Werk aan je core met push-ups tijdens je training

Vrijdag, 23 juni 2017
Werk aan je core met push-ups tijdens je training
Veel hardlopers gebruiken plankoefeningen om aan hun core-stability te werken. Dat kan ook met actieve oefeningen tijdens je training: doe eens push-ups tijdens je looprondje.

Bij de push-up is het belangrijk dat je een rechte lijn vormt: van de tenen waarop je rust tot aan je hoofd dat niet naar beneden hangt maar in diezelfde lijn zit. Als je tijdens de push-up je navel intrekt zal je ook je buikspieren meer gebruiken.

Omgekeerde V

Het mooie van de push-up is dat je in beweging bent en de hele core erbij wordt betrokken. Het is dus geen statische plank meer. Je hoeft niet atlijd helemaal tot aan de grond te zakken met je heupen, bijvoorbeeld bij nat gras is dat minder fijn. Je kan van daaruit ook met je heupen helemaal omhoog gaan en een omgekeerde v maken. Je hoofd moet dan wel in lijn met je rug blijven.

Spiderman

Een andere goede oefening is de Spiderman. Je begint hierbij met de starthouding van de push-up en maakt vervolgens de beweging die Spiderman gebruikt om tegen een gebouw te lopen. Je brengt steeds afwisselend een been naar voren, waarbij je je knie buiten de lijn van je lichaam plaatst. Dit kun je rustig doen of actief in een meer springende vorm.

Burpee

Als je meer ervaren bent kun je natuurlijk ook afwisselen met een burbee. De burpee gaat als een doorgaande beweging en dit zijn de stappen:

  • Sta met de voeten op heupbreedte.
  • Zak door je benen als in een squat en breng je handen naar de grond.
  • Spring met je benen naar achteren zodat je in de startpositie van een push-up staat.
  • Doe een gecontroleerde push-up (niet zomaar door de armen zakken).
  • Spring met je benen terug naar je handen.
  • Spring omhoog met gestrekte benen en armen in de lucht.

Link met loopbeweging

Op deze manier ben je op een actieve manier je core stability aan het trainen met ook duidelijk een link naar de hardloopbeweging. Zelfs de armbeweging van de armen en ellebogen komen terug in de push-up.

Bron: Hardlooptrainersnederland.nl

Foto: Shutterstock

Krachttraining