5 redenen om een trainer op te zoeken

Rob veer
Rob Veer Woensdag, 2 maart 2022
5 redenen om een trainer op te zoeken
© Lysanne Wilkens

Jij bent lekker aan het hardlopen, alleen of met een maatje. Waarom zou je dan met een trainer aan de slag gaan? Het kan je helpen als je sneller, verder of vaker wilt leren lopen. Een hardlooptrainer kan inschatten wat de juiste dosering en trainingsbelasting voor jou is, waardoor de kans op blessures kleiner is. Trainer Rob Veer geeft je vijf redenen om een trainer in de arm te nemen.

Een belangrijke oorzaak van hardloopblessures is een verkeerde trainingsopbouw. Als er geen goede afstemming is tussen trainingsbelasting en de belastbaarheid van je lichaam, heb je grote kans op pijntjes, oververmoeidheid en schade aan spieren, pezen en gewrichten. Een trainingsprikkel kan ook te licht zijn. Daarmee hou je weliswaar de blessures buiten de deur, maar wordt je conditie niet of slechts weinig beter. Maar ook een goed gedoseerde trainingsinspanning is nog geen garantie voor succes, omdat de trainingsprikkel niet bijdraagt aan het bereiken van je doel. Bijvoorbeeld doordat je een training te snel of te langzaam uitvoert. Wat de juiste dosering is hangt onder andere af van je aanleg, leeftijd, ervaring en lichaamsbouw. Een deskundige trainer weet op welke manier hij deze en andere zaken in je trainingsplan moet verwerken.

1. Maatwerk

Een standaard hardloopschema is een goede leidraad voor je trainingen, maar houdt geen rekening met je persoonlijke situatie. Een ervaren hardlooptrainer met verstand van zaken kan een hardloopschema op jouw situatie en ambitie afstemmen. Zo weet je dat je niet te veel en niet te weinig doet. En dat de inspanningen die je verricht, jou ook daadwerkelijk dichterbij je doel brengen.

2. Compleet

Om een betere en goed belastbare hardloper te worden, volstaat het niet om alleen maar hard te lopen. Naast duurlopen, intervaltraining en tempolopen zijn bijvoorbeeld kracht, snelheid, lenigheid en techniek van belang. Een trainer kan zien aan welke onderdelen jij extra moet werken en welke oefeningen bij jou passen.

3. Mentaal

Hoe stel je haalbare doelen? Wat is een realistische streeftijd voor bijvoorbeeld je debuut op de halve marathon? Hoe ga je om met een hardloopdip als je merkt dat de motivatie wegzakt? Op welke manier verleg je jouw pijngrens een stukje? Een bekwame hardlooptrainer helpt jou ook met de mentale kant van hardlopen.

4. Planning

Je hardloopleven houdt niet op na het bereiken van een doel. Voor verreweg de meeste mensen is hardlopen geen kortstondige bevlieging maar een blijvende lifestyle. Daarom is een langetermijnplanning slim: hoe blijft hardlopen jaar na jaar leuk en uitdagend? Een trainer kan ervoor zorgen dat je favoriete sport vele jaren leuk en uitdagend blijft, bijvoorbeeld door samen met jou wedstrijden en evenementen, passend bij elke levensfase uit te kiezen.

5. Gezellig

Kies je voor een trainer, dan kies je bijna altijd voor een groep. Want nagenoeg alle trainers zijn verbonden aan een atletiekvereniging of een loopgroep. Je kunt daar dan één of meerdere keren per week meedoen met een groepstraining. Daar ontmoet je nieuwe loopmaatjes met wie je samen aan wedstrijden en evenementen kunt deelnemen. De trainer zorgt voor verantwoorde en gevarieerde trainingen en bewaakt de goede sfeer binnen de groep. Natuurlijk houdt een trainer rekening met de niveauverschillen binnen een groep.

Welke trainer past bij jou?

Wat je zoekt in een trainer hangt onder andere af van je doel. Heb je er alles voor over om beter te worden? Of wil je vooral genieten van je sport en regelmatig een stukje rennen? In het eerste geval is het vooral belangrijk dat de trainer ervaring en kennis van zaken heeft. In het tweede geval is het belangrijk dat hij of zij een sympathiek mens en een sfeermaker is. Iemand die met een gezellige groep en aan de hand van leuke oefenstof zorgt dat je tijdens elke training geniet.

Clubzoeker

De trainers die werken bij een loopgroep of bij een atletiekvereniging hebben een door de Atletiekunie gecertificeerde opleiding gevolgd. Ze combineren kennis van zaken met leidinggevende kwaliteiten en aandacht voor de mens achter de hardloper. Ga gerust een keertje langs voor een proeftraining. Je vindt een loopgroep bij jou in de buurt via de clubzoeker.

Beginnen met hardlopen?

Leer hardlopen van een ervaren trainer

Met de hardloopcursus Yakult Start to Run leer je in 7 weken van een professionele trainer hardlopen.

Meer informatie
Motivatie
Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.