Waarom buiten sporten goed voor je is

IMG 6912
Rianne Hulshof Donderdag, 6 april 2023
Waarom buiten sporten goed voor je is
© Barbara Kerkhof

Toegegeven het typisch Nederlandse weer met haar grijze dagen, regen en wind maakt buiten sporten niet altijd even aantrekkelijk. Zeker als je comfortabele bank je vanuit de kamer toe lijkt te roepen op het moment dat je je hardloopschoenen aan wilt trekken. Op die grijze en natte dagen lijkt een loopband in een sportschool ook een stuk prettiger. En hoewel dat ook zeker zijn voordelen heeft, is het zeker de moeite waard om toch gewoon de buitenlucht in te stappen en je rondje lekker buiten te maken. Want wist je dat buiten sporten beter voor je is dan binnen?

Gaan wanneer je maar wil

Buiten is er altijd, is gratis en heeft geen openingstijden waar je rekening mee hoeft te houden. Daarnaast begint je training direct nadat je de voordeur achter je dicht hebt getrokken. Dus eigenlijk kun je op elk willekeurig moment starten met je favoriete hardlooprondje.

Aanmaak vitamine D

In de regen gaat het natuurlijk niet op, maar als je vanaf zonkracht 3 buiten loopt, maakt je lichaam de broodnodige vitamine D aan. Hierdoor verhoog je je weerstand en versterk je je botten. Omdat je het niet altijd voldoende binnenkrijgt via je voeding ligt met name in de herfst en winter een vitamine D-tekort op de loer. Dat komt ook deels doordat je huid in die periode meer bedekt is door kleding en daardoor minder licht ziet. Mocht de temperatuur het toelaten, schroom dan in de herfst en winter niet een extra beetje arm of been te ontbloten. Vangen, die zonnestralen! (Maar vergeet je zonnebrandcreme niet)

Beter slapen

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je niet alleen makkelijker in slaap valt, maar ook lekkerder slaapt als je veel buiten bent geweest. En dat is niet zomaar. Niet alleen helpt de frisse lucht van buiten je makkelijker in slaap te vallen, ook het buitenlicht speelt daarin een rol van betekenis. Het helpt je biologische klok een handje en zorgt voor een betere balans van je hormoonhuishouding. Als je een dag veel buiten bent geweest maakt je lichaam ’s avonds meer slaaphormoon (melatonine) aan en val je makkelijker in slaap. Ook als het regent tijdens je training.

Minder stress en meer energie

Hardlopen in de buitenlucht werkt ontspannend, en een rondje in de natuur versterkt dat nog meer. De kleur groen werkt namelijk rustgevend en zorgt ervoor dat je gedachten afgeleid worden van de stress van het dagelijks leven. Hierdoor daalt je bloeddruk, heb je minder last van negatieve gedachten en voel je je zelfs vitaler dan wanneer je vooral binnen traint. Daarbij is er in het bos of het park van alles om je heen te zien, waardoor je afgeleid wordt en je training voorbij is voor je het weet.

Meer spieren trainen

Vooral als je onverhard gaat hardlopen – in het bos bijvoorbeeld – is elke stap die je zet verschillend. Omdat de ondergrond nergens hetzelfde is, zet je je voeten steeds iets anders neer, waardoor je onbewust constant aan het corrigeren bent en veel meer spieren aanspreekt dan op een vlakke ondergrond. Daarnaast geeft een onverharde ondergrond vaak iets meer mee dan een harde ondergrond, waardoor je meer kracht moet zetten bij je afzet om dezelfde snelheid te halen als op de weg. Zo wordt onverhard trainen in de natuur stiekem ook een soort krachttraining.

Goed voor je motivatie

Het klinkt super cliché, maar daarom niet minder waar: buiten is nooit hetzelfde. Vooral in het bos of park is altijd wel weer iets nieuws te zien, waardoor je vaste rondje eigenlijk nooit saai wordt. Je blijft hierdoor (hopelijk) gemotiveerd om je spullen te pakken en naar buiten te gaan. En ben je dat vaste rondje toch eens zat? Loop het dan eens in tegengestelde richting. Of sla eens een zijpaadje in. Als je niet bekend bent in een gebied, of het spannend vindt om zomaar een onbekend pad in te lopen, ga dan bij elke volgende splitsing dezelfde kant op (steeds links, of alleen rechts) en je komt vanzelf op weer op een bekend punt uit. Of spreek met jezelf af om maximaal 10 minuten het nieuwe paadje in te lopen en dan terug te keren als je voor die tijd geen bekende punten tegen bent gekomen. Op naar buiten!