Training

In 1979 was Scott Black negen jaar toen hij de marathon van New York uitliep, terwijl het marathonrecord in de categorie 85+ in handen is van Robert Horman (4:34:55, Gold Coast 2004). Het zijn twee uitersten als het gaat om unieke prestaties als marathonloper. Maar op welke leeftijd ben je in staat de snelste tijd te lopen? Onderzoekers zochten het uit.

Een team van de Georgia State University bestudeerde de data van de marathons van Boston, New York en Chicago (van 2001 tot 2016). Zo kon worden nagegaan op welke leeftijd de beste tijden genoteerd worden en wanneer deze een dalende lijn vertoonden.

Piekleeftijd

Ben jij een man en iets ouder dan 28 jaar? Dan is dit volgens de cijfers hét moment waarop jij als marathonloper je persoonlijk record neer kan zetten. Mannen lopen gemiddeld de snelste tijd op de marathon wanneer zij 28,3 jaar oud zijn. Vrouwen pieken gemiddeld iets later: zijn presteren gemiddeld het beste op een leeftijd van 30,8 jaar.

Aangetekend moet dat de finishtijd van toppers op een marathon wel een aanzienlijk effect hebben op deze cijfers. Zit daarom niet bij de pakken neer als je de ‘piekleeftijd’ al bent gepasseerd. Het blijkt namelijk dat het verval in prestaties bij de toppers zich veel eerder inzet dan bij de recreatieve lopers. Terwijl de prestatielopers gemiddeld op 35-jarige leeftijd al aftakelen, bereiken de recreatielopers het vervalpunt pas op hun vijftigste jaar.

Andere doelstellingen

Je bent als veertiger dus zeker nog niet te oud om je plafond te bereiken. En hoewel de tijden naarmate je ouder wordt ooit in een dalletje terecht zullen komen, kun je als loper ook met andere doelstellingen voldoening halen uit een marathon. Dat blijkt wel uit de prestaties van Robert Horman. Overigens wordt deze voorbeeldsenior op de hielen gezeten door een ander hardloopfenomeen op leeftijd. Ed Whitlock (86), houder van 36 wereldrecords, verbrak vorig jaar als 85-jarige het marathonrecord in de categorie 80-85 jaar (3:56:38).

Het lijkt een kwestie van tijd dat het record van Horman plaats moet maken voor die van een nieuwe supersnelle senior. En dat terwijl Whitlock pas op zijn 41ste begon met lopen. Hoezo piekleeftijd?