Hoe maak je een goed wedstrijdplan?

Rob veer
Rob Veer Woensdag, 13 september 2023
Hoe maak je een goed wedstrijdplan?

En dan is het eindelijk zo ver. Ready to Rumble! Nog een paar nachtjes slapen – althans, als de zenuwen je niet wakker houden – en dan sta je aan de start van de wedstrijd waar je zo lang voor hebt getraind. Kijk je ernaar uit, of zie je ertegen op? Denk nog eens terug aan de reden waarom je aan deze wedstrijd mee wilde doen. En verheug je: het gaat er nu echt van komen!

Wat betreft die training: dat werk zit erop. De gedane trainingsarbeid bepaalt wat mogelijk is, maar biedt geen succesgarantie. Het wel of niet bereiken van je doel hangt immers van veel meer factoren af. Een goed wedstrijdplan kan helpen om daar grip op te krijgen.

Allereerst: stop geen tijd en energie in zaken waar je geen invloed op hebt. Maak je niet druk over het weer, over de andere deelnemers of over wat anderen van je denken. Bedenk hoe je je zorgen kunt omzetten in acties: Denk na over hoe je het beste kunt omgaan met de voorspelde weersomstandigheden. Ga niet zitten balen als het hard regent, stormt of heel warm wordt, maar zoek een goede manier om je tactiek voor die dag aan te passen.

Wedstrijdplan

Dan het wedstijdplan. Je kunt daar de volgende topics in onderbrengen: logistiek, pacing, voeding, omstandigheden, mentaal. Je hoeft het niet allemaal tot achter de komma uit te werken. Laat in elk geval je gedachten hierover gaan.

Logistiek

Bij kleine evenementen spreekt het vaak voor zich. Bij de grotere is alles niet meteen duidelijk. Kun je je omkleden, waar laat je je sporttas, zijn er startvakken, hoe kom je na de finish bij je spullen? Plan de reis ernaartoe ruim in de tijd, dat bespaart je extra nervositeit voor de start. Pak je tas de avond voor de wedstrijd in en houd daarbij rekening met de weersvoorspelling. Kies voor comfortabele kleding en voor schoenen waar je lekker op loopt. Uiteraard heb je alles uitgeprobeerd tijdens de trainingen.

Pacing

Welke snelheid wil je aanhouden? Speel je op safe, en wil je lekker lopen en niet helemaal uitgewoond over de finish komen? Of wil je proberen alles eruit te halen wat erin zit? In elk geval is het zaak om relatief rustig van start te gaan en de krachten zodanig te verdelen dat je laatste kilometer de snelste kan zijn.

Voeding

Je wilt natuurlijk met een volle energietank aan de start komen. Dat betekent dat je in de dagen ervoor, waarin je niet of heel weinig traint, wat meer koolhydraten neemt en zorgt dat je goed gehydrateerd bent. Afhankelijk van de starttijd kun je ook op de dag zelf nog een of enkele keren eten, tot ongeveer 2-3 uur voor de start. Hoe langer de wedstrijdafstand, hoe belangrijker dat wordt.

Hoeveel je onderweg moet eten en drinken is afhankelijk van de duur van de wedstrijd. Duurt deze minder dan een uur, dan is het onder normale omstandigheden niet nodig je onderweg extra te verzorgen. Bij langer dan een uur is dat wel het geval en moet je dat meteen vanaf de start oppakken. Verdiep je in de adviezen die voor jouw inspanningsduur worden gegeven.

De omstandigheden

Je streeftijd is waarschijnlijk gebaseerd op een dag waarop alles meezit. Helaas is dat niet zo heel vaak het geval, en moet je je ambities bijstellen of in ieder geval afstand nemen van het idee dat je de hele afstand met een gelijkmatige snelheid wilt lopen. Hoogteverschillen en wind maken dat het soms slim is om je snelheid aan te passen, zodat je inspanningsniveau min of meer gelijk blijft. Loop wat langzamer op de stukken die heuvelop gaan, waar je tegenwind hebt of die onverhard en moeilijker begaanbaar zijn. Anderzijds kun je in afdalingen en stukken met rugwind juist wat sneller lopen. Loopt de temperatuur op en merk je dat je je warmte niet kwijt kunt, neem dan gas terug en stap uit als dat geen verbetering brengt.

Mentaal

Houd je aandacht in het hier en nu, richt je aandacht afwisselend op de omgeving (wat je ziet, hoort, ruikt) en op je lichaam (hoe voelen de benen, hoe is de ademhaling, zijn schouders en armen ontspannen). Richt je op je taak: de snelheid die je aan wilt houden, de verzorging onderweg. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht als je je doel behaalt.

Welke doelen je jezelf ook stelt: laat één van die doelen ‘ervaring opdoen’ zijn. Hoe je wedstrijddag ook verloopt, dat doel bereik je altijd. Die ervaring kun je goed gebruiken voor je volgende sportieve uitdaging. Maar misschien denk je aan de finish ‘dit nooit meer’. Het zou me niet verbazen als je ook dan na een aantal dagen op zoek gaat naar een nieuwe wedstrijd. Gewoon, omdat het toch wel hartstikke leuk is om te doen!

Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.