Wat is de ideale temperatuur voor hardlopen?

Lysanne
Lysanne Wilkens Dinsdag, 5 december 2023
Wat is de ideale temperatuur voor hardlopen?
© BSR Agency

De weersomstandigheden zijn voor hardlopers vaak een onderwerp van gesprek. Warm, koud, wind, regen – het heeft nu eenmaal invloed op je hardloopprestatie. Ben je benieuwd wat het ideale temperatuur is om bij hard te lopen? Wij zochten het uit!

Extreme hitte is niet fijn tijdens het hardlopen, maar temperaturen onder het vriespunt zijn ook niet ideaal. Dat de ideale hardlooptemperatuur ergens daar tussenin ligt, zal je dan ook niets verbazen. Meerdere onderzoekers bestudeerden de meest gunstige temperatuur tijdens het hardlopen, want dat de omgevingstemperatuur invloed heeft op je prestatie moge duidelijk zijn.

Is het temperatuurverschil tussen de lucht en je lichaam (+/- 37 graden) klein, dan kun je minder goed warmte afgeven aan de omgeving. Hoe koeler de buitentemperatuur, hoe makkelijker je lichaam warmte kwijt kan. Maar kouder is niet altijd beter. Is het te koud, dan moeten je spieren harder werken om energie te produceren.

De optimale temperatuur

Als je een goede prestatie wil neerzetten, kun je dat het beste doen bij een temperatuur tussen de 10 en 17 graden – zo blijkt uit een onderzoek dat in 2022 werd uitgevoerd. Hiervoor werden de resultaten van 1259 hardloopwedstrijden geanalyseerd, die tussen 1936 en 2019 werden gehouden. Een ander onderzoek dat de resultaten van zes marathons met elkaar vergeleek, kwam uit op een lagere optimale hardlooptemperatuur. Opvallend is het verschil tussen mannelijke topatleten, die het best zouden presteren bij een temperatuur van 3,8 graden, en vrouwelijke topatleten, voor wie een temperatuur van 9,9 graden ideaal lijkt. Voor minder getrainde lopers zou de ideale temperatuur tussen de 5,9 en 9,4 graden liggen.

Een verschil van 1 graden ten opzichte van de optimale temperatuur zou voor een snelheidsverlies van 0,03 procent kunnen zorgen. Loop je een 10 km bij 10 graden in 60 minuten, dan kan dat bij 30 graden ruim anderhalve minuut langzamer zijn.

Naast de temperatuur speelt ook de luchtvochtigheid een belangrijke rol. Bij een hogere luchtvochtigheid verdampt je zweet namelijk minder goed, waardoor het natuurlijke koelmechanisme van je lichaam minder effectief werkt. De gevoelstemperatuur stijgt daardoor. Daarnaast spelen ook persoonlijke voorkeuren mee bij het bepalen van de ideale temperatuur.

Racen maar!

Gezien de redelijke lage optimale hardlooptemperatuur, lijken de herfst en winter dus niet eens zo verkeerd om een goede prestatie neer te zetten. En hoewel je weinig invloed hebt op de temperatuur op je wedstrijddag, kun je hier wel op inspelen met de kleding die je draagt.

Sneller worden Marathon
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.