Vijf redenen om te gaan planken

Dinsdag, 16 augustus 2016
Vijf redenen om te gaan planken
Krachtoefeningen toevoegen aan je training helpt je om een betere hardloper te worden. Hoog op het lijstje van effectieve oefeningen staat planking. Al met een paar setjes planken tijdens of rond je looptraining kun je veel resultaat boeken.

Tijdens het planken vormt je lichaam een kaarsrechte lijn. Je steunt op je tenen en op je onderarmen. Je rug is recht, dus niet hol of bol. Door te planken maak je je buikspieren, rugspieren, bilspieren en de spieren in je schouders sterker. Daar heeft elke sporter baat bij. Maar waarom is de plank nou zo’n goede oefening voor hardlopers?

1. Betere loophouding

Een rechte en stabiele houding, dat is belangrijk bij het planken. En laat dat nou precies ook het belangrijkste aspect zijn voor een efficiënte loophouding. Doordat je tijdens het planken je core sterker maakt, gaat het je ook tijdens het hardlopen makkelijker af om rechtop te blijven lopen.

2. Korte oefening met veel resultaat

Door te planken krijg je oersterke buikspieren. Deze oefening is veel effectiever dan het doen van crunches, de meest bekende training van je buikspieren. Je hoeft dus korter een inspanning te leveren om toch veel resultaat te boeken.

3. Minder snel blessures

Je buikspieren zitten niet vast aan bot, waardoor ze je hele rug en wervelkolom moeten ondersteunen. Door met planken je buikspieren sterker te maken gaat die ondersteuning makkelijker en daardoor raak je minder snel geblesseerd tijdens het hardlopen.

4. Beter in balans

Nog een taak van de buikspieren is om je lichaam in balans te houden. Hoe sterker ze zijn, hoe makkelijker dat gaat. Je kunt testen hoe goed jouw balans is door op één been te gaan staan. Houd je dit niet zo lang vol, dan is er werk aan de winkel. Maak je balans beter door plankoefeningen te doen. Met die verbeterde balans ga je ook beter hardlopen.

5. Nieuw record binnen handbereik

Tel je alle voordelen uit de vorige vier redenen bij elkaar op, dan merk je het al: met een betere loophouding en krachtige spieren ga je als vanzelf sneller hardlopen. Misschien wel zo snel dat je eindelijk weer een nieuw persoonlijk record kunt boeken!

Bron: Run Magazine

Foto: Shutterstock

Krachttraining