We Run 10K: jouw eerste 10 kilometer

Dinsdag, 13 augustus 2019
We Run 10K: jouw eerste 10 kilometer
Je bent begonnen met hardlopen en het gaat lekker. Je voelt je goed en stiekem begin je te dromen van een verre afstand. Het liefst zou je iedere dag beginnen met een rondje. Niet doen! Wil jij echt een betere hardloper worden? Dan is het van belang om je trainingskilometers zeer geleidelijk op te voeren. Hardlooptrainer Rob Veer legt je uit waarom en geeft je een tip hoe je jouw trainingshonger alsnog kan stillen.

Natuurlijk moet je om een betere hardloper te worden hardlopen. Er is geen twijfel dat je training vooral uit hardlopen moet bestaan. Op de weg, door het bos, op de loopband, dat maakt niet zo veel uit. Als je maar hardloopt. En dat hoeft ook echt niet hard. Belangrijk is wel om in je achterhoofd te houden dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld wielrennen, je bij hardlopen het aantal trainingskilometers slechts zeer geleidelijk kunt opvoeren. Door de grote krachten op je lichaam, vooral tijdens de landing en de afzet, is de kans op overbelasting van pezen, gewrichten en botten groot. Die hebben veel tijd (lees: maanden) nodig om sterker te worden. Je trainingsopbouw moet daarmee in de pas lopen. Volg dus een hardloopschema en luister naar je lichaam.

Wil je toch meer trainingsuren maken, dan kun je aanvullende trainingen doen op bijvoorbeeld de fiets, de ElliptiGO of door te zwemmen. Krachttraining is ook een goede optie, want dat zorgt voor een sterke romp en sterke benen. Op al deze manieren kun je de conditie uitbouwen zonder de botten en pezen al te veel te belasten. Alternatieve trainingsvormen kunnen dus je ontwikkeling als hardloper ondersteunen of versterken en helpen blessures te voorkomen. En alle trainers en fysiotherapeuten zijn het over een ding eens: van een blessure ga je niet harder lopen. Heb je een blessure of kan je vanwege bijvoorbeeld ziekte of zwangerschap, tijdelijk niet hard kunnen of willen lopen, dan zijn deze alternatieve trainingsvormen ook een prima optie om te voorkomen dat je kracht en uithoudingsvermogen wegzakt.

10 kilometer