Slapen, een uitstekende training!

Rob veer
Rob Veer Donderdag, 14 juli 2022
Slapen, een uitstekende training!

Uiteraard is het aantal trainingsuren leidend in je hardloopprestaties, maar de momenten onder de wol zijn haast net zo belangrijk. Terwijl je slaapt, werkt je lichaam aan je herstel. Zo begin je weer fit aan je volgende training. Hardlooptrainer en Hardlopen.nl-expert Rob Veer legt uit waarom voldoende slaap belangrijk is én hoe je jouw nachtrust verbetert.

Topsporters slapen gemiddeld tussen de twaalf en zestien uur. Dit omdat een goede nachtrust een belangrijke bijdrage levert aan het herstel van je lichaam. Tijdens de slaap worden groeihormonen aangemaakt, die ervoor zorgen dat de opgelopen ‘schade’ bij een training wordt hersteld. Te weinig slaap zorgt ervoor dat deze hormonen in mindere mate aangemaakt worden, waardoor het kan zijn dat je niet goed hersteld van je training.

Blessures

Je slaapritme heeft ook invloed op het risico op een blessure. Wie minder dan acht uur per dag slaapt, heeft ruim anderhalf keer zoveel kans op een blessure. Slaaptekort heeft eveneens een negatieve impact op je immuunsysteem. Mensen die minder dan vijf uur per dag slapen zijn maar liefst 4,5 keer zo vatbaar voor een verkoudheid dan iemand die meer dan zeven uur slaapt.

Verbeter je slaapkwaliteit

Een fijne nachtrust is behalve comfortabel dus voor meerdere aspecten van belang. Hoewel het uiteraard geen garanties biedt, kun je een aantal maatregelen ondernemen om je nachtrust te bevorderen. Bijvoorbeeld door op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Ook een donkere, stille en frisse slaapruimte heeft een positieve werking, evenals een warme douche voor het slapen gaan. Vermijd daarnaast om kort voor bedtijd nog naar een beeldscherm te kijken, zoals je tv of smartphone. Schermen belemmeren de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.

Ook voeding hangt samen met de slaapkwaliteit. Zoals vrijwel algemeen bekend hebben cafeïnehoudende dranken als koffie en energiedranken een negatief effect op het slaapritme. Ook het nuttigen van alcohol en grote maaltijden in de avond kunnen het inslapen bemoeilijken. Koolhydraten met een hoge glycemische index (zoals witte rijst, pasta, brood, aardappels) maken daarentegen slaperig.

Lichaam
Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.