Gezondere voedingskeuzes maak je zo

Brenda1
Brenda Frunt Vrijdag, 3 juni 2022
Gezondere voedingskeuzes maak je zo

Je loopt hard en wilt ook ‘iets’ met je voeding. Niet meteen heel ingewikkeld, maar vooral kleine, makkelijke aanpassingen. Waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan of ingrediënten nodig hebt die je niet gewoon in de supermarkt kunt kopen. Een paar simpele wijzigingen in je voedingspatroon, dat lijkt je wel iets. Wij doen een voorstel voor drie eetwissels: eentje voor je ontbijt, je lunch en je warme maaltijd.

Ontbijt: van brood naar havermoutpap

Nee, er is niet meteen iets mis met brood. Maar ter variatie is het wél erg mooi als je ontbijt met andere ingrediënten. Je lichaam heeft namelijk veel verschillende voedingsstoffen, vitamines en mineralen nodig. Als je kijkt naar het Nederlandse voedingspatroon dan eten we vaak twee keer per dag brood en tussendoor iets van crackers of een krentenbol. Eet je dan ’s avonds ook nog eens pasta, dan eet je op die dag eigenlijk vier keer tarwe. Dat is namelijk het hoofdingrediënt van brood, krentenbollen, crackers en pasta. Je eet ook geen vier keer per dag broccoli. Hoe veel mooie voedingsstoffen broccoli ook heeft, vier keer per dag wordt eenzijdig. En zo is het eigenlijk ook met tarwe.

Havermout bevat andere voedingsstoffen dan tarwe, zoals beta-glucanen. Dat zijn voedingsvezels die bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte in je bloed, ontstekingsremmend zijn en je bloedsuikergehalte langzaam laten stijgen. Hierdoor blijft ook je energieniveau stabieler. Combineer je havermoutpap met noten, zaden, pitten en vers fruit dan krijg je zowel gezonde vetten als eiwitten binnen, én nog meer vezels, vitamines en mineralen. Alles bij elkaar geeft het je een lang verzadigd gevoel na je maaltijd, waardoor je snack-trek tussendoor afneemt.

Lunch: van broodje jam naar broodje ei

Jam bevat veel vrije suikers in de vorm van bijvoorbeeld glucose-fructosestroop of rietsuiker. Los van het feit dat jam vrij weinig voedingsstoffen bevat, laat het je bloedsuikerspiegel snel stijgen. En ook weer snel dalen. Hierdoor wisselt je energieniveau enorm en heb je sneller weer trek in (ongezonde) tussendoortjes. Ei daarentegen bevat eiwitten, gezonde vetten, vitamines én mineralen. Bovendien geeft het je een langer verzadigd gevoel na je maaltijd. Eet er nog wat rauwkost bij voor extra vezels, en het feest is compleet.

Warme maaltijd: van rijst naar bloemkoolrijst

Maak je nasi of een ander rijstgerecht, dan kun je witte rijst makkelijk vervangen door bloemkoolrijst. Zo krijg je in één klap meer groente binnen, en maak je je darmbacteriën blij. De 1 tot 1,5 kilo bacteriën in je darmen leven namelijk grotendeels van de vezels die jij eet. Die zetten ze onder andere om in korte ketenvetzuren, zoals boterzuur. Boterzuur werkt tegen ontstekingen én produceert zijn eigen antibiotica om schadelijke bacteriën en schimmels te dwarsbomen. Vezels zorgen ook weer voor een lang verzadigd gevoel na je maaltijd en een geleidelijke stijging van je bloedsuikerspiegel.

Afvallen Eten
Brenda Frunt
Geschreven door

Brenda Frunt

Brenda Frunt is sportdiëtist en schrijfster van 2 sportkookboeken ‘Goud op je bord’ die ze samen met chef-kok Erik te Velthuis van Sportcentrum Papendal schreef. Als (sport)diëtist begeleidt ze (top)sporters en inspireert ze mensen uit het bedrijfsleven met workshops, 30 dagen challenges en alles op het gebied van voeding en vitaliteit binnen het bedrijf. De drive van de mensen uit het bedrijfsleven lijkt erg op die van topsporters en dat geeft een enorme boost!