Hardlopen: met of zonder ‘oortjes’?

Rob veer
Rob Veer Woensdag, 17 oktober 2018
Hardlopen: met of zonder ‘oortjes’?
Noortje Dorscheidt uit Rotterdam heeft drie marathons gelopen en traint bijna altijd met muziek. “Dat maakt hardlopen voor mij veel leuker: het leidt me af van lichamelijk ongemak, bijvoorbeeld tijdens een heftige intervaltraining, het geeft me energie en het brengt herinneringen boven.” Valkenswaarder René Dekkers gaat zelden de deur uit zonder muziek. “Het zorgt dat ik me afsluit van de inspanning. De juiste muziek geeft mij energie. Via mijn oortjes geeft mijn app bovendien de tussentijden en afgelegde afstanden door.”

Positieve invloed

Luisteren naar muziek tijdens het hardlopen zorgt voor afleiding, maakt het minder saai en geeft energie. Dat is het beeld dat ontstaat als je hardlopers vraagt naar de betekenis van muziek tijdens de training of wedstrijd. Iedereen weet dat muziek blij kan maken en kan ontroeren. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat muziek bij het hardlopen van invloed is op de hersengolven en positief in kan werken op de emoties.

Luister muziek via je horloge

Noortje loopt meestal met een iPod en heeft een voorkeur voor upbeat muziek, met een flinke beat en een lekker tempo. René luistert vanaf zijn telefoon meestal naar techno. “Dat is lekker monotoon en ritmisch.” Voor hen, en al die andere hardlopers die graag muziek luisteren tijdens het hardlopen, is er goed nieuws: de iPod of telefoon kan voortaan thuisblijven. Garmin heeft van de Forerunner® 645 en de Vivoactive 3 een extra muziekmodel uitgebracht. Bovendien beschikt de gehele Fenix 5 PLUS serie over een muziek functie. Je kunt nu op verschillende manieren de muziek op je sporthorloge zetten. Dit kan met de Deezer Connect IQ app, met Spotify (vooralsnog alleen bij de Fenix 5 Plus), synchroniseren met iTunes en je kan muziek via je computer of via Garmin Express op je horloge zetten. Hiermee kan je tot pakweg 500 tracks offline op je sporthorloge zetten. Zo kun je, zonder telefoon of iPod aan je bovenarm, en dankzij de Bluetooth oortjes (bijvoorbeeld Jaybird), tijdens je training en wedstrijd urenlang naar je favoriete muziek luisteren.

Veiligheid

Bij buitenshuis hardlopen met muziek is veiligheid wel een dingetje. De geluiden van de omgeving komen minder goed binnen en dat kan gevaarlijke (je hoort een auto niet aankomen) of hinderlijke (iemand wil je op een smal parcours inhalen) situaties opleveren. Niet elke omgeving is geschikt om je af te sluiten van de omgevingsgeluiden.

Marcelo Bigliassi, één van de Britse onderzoekers, waarschuwt voor een ander ongewenst effect van veel hardlopen met muziek: het camoufleert de pijntjes en de verschijnselen van fysieke en mentale vermoeidheid, wat de afhankelijkheid van muziek tijdens het sporten kan versterken. Door af en toe zonder muziek te lopen leer je beter te luisteren naar de signalen van je lichaam en kun je copingstrategieën ontwikkelen om met fysieke én mentale vermoeidheidsverschijnselen om te gaan.

René en Noortje hebben hun tracklists voor de volgende training al klaarstaan. Ze wijzen op nóg een voordeel van hardlopen met muziek: je hoort de eigen ademhaling en voetstappen niet. “Die wil ik niet horen,” zegt Noortje, “want daar word ik altijd heel moe van!”

Volg de Instagram van Nederlands kampioene Bianca Baak www.instagram.com/biancaqueenie om te zien hoe zij met muziek traint voor de Olympische Spelen van 2020.

Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.