De trends voor 2018

Rob veer
Rob Veer Vrijdag, 5 januari 2018
De trends voor 2018
Experts voorspellen de trends voor sportjaar 2018. Wat verandert er aan de training voor hardlopers? Onze expert Rob Veer aan het woord.

Aan het eind van elk jaar stuurt het American College of Sports Medicine een vragenlijst naar fitness professionals. Hen wordt gevraagd aan te geven wat in hun ogen de populaire trends voor 2018 worden. Dr. Walter Thompsen verzamelde de antwoorden van 4000 respondenten. Waarschijnlijk zijn deze trends komend jaar ook in de hardloopwereld terug te zien. Hierbij een lijstje met de zeven meest genoemde items:

1. Hoogintensieve intervaltraining (HIIT). Na 2014, het jaar waarin HIIT enorm populair werd, is het in de jaren erna wat op de achtergrond geraakt. Voorspeld wordt dat het in 2018 opnieuw top-of-the-bill zal zijn. En dat is volgens Thompsen terecht: 'elk onderzoek laat zien dat een dergelijke training voor iedereen positieve effecten heeft, ook voor mensen met overgewicht en ouderen.' Bijkomend voordeel is dat ze relatief weinig tijd vergen. 'Het is leuk om te doen en onder deskundige begeleiding is HIIT veilig en effectief.'

2. Groepstraining. Het is al langer bekend dat het sporten met anderen leuk is en motiverend werkt. Natuurlijk, een groot voordeel van hardlopen is dat je het altijd en overal kunt doen, onafhankelijk van anderen. Desondanks lijkt het erop dat samen hardlopen aan populariteit wint en niet alleen vanwege de gezelligheid. Zeker in de winter kan het helpen om, ondanks slecht weer, toch naar de training te gaan. Er wordt gelachen, er ontstaat kameraadschap en er is ruimte om op je eigen niveau te trainen. Deskundige en enthousiaste trainers helpen de lopers bij het bepalen van de juiste trainingssnelheid, het verbeteren van de looptechniek en de optimale voorbereiding op wedstrijden.

3. Wearables. De opmars van draagbare technologie zet door. Steeds meer hardlopers maken gebruik van sporthorloges, hartslagmeters, GPS, fitness trackers en hardloop-apps. Gezien de ontwikkelingen op het gebeid van bio-feedback kleding, waarbij allerlei sensoren in de vezels van de stof worden ingebouwd, zullen de wearables ook in de komende jaren, hoog scoren.

4. Krachttraining. Een cruciaal element in elke training, voor mannen, vrouwen en ouderen. Extra belangrijk na een blessure of operatie. Aangetoond is dat de mensen met de meeste spiermassa het langst leven. Je hoeft er niet voor naar de sportschool. Push ups, pull ups, planks, burpees… je kunt ze gewoon thuis doen.

5. Yoga en hardlopen is een populaire combinatie. Er zijn veel Yoga-varianten, voor elk wat wils. Sommige richten zich op ademhaling, ontspanning en meditatie, andere als Power Yoga of Bikram Yoga zijn intensiever en vragen kracht en uithoudingsvermogen.

6. Zelfmassage. Er zijn allerlei hulpmiddelen op de markt, zoals foamrollers, waarmee je oefeningen kunt doen die de het herstel na een training en de beweeglijkheid bevorderen. Ze worden, evenals bijvoorbeeld ballen, ingezet voor bindweefselmassage en bij de behandeling van blessures als fasciitis plantaris (onder de voet).

7. Core training. Hiermee versterk je de spieren van de buik, heup en rug. Het gaat hierbij niet om eindeloos veel crunches om je sixpack te verbeteren. Het gaat om het verbeteren van de kracht en het uithoudingsvermogen van de dieperliggende houdingsspieren. Die moeten tijdens het hardlopen je bekken en ruggengraat stabiliseren.

Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.