Ontbijt: van brood naar havermoutpap
Nee, er is niet meteen iets mis met brood. Maar ter variatie is het wél erg mooi als je ontbijt met andere ingrediënten. Je lichaam heeft namelijk veel verschillende voedingsstoffen, vitamines en mineralen nodig. Als je kijkt naar het Nederlandse voedingspatroon dan eten we vaak twee keer per dag brood en tussendoor iets van crackers of een krentenbol. Eet je dan ’s avonds ook nog eens pasta, dan eet je op die dag eigenlijk vier keer tarwe. Dat is namelijk het hoofdingrediënt van brood, krentenbollen, crackers en pasta. Je eet ook geen vier keer per dag broccoli. Hoe veel mooie voedingsstoffen broccoli ook heeft, vier keer per dag wordt eenzijdig. En zo is het eigenlijk ook met tarwe.
Havermout bevat andere voedingsstoffen dan tarwe, zoals beta-glucanen. Dat zijn voedingsvezels die bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte in je bloed, ontstekingsremmend zijn en je bloedsuikergehalte langzaam laten stijgen. Hierdoor blijft ook je energieniveau stabieler. Combineer je havermoutpap met noten, zaden, pitten en vers fruit dan krijg je zowel gezonde vetten als eiwitten binnen, én nog meer vezels, vitamines en mineralen. Alles bij elkaar geeft het je een lang verzadigd gevoel na je maaltijd, waardoor je snack-trek tussendoor afneemt.