Moet je nadenken tijdens het hardlopen?

Rob veer
Rob Veer Maandag, 19 februari 2018
Moet je nadenken tijdens het hardlopen?
Veel hardlopers gebruiken een hardlooptraining om ‘de kop leeg te maken’. Het is een bijzonder en prettig verschijnsel dat een fysieke inspanning zoveel invloed kan hebben op je welbevinden. Ik heb dat zelf ook ervaren. In mijn onderwijstijd ging ik soms extra vaak hardlopen om de stress uit het lijf te lopen. De eerste kilometers werden grumpy afgelegd, nog altijd boos op die leerling die het zo bont maakte dat ik hem nooit meer mijn lessen toe wilde laten. Na een kwartiertje lopen was het knorrige weg, namen de gedachten als vanzelf een wending en gingen op zoek naar een creatieve aanpak van het conflict. Aan het eind van de training had ik een positieve oplossing voor het probleem bedacht. Het heeft dus wel degelijk voordelen om tijdens het hardlopen na te denken. Geef je benen én je gedachten de vrije loop!

In dit voorbeeld gaat het over gedachten die mijn hoofd in beslag hadden genomen en die, naarmate de training vorderde, als vanzelf plaats maakten voor minder dwingende gedachten die mij zomaar naar een creatieve oplossing loodsten. Maar hoe zit het met de gedachten over het hardlopen zelf? Hardlopen.nl expert Rob Veer legt het aan je uit.

Het is in elk geval belangrijk om na te denken voordat je aan je training begint, en je vragen te stellen als: wat voor soort training ga ik doen; hoe lang en hoe snel zal ik gaan lopen; hoe gaat de warming-up eruitzien; is het misschien verstandig om iets rustiger te doen vandaag; ga ik op hartslag lopen of op gevoel; wat zal ik aantrekken; is het nodig om onderweg vocht en energie in te nemen, enzovoorts.

Tijdens het lopen kun je de gedachten hun eigen weg laten volgen, zoals in het voorbeeld. Je kunt de aandacht ook richten op bepaalde aspecten van je looptechniek of op de intensiteit waarmee je loopt. Dat laatste kan door te letten op signalen van je lichaam (vermoeidheid, pijntjes, ademhaling) of van je scherm (snelheid op je GPS, hartslag, vermogen).

Gedachten zijn ook van invloed op hoe je je voelt. Betrap je jezelf, tijdens een training of wedstrijd, op negatieve gedachten als ‘sjonge, wat ga ik langzaam’ of ‘ik zie er niet uit’ dan wordt je daar niet vrolijk van. Bovendien nodigt het niet uit om de deur uit te gaan voor een training. Als je die gedachten vervangt door positieve gedachten als ‘ik ben best wel gezond bezig zo’, ‘met deze training komt mijn doel weer wat dichterbij’, ‘het voelt niet geweldig maar ik weet dat ik het aankan’ dan voelt het waarschijnlijk een stuk beter. Door middel van deze zogenoemde zelfspraak kun je jezelf een beter gevoel bezorgen, wat een positief effect heeft op de beleving van je loop, en je motivatie.

Tijdens een wedstrijd kun je beter niet bewust met de techniek bezig zijn. Doe je dat wel, door bijvoorbeeld te letten op je pasfrequentie of je knie-inzet, dat gaat ten koste van de ontspanning in je loopbeweging en verspil je kostbare energie. Richt je aandacht op de taak die je jezelf hebt gesteld en laat je daarvan niet afleiden. Daarmee samenhangend een tip voor je supporters die je komen aanmoedigen: vraag ze jou met rust te laten en de tegenstanders aan te moedigen. Zo blijf jij in je flow en is de kans groot dat de concurrenten uit hun concentratie worden gehaald!

Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.