

Langdurige energie door langzame koolhydraten

Wil je juist niet snel opgebrand zijn? Kies dan vaker voor langzame koolhydraten. Die geven – zoals het woord al zegt – langzamer energie af. Denk daarbij aan groente, fruit en volkoren graanproducten. Je spijsvertering heeft veel meer werk om deze voedingsmiddelen af te breken tot – onder andere – glucose, mede door de hoeveelheid vezels die ze bevatten. Dat betekent dus een stabielere bloedsuikerspiegel én een stabiel energieniveau.

Maak slimme voedingskeuzes

Wil je méér energie dan kun je de witte boterham met jam dus beter vervangen door een volkoren boterham met plakjes tomaat. Maak hem af met kipfilet en stukjes avocado, en besprenkel het met wat olijfolie. Zo heb je echte energiebooster te pakken. Eiwitten en vetten vertragen namelijk ook je spijsvertering - net als die koolhydraatbronnen met veel vezels - en laten je bloedsuikerspiegel dus langzaam stijgen. Bovendien geven vetten als avocado en olijfolie zelf ook langdurige energie. Vergelijk het verbranden van langzame koolhydraten en vetten maar eens met het branden van een kaars. Het geeft een kleinere vlam dan wanneer je papier in brand steekt, maar de vlam houdt langer aan. Een ideale combinatie met een duursport zoals hardlopen.

Verhoog je energieniveau

Minderen met suiker?

Als lid van hardlopen.nl kun je gratis meedoen met de 14-daagse suikerchallenge, samengesteld door de Voedingsacademie. Daag jezelf uit en krijg begeleiding via video’s, een online suikermagazine en eventuele begeleiding per mail.

Ga de uitdaging aan
Afvallen Eten Lichaam
Brenda Frunt
Geschreven door

Brenda Frunt

Brenda Frunt is sportdiëtist en schrijfster van 2 sportkookboeken ‘Goud op je bord’ die ze samen met chef-kok Erik te Velthuis van Sportcentrum Papendal schreef. Als (sport)diëtist begeleidt ze (top)sporters en inspireert ze mensen uit het bedrijfsleven met workshops, 30 dagen challenges en alles op het gebied van voeding en vitaliteit binnen het bedrijf. De drive van de mensen uit het bedrijfsleven lijkt erg op die van topsporters en dat geeft een enorme boost!