Daag jezelf uit met een zwemloop

Lysanne
Lysanne Wilkens Maandag, 20 maart 2023
Daag jezelf uit met een zwemloop

Vind je hardlopen te eentonig of ben je simpelweg toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is een zwemloop misschien wat voor jou! De combinatie van zwemmen en hardlopen zorgt mentaal én fysiek voor een aangename afwisseling.

Zwemmen kan een goede toevoeging zijn aan je hardloopschema. In het water train je jouw uithoudingsvermogen, zonder daarmee je spieren, pezen en gewrichten direct te belasten. De natuurlijke weerstand van het water zorgt ervoor dat je toch spiermassa opbouwt en je rompstabiliteit verbetert. Ook draagt zwemmen bij aan een efficiëntere ademhaling, waar je tijdens het hardlopen de vruchten van plukt. Bewegen in het water werkt bovendien ontspannend en dat maakt het een ideale hersteltraining.

Test jezelf met een zwemloop

Hoewel zwemmen natuurlijk een op zichzelf staande training kan zijn, kun je het ook combineren met hardlopen: een zwemloop. Bij een zwemloop wordt er eerst een stuk gezwommen en daarna hardgelopen. Vaak kun je kiezen uit een korte afstand (500 meter zwemmen en 5 kilometer hardlopen) of een lange afstand (1000 meter zwemmen en 10 kilometer hardlopen).

Zwemmen is een technische sport en dat maakt hardlopers soms huiverig. Nergens voor nodig, vindt Andy Koolmees, organisator van Zwemloopcircuit Het Groene Hart. “Zwemlopen zijn laagdrempelig en meestal niet enorm prestatiegericht. Tussen de deelnemers zie ik veel natuurliefhebbers, waaronder trailrunners – maar vanzelfsprekend ook veel triatleten,” laat hij weten.

Voorbereid van start

Hoeveel zwemervaring je hebt, maakt niet uit. Je kiest de slag waarmee je het beste uit de voeten kunt en het is ook toegestaan om daarin te wisselen. Dus of je de borstcrawl nu al beheerst of liever voor de schoolslag kiest, dat is aan jou. Koolmees adviseert wel om de combinatie van het zwem- en looponderdeel vooraf te oefenen tijdens een training. “De overgang van een horizontale ligging in het water naar rechtop hardlopen kan bij sommige mensen voor duizeligheid zorgen. Als je dat een paar keer oefent, wordt het vanzelf minder,” stelt hij. “Ook is je ademhaling na het zwemmen vaak vrij hoog. Dit krijg je vanzelf onder controle zodra je een fijn loopritme te pakken hebt, maar het is fijn om dat alvast een keer ervaren te hebben. Neem je hardloopkleding mee naar het zwembad, dan kun je er na je zwemtraining direct een hardlooprondje achteraan plakken.”

Hetzelfde geldt voor de wissel. Ook die kun je vooraf uitgebreid oefenen. “Na het zwemmen wil je zo snel mogelijk je hardloopschoenen en kleding aantrekken. Het is handig om voor jezelf te weten wat de meest efficiënte manier voor jou is. Steek bijvoorbeeld alvast één arm in je mouw en trek je shirt daarna al hardlopend verder aan. Dat bespaart tijd.”

De laatste tip die Koolmees heeft, gaat over het raceplan tijdens een zwemloop. “Het is belangrijk dat je doseert. Je kunt beter niet 100 procent geven tijdens het zwemmen, want daarna moet het loopgedeelte nog beginnen,” klinkt zijn advies. “En als je het goed indeelt, kun je als hardloper in het tweede deel van de wedstrijd juist veel mensen inhalen. Dat maakt het extra leuk!”

Conditie verbeteren Sneller worden Wedstrijd Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.