Serveer daarna een traybake met groente in de hoofdrol
Aangevuld met verschillende bakjes. Denk aan plakjes gerookte kipfilet of -rollade, zalm, sardientjes, noten, zaden, pitten, kiemgroente, feta, mozzarella, pesto, olijfolie, olijven en verschillende soorten peulvruchten kort gefruit met ui en knoflook. Op deze manier kunnen ál je tafelgasten eten van wat je op tafel zet. Zowel mensen die vegan eten, vegetarisch, van vlees of vis houden, glutenvrij eten of lactosevrij. Dat klinkt goed toch?
De traybake kun je vullen met verschillende soorten groente zoals knolselderij, pastinaak, rode bieten, wortelen, spruitjes, paprika’s en uien. Kies je groente uit het seizoen dan is het meteen ook budgetvriendelijk. Snijd de groente grof en blancheer ze kort. Verdeel ze daarna op een ovenschaal of -plaat - eventueel bekleed met bakpapier - en verdeel er olijfolie, peper en zout over. Kruiden als rozemarijn, tijm, gerookt paprikapoeder of gemengde Italiaanse kruiden zijn ook heerlijk. Schuif de groente in de oven op 180 graden tot ze beetgaar zijn. En schep regelmatig even om.
Heb je nog zin en tijd om iets extra’s op tafel te zetten? Dan smaakt deze ‘voor-ieder-wat-wils traybake’ heerlijk met een puree gemaakt van ‘gewone’ aardappels gecombineerd met zoete aardappel. Zo heb je meteen nóg meer variatie op je tafel. Of wat denk je van een salade op basis van verschillende soorten kolen, zoals rode kool, witte kool of spitskool. Dat zijn ook nog eens allemaal ingrediënten uit het seizoen. Snijd ze zo dun mogelijk en bak de kolen op middelhoog vuur in een scheut olijfolie. Kruid met peper en zout. Maak daarna een dressing van avocado’s gepureerd met citroensap, yoghurt en olijfolie. En maak af met een hand zaden en pitten.